Delta schuurmachineDe delta schuurmachine (oftewel driehoekschuurmachine) is te herkennen aan zijn driehoekvormige schuurzool. Deze schuurzool is ook terug te zien bij de handpalmschuurmachine en multischuurmachine. Daarnaast is de delta schuurmachine, in tegenstelling tot andere schuurmachines, erg flexibel in gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de driehoekvormige schuurzool waarmee je ook eenvoudig hoeken kunt schuren. Echter wordt een delta schuurmachine afgeraden wanneer je grote oppervlakken wilt schuren. Hiervoor kun je namelijk beter een vlak- of bandschuurmachine gebruiken.

Het schuren gebeurt net als bij een vlakschuurmachine door een zuivere lineaire beweging (trilling) van voor naar achteren. Daarnaast is erbij een delta schuurmachine, vanwege het kleine schuuroppervlak, bijna geen sprake van weerstand. Dit betekent onder andere dat deze schuurmachine zich prima kan redden met een elektromotor van rond de 180 Watt. Daarbij zijn delta schuurmachines ook nog eens licht van gewicht. Zo zijn er al driehoekschuurmachines verkrijgbaar met een gewicht van 0,6 kg. Ideaal voor wanneer je een muur of plafond wilt schuren.

Delta schuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Delta schuurmachine kopen

Wil je een schuurmachine kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De gemiddelde prijs van een deltaschuurmachine is namelijk ongeveer 80 euro. Daarnaast zijn er al degelijke delta schuurmachines verkrijgbaar voor maar 40 euro. Daarnaast hebben merken, zoals Bosch, Metabo, Powerplus, Einhell, Rupes en Black & Decker meerdere driehoekschuurmachines op de markt gebracht. Hierbij kent het assortiment van de Bosch de meest diverse driehoekschuurmachines.

Ben je op zoek naar hoogstaand professioneel gereedschap? Bekijk dan eens de deltaschuurmachines van Festool. Ook zijn er leuke hebbedingetjes wanneer je een beperkt budget hebt. Namelijk de ‘Black & Decker Rode Mouse schuurmachine’. Al verkrijgbaar voor 40 euro!

Metabo FMS 200 Intec Metabo FMS 200 Intec

Al vanaf: € 69,-

Metabo FMS 200 Intec is met zijn 200W aan vermogen één van de populairdere deltaschuurmachines. Daarnaast is deze schuurmachine handig in gebruik dankzij de klittenbandbevestiging en zijn gewicht van 1,25 kg.

Aanbieder Prijs
Coolblue € 69,00
Geerdink € 69,00
GYZS € 76,85
Bol.com € 107,27

Bosch PSM 10,8 LIBosch PSM 10,8 LI

Al vanaf: € 99,99

De Bosch PSM 10,8 LI is een deltaschuurmachine in accu variant. Compact en erg flexibel in gebruik. Handig voor wanneer je moeilijk begaanbare plekken wilt schuren.

Aanbieder Prijs
Conrad €          99,99
Bol.com €        104,90
Coolblue €        104,99

Black & Decker KA161 Black & Decker KA161

Al vanaf: € 39,90

De Black & Decker KA161 is een veel verkochte mini deltaschuurmachine met een vermogen van 55W. Ideaal voor het schuren van hoeken.

Aanbieder Prijs
Alternate €        39,90
Bol.com €        42,46
Vivolanda €        44,90

Veel van deze schuurmachines zijn ook verkrijgbaar in de winkel. Bijvoorbeeld in bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis en Hornbach. Ben je toch op zoek naar de beste delta schuurmachine, maar wil je ook geen aanbiedingen mislopen? Bekijk dan toch eens de bovenstaande top 3. Gebaseerd op de recensies van gebruikers die al een delta schuurmachine hebben getest. Andere factoren die meespelen in de top 3 zijn: bestverkocht, gebruikersgemak, prijs, kwaliteit en specificaties.

Functies delta schuurmachine

Delta schuurmachine met opzetstukEen driehoekschuurmachine heeft een schuurzool in de vorm van een driehoek. Dit maakt de schuurmachine ideaal voor het schuren van richels en hoekjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kozijnen, waarin veel hoekjes voorkomen. De functies van de delta schuurmachine gaan namelijk verder, dan andere schuurmachines. Daarnaast is het mogelijk om verschillende opzetstukken (schuurzolen) te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld de langwerpige schuurzool (zie foto) voor moeilijk begaanbare oppervlakken en de deltazool voor hoeken kleiner/groter dan 90 graden.

De driehoekschuurmachine staat onder andere bekend om zijn vorm. Met een beetje fantasie zie je namelijk in een kleine deltaschuurmachine de vorm van een muis. Daarnaast wordt deze vergelijking ook gemaakt vanwege zijn gewicht, wat kan variëren tussen de 0,6 en 3 kg. Ook zijn veel delta schuurmachines uitgerust met Lithium-ion accu’s (10,8/18V). Met name hierdoor wordt deze schuurmachine ook wel ‘schuurmuis’ genoemd. Een andere, maar toch veel voorkomende vorm is de L-vorm. Dit is een deltaschuurmachine met een uitstekend handvat. Daarnaast mag je ervan uitgaan dat bijna alle driehoek schuurmachines worden geleverd met een stofafzuiging.

Dankzij een trilling, die kan variëren tussen de 16.000 a 26.000Hz (aantal bewegingen per minuut), schuurt deze schuurmachine het hout. De kracht van een delta schuurmachine zit hem dan ook in het vermogen. Zo is het gemiddelde vermogen van een driehoekschuurmachine 180 Watt, maar er zijn ook varianten die worden geleverd met een vermogen van 300 Watt. Hieronder nog een aantal afmetingen (gemiddelden) horende bij de schuurzool:

Lengte Breedte
Schuurzool 112 mm 105 mm
Klittenband 111 mm 98 mm

Beoordeling

Delta schuurmachines hebben natuurlijk vele voordelen, maar dat betekent niet dat ze geschikt zijn voor alle schuurwerkzaamheden. Integendeel! Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om een delta schuurmachine te gebruiken voor het schuren van grote oppervlakken. Maar wat vinden andere gebruikers eigenlijk van de delta schuurmachine? Nou, zij geven de volgende voor- en nadelen:

Voordelen

  • Licht van gewicht
  • Voordelig
  • Flexibel

Nadelen

  • Lage schuurcapaciteit
  • Slijtage schuurpunt
  • Prijzig schuurpapier

Schuurpapier verwisselen

Delta schuurpapierEen deltaschuurmachine maakt gebruik van klittenband voor de bevestiging van het schuurpapier. Het is daarom belangrijk om tijdens de aankoop van het schuurpapier hier rekening mee te houden. Daarnaast zijn er twee verschillende typen driehoekschuurpapier verkrijgbaar. Dit zijn de rode schuurbladen, geschikt voor metaal, spaanplaat en blank hout. De witte schuurbladen daarentegen zijn weer geschikt voor geschilderde materialen, plamuur en vulmaterialen. Deze schuurbladen slippen namelijk niet snel dicht en hebben daarom ook een langere levensduur.

Er bestaan ook schuurzolen met perforator gaten. Deze zijn bedoeld voor de afzuiging om vrijgekomen schuursel op te vangen. In de afbeelding linksboven wordt zo’n schuurzool afgebeeld.

Delta schuurmachine
4.55 (90.91%) 11 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *