Pneumatische schuurmachineEen pneumatische schuurmachine behoort net als de elektrische- en accu schuurmachine tot de verschillende soorten energiebronnen, welke schuurmachines kunnen hebben. In dit geval wordt de schuurschijf aangedreven door middel van luchtdruk. Daarnaast bestaan er verschillende soorten pneumatische schuurmachines. De meest bekende pneumatische schuurmachine is een pneumatische excentrische schuurmachine. Voor de rest bestaan er ook vlak- en stripschuurmachines met een pneumatische aandrijving.

Wanneer je een pneumatische schuurmachine wilt kopen is het belangrijk om een compressor te hebben, welke een luchtdruk van ca. 6 Bar kan opwekken. Deze luchtdruk kun je eenvoudig instellen op de compressor en bepaald de rotatiesnelheid van de schuurzool.

Pneumatische schuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Pneumatische schuurmachine kopen?

Pneumatische schuurmachines zijn al verkrijgbaar voor 25 euro, maar de prijzen kunnen ook oplopen tot wel 700 euro. Toch zijn er al goede pneumatische schuurmachines te koop voor een bedrag gelegen tussen de 50 en 75 euro. Daarnaast hebben de volgende merken diverse pneumatische schuurmachines ontwikkeld: Rupes, Powerplus, HBM en Silverline. Van deze merken richt Powerplus zich voornamelijk op de doe-het-zelver en Rupes op de professionele klusser.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een pneumatische schuurmachine top 3 samengesteld. Deze top 3 is gebaseerd op bestverkocht, specificaties, recensies en eigenschappen.

Powerplus POWAIR0013 Powerplus POWAIR0013

Al vanaf: € 49,95

De Powerplus POWAIR0013 is een excentrische schuurmachine die werkt op luchtdruk (6,3 Bar). Daarnaast geschikt voor bijna elke compressor.

Aanbieder Prijs
Bol.com €          49,95
Coolblue €          54,99

VidaXL VidaXL

Al vanaf: € 33,99

De VidaXL is een pneumatische schuurmachine met een schuurschijf van 50 mm. De schuurmachine is met name bedoeld voor het schuren van kanten en werkt op 6,3 Bar.

Aanbieder Prijs
Bol.com €          33,99

VDT VDT

Al vanaf: € 32,65

De VDT is ook een schuurmachine die op luchtdruk werkt en heeft de functies van een excentrische schuurmachine. Momenteel is deze excenterschuurmachine alleen verkrijgbaar bij Bol.com.

Aanbieder Prijs
Bol.com €        32,65

Functie pneumatische schuurmachines

Een pneumatische schuurmachine is verkrijgbaar als excentrische schuurmachine, vlakschuurmachine en stripschuurmachine. Het toerental dat een pneumatische excentrische schuurmachine kan halen ligt tussen de 3000 en 12000Hz. Daarnaast zijn pneumatische schuurmachines erg licht, omdat ze niet over een motor beschikken. Zo wegen de meeste pneumatische schuurmachines ongeveer 1 kg. De schuurschijf van een pneumatische schuurmachine heeft vaak een diameter van 150 mm.

Luchtdruk

Zoals al eerder werd beschreven wordt een pneumatisch schuurmachine aangedreven door luchtdruk. Daarnaast wordt de luchtdruk aangegeven met ‘Bar’. Eén Bar betekent dat er één kilogram kracht wordt uitgeoefend op één vierkante centimeter. Een pneumatische schuurmachine wordt aangedreven met 6 Bar, wat dus betekend dat er zes kilogram kracht per vierkante centimeter wordt uitgeoefend. De schuursnelheid kun je eenvoudig zelf bepalen met behulp van de compressor.

Luchtverbruik

Het luchtverbruik wordt aangegeven in liters per minuut (LPM), welke een pneumatische schuurmachine tijdens het schuren verbruikt. Het luchtverbruik verschilt per machine en kan variëren tussen de 150 en 350 LPM. Je zou kunnen zeggen dat het luchtverbruik in verband staat met het te realiseren toerental, maar niks is minder waar. Zo kan een pneumatische schuurmachine met een laag luchtverbruik toch een hoog toerental realiseren. In het volgende filmpje (5 sec.) wordt dit duidelijk gemaakt.


Pneumatische schuurmachine
4.64 (92.73%) 11 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *