Houten kozijnen schuren

Houten kozijnen schurenOver het algemeen kunnen kozijnen uit vier verschillende materialen bestaan. Dit zijn hout, kunststof, staal en aluminium. Al deze materialen behoeven na een bepaalde tijd onderhoud. Hierbij is er een duidelijk verschil tussen kozijnen die onderhoudsarm zijn of juist veel onderhoud benodigd hebben door de jaren heen. Meer informatie hierover vind je op kozijnengids.com. Ook in dit blogbericht zal het één en ander worden verteld over het onderhoud en de schuurwerkzaamheden, welke horen bij een houten kozijn. Laten we maar meteen beginnen met het onderhoud.

Onderhoud

Zo is het voldoende om stalen en kunststof kozijnen enkele keren per jaar te reinigen. Het enige wat je hoeft te doen is met een natte doek of zeem en een normaal vloeibaar reinigingsmiddel het kozijn schoon te maken. Eventuele andere schoonmaak- of onderhoudsklusjes met schuurapparaten, schuursponsjes, chloor of andere vormen van zuur zullen de levensduur van de kozijnen niet bevorderen.

Bij kozijnen van aluminium wordt het aangeraden om deze twee tot vier keer per jaar schoon te maken. Hiervoor kun je het beste lauw water gebruiken, een sponsje en niet-bijtend schoonmaakmiddel.

Houten kozijnen vergen meer onderhoud. Aangezien je te maken hebt met een natuurlijk product dat is geschilderd, is het verstandig om houten kozijnen jaarlijks schoon te maken, zodat het hout- en schilderwerk langer meegaan. Daarnaast adviseren we jou om hardhout één keer in de 5 jaar te schuren en schilderen. Een zachthouten kozijn is gevoeliger voor vocht en dus raden we aan om die één keer per 2 jaar van een nieuwe verflaag te voorzien.

Schuren

Een schuurmachine leent zich uitstekend voor het schuren van kozijnen. Wanneer er weinig oneffenheden aanwezig zijn is een vlakker eindresultaat haalbaar en wordt er veel efficiënter gewerkt.

Er zijn twee belangrijke redenen die goed schuren noodzakelijk maakt. Ten eerste heeft het erg veel invloed op de hechting. Door machinaal te schuren komen in het oppervlak lichte schuurkrasjes. Deze krasjes komen in het te schuren oppervlak door de ruwheid van het schuurpapier. Als na het schuren de verflaag wordt aangebracht zal de verf zich in de schuurkrasjes vastzetten, waardoor een goede hechting ontstaat.

Ten tweede het glad schuren van oneffenheden. Door het te schilderen oppervlak goed te schuren zullen oneffenheden en eventuele oude verflagen verwijderd worden. Dit bevorderd ook weer de hechting van de verf aan het hout. Kortom! Het mag dan ook zeker niet ontbreken aan een schuurapparaat in de voorbereidingsfase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *