Nat schuren

Stofvrij schuren‘Stofvrij schuren’, welke klusser of schilder droomt er niet van? Schuren wordt vaak niet als leukste klusje bestempeld, maar heeft ook nog eens een hoge stofvorming. Als schilder ontkom je niet aan het schuren, want het is inmiddels een belangrijke voorbewerking voor een betere hechting van de verf. Helaas heeft schuren ook een keerzijde voor een klusser. Het vrijgekomen stof is funest voor een goede hechting en afwerking van de verf. Kortom! Stofvrij schuren of een goede schoonmaakbeurt is daarom van groot belang. Nu is voorkomen beter dan genezen. Wat inhoudt dat het effectiever is om stofvrij te schuren dan achteraf grondig te moeten schoonmaken. Deze blog vertelt meer over de gevolgen van stofvorming en de oplossing ervan.

Vergelijk 90 schuurmachines met stofafzuiging
Meer informatie

Waarom stofvrij schuren?

De vraag kan gaan spelen: ‘waarom moet ik stofvrij schuren?’. Een vraag die eigenlijk zijn doel mist, want schuren zonder stof heeft vele voordelen. Neem bijvoorbeeld als schilder voor het leveren van betere kwaliteit in de afwerking, maar vooral als het gaat om gezondheid. Sterker nog! Schuren zonder stof is ten alle tijden belangrijk voor de gezondheid. Jammer genoeg zijn veel klussers zich niet bewust van de gevolgen van stof. Schadelijk! Want als schilder of klusser kom je iedere dag in aanraking met stof. In het filmpje wordt meer verteld over de maatregelen die producenten nemen om stofhinder te beperken en hoe schadelijk stof is. Voor meer informatie kun je onderstaande kopjes doorlezen om alles te weten over de hinder van stof.

Gezondheid

stof en gezondheidHet werd al duidelijk dat de gezondheid een belangrijke rol speelt. Zeker wanneer je schuurt en er veel stof vrijkomt. Nu wordt bij het woord ‘stof’ niet direct gedacht aan een schadelijke factor voor de gezondheid. Inderdaad! Huis-tuin-en-keukenstof is niet schadelijk voor een mens, maar wat nou als we het hebben over fijnstof? Fijnstof komt namelijk erg veel voor in de bouw en kluswereld. Dit stof wordt niet gefilterd door de neusharen en kunnen daarom makkelijk in de longen terecht komen. Met als gevolg dat er longweefsel beschadigd kan worden. Dit proces wordt ook wel longfibrose genoemd. Wat kan lijden tot een verminderde longfunctie en in sommige gevallen tot ernstige ademhalingsproblemen.

Hechting materiaal

Een belangrijke andere factor die niks met de gezondheid te maken heeft, maar wel met de afwerking. Is namelijk dat stof zorgt voor een slechte hechting met verschillende soorten verf of laklagen. Niet alleen zal de verf moeilijk hechten, maar ook kan het wezen dat de stof zichtbaar wordt na het verven. Wat resulteert in een niet mooie afwerking waar je je nog vele jaren aan kunt storen.

Hoe kun je stofvrij schuren?

Hierboven zijn al twee situaties beschreven waarin het erg handig is om stofvrij te werken. Nu weet je het probleem, maar welke oplossingen zijn er allemaal? Er zijn drie methodes die kunnen worden toegepast om je omgeving stofvrij te houden. De drie methodes hebben allemaal iets te maken met schuren, maar geven een leuke draai aan het schuren zoals wij het kennen. In onderstaande opsomming worden de drie behandelde oplossingen weergegeven. Voor verdere uitleg zie de kopjes.

  1. Nat schuren
  2. Schuren met stofafzuiger
  3. Schuurmiddelen

Nat schuren

Nat schurenHet klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is zeker mogelijk. Namelijk ‘nat schuren’. Doordat je nat schuurt zal het stof al het water absorberen. Wat ervoor zorgt dat het stof te zwaar wordt en zich niet meer in de lucht verspreidt. Ditzelfde geldt voor het al behandelde fijnstof. Om nat te schuren kun je niet het schuurpapier gebruiken zoals wij het kennen. Dit schuurpapier zou verpulveren en als één drab langzaam uit elkaar vallen. Nee! Hiervoor heb je waterbestendig schuurpapier nodig. Vaak te herkennen aan de grijze vellen die zeer flexibel zijn en na een schuurbeurt makkelijk kunnen worden uitgewassen. De prijs is inderdaad wat hoger, maar je krijgt er veel voor terug.

Schuren met stofafzuiger

Nu is nat schuren niet altijd een oplossing zeker wanneer je grote oppervlaktes moet schuren. Een handig alternatief kan zijn een schuurapparaat met stofafzuiging. Dit houdt in dat de schuurmachine die jij gebruikt beschikt over een aansluiting voor een externe stofzuiger. Externe stofzuigers kunnen veel meer stof opnemen dan de bekende stofboxen. Mocht je ook fijnstof willen filteren dan kan een microfilter een uitkomst zijn. Goeie schuurapparaten die hier aan voldoen zijn Festool, Rupes of Bosch. Bij deze schuurmachines wordt het stof door de luchtgaten in de schuurzool afgevoerd naar de externe stofzuiger.

Schuurmiddelen

Andere schuurmiddelen die je kunt gebruiken komen erg overeen met het al eerder besproken onderwerp ‘nat schuren’. Je kunt hierbij denken aan schuurgel (Alabastine Schuurgel 500ML) of een bijtend schuurmiddel (st Marc in poedervorm). Wat kan zorgen voor een betere hechting met de nieuwe verflaag. Let wel op dat deze middelen op de juiste manier moeten worden gebruikt. Een onzorgvuldig gebruik kan lijden tot onnodige beschadigingen aan materiaal of gezondheid.

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat gezondheid als zowel de kwaliteit van de afwerking in gevaar komt door stofvorming. Neem daarom ten alle tijden de nodige maatregelen om dit te voorkomen. Te denken aan een stofafzuiger of andere schuurtechniek (bijv. nat schuren). Ook kan het gebruiken van een stofkapje tijdens het schuren helpen om longklachten tegen te gaan. Zeker bij werkzaamheden waar veel stof vrijkomt, zoals schuren. Voor verdere vragen, opmerkingen of aanvullingen laat het ons weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *