Deur schuren

Deur schurenEen deur schuren is erg belangrijk wanneer je deze wilt verven, lakken, beitsen of vernissen. Maar waarom is dit eigenlijk zo? In deze blog kom je meer te weten over het schuren van deuren(kozijnen) binnen- en buitenshuis. Ook leer je meer over het schuren van oude en nieuwe deuren of wat je moet doen bij het schuren van metalen, kunststof of houten deuren. Kortom alles over de functie van deuren schuren, hoe je schuurt en welke schuurtechnieken toepasbaar zijn.

Om het helemaal compleet te maken wordt er een praktisch 12 stappenplan weergegeven. Dit stappenplan wordt ook door professionele schilders opgevolgd. Tijd om te beginnen met de brandende waarom vraag!

Waarom deuren schuren?

Een vraag die regelmatig wordt gesteld: “Maar is het ook mogelijk om een deur te verven zonder deze te schuren?”. Veel mensen vinden verven niet het leukste klusje en willen dit graag zo snel mogelijk afgerond hebben. Daarom slaan ze essentiële stappen over, waardoor ze wellicht sneller klaar zijn, maar over de jaren heen veel frequenter moeten schilderen. Het goed ontvetten, schuren en plamuren is daarom erg belangrijk. Waarom dit zo is lees je in onderstaande opsomming. Dit geldt natuurlijk ook voor het verven van deurkozijnen!

  • Hechting: verf moet zich invreten oftewel hechten aan de ondergrond.
  • Druipers: een te gladde ondergrond veroorzaakt verf dat druipt of zakt.
  • Egaal: neemt oneffenheden weg en zorgt voor een strak oppervlak.
  • Robuust: verf wat door schuren goed hecht kan veel beter tegen een stootje.

Hoe deuren schuren?

Overtuigd? Dan komt nu de vraag, maar hoe schuur je dan een deur? Het is mogelijk om deuren te schuren met de volgende middelen: schuurpapier, verfkrabber, schuurspons, schuurkurk of schuurmachines. Er zijn zelfs mensen die het hebben over nat en droog schuren. Iets wat bij deuren schuren niet ter sprake hoeft te komen. In principe zou nat schuren het meeste schuurstof kunnen voorkomen, maar veel schilders maken hier geen gebruik van. Wel vertellen wij wat meer over de juiste korrelgrote en welke schuurmachines geschikt zijn voor deze klus.

Schuurpapier

5 meter schuurpapier korrel 120Wanneer je met de hand schuurt kun je het beste gebruik maken van 5 meter schuurrollen. Hierbij knip je een klein stukje van de rol af en vouwt deze een paar keer om, zodat aan beide kanten schuurpapier zit. De korreldichtheid kan variëren van korrel 80 tot 180. Dit wordt op het schuurpapier aangegeven met de letter P + waarde. Hoe hoger het getal, hoe fijner de afwerking. Hiervoor kan worden aangehouden dat kaal hout wordt geschuurd met korrel 80 en geverfd hout met korrel 120. Na het aanbrengen van de grondlaag wordt met korrel 180 alles nog eens licht over geschuurd voor een betere hechting.

Schuurmachine

Voor het deur schuren met een schuurmachine zijn meerdere machines te gebruiken. De meest gebruikte machine is een deltaschuurmachine, maar een vlak- of excenterschuurmachine zou ook mogelijk zijn. Wel wordt een schuurmachine met driehoekzool het meest aangeraden, omdat deze het eenvoudigst in alle hoeken kan komen. Ook hier kun je gebruik maken van korrel 80 voor kaal hout, korrel 120 voor op geverfde deuren en 180 voor een schuurbeurt na een grondlaag. Let op! Een schuurapparaat werkt veel agressiever dus het kan handig zijn om met een laag toerental te schuren. Zeker wanneer je wilt schuren op de grondlaag.

Deuren schuur je met een delta schuurmachine
Meer informatie

Soorten materialen

Natuurlijk wordt er altijd uitgegaan van eiken en hardhouten deuren, maar wat nou als je metalen of kunststof deuren hebt? Deze vergen wellicht een andere aanpak als het om een deur schuren gaat? En dat is ook zo! Hieronder meer over het schuren van metalen en kunststof deuren. Mocht je meer willen weten dan kan het volledige stappenplan onderaan de pagina worden doorlopen. Deze wijkt op sommige punten af bij een metalen of kunststof deur.

Metalen deuren

Metalen deur schurenWanneer je een metalen (of aluminium) deur schuurt moet je rekening houden met wat andere zaken. Allereerst is metaal onderhevig aan roestvorming door bijvoorbeeld vocht. Dit zal eerst grondig moeten worden verwijderd. Het schuren van een metaaldeur kan met fijn schuurpapier korrel 240, schuurblokje of zelfs nat. Ook zal het roest goed moeten worden verwijderd, waarna een primer kan worden toegepast. Bij deuken of krassen moet je er rekening mee houden dat je plamuur gebruikt wat geschikt is voor metaal. De stappen die je kort doorloopt zijn: vetvrij maken met ammoniak, schuren en verven. Het volledige stappenplan (bedoelt voor hout) is onderaan de pagina weergegeven.

Hoe schuur je metaal?
Meer informatie

Kunststof deuren

Ook bij kunststof deuren is het schuren en aanbrengen van een nieuwe laklaag geen overbodige luxe. Met regelmaat zie je dat deze deuren na een lange tijd gelig uitslaan. De stappen die je in dit geval doorloopt zijn: ontvetten, schuren, kunststofprimer aanbrengen en lakken. Voor het ontvetten kan ammonia en warm water worden gebruikt en het deur schuren wil prima met korrel 120 of 180.

Bij het aanbrengen van de kunststofprimer, tussen de twee lagen door, licht opschuren en schoonmaken. Als laatste kan de laklaag worden aangebracht in twee lagen met een roller. Let op! Mochten er deuken of beschadigingen zijn, dan kan een kunststofplamuur worden gebruikt om dit op te vullen.

Hoe schuur je kunststof?
Meer informatie

In 12 stappen een deur schuren

In onderstaand stappenplan is zo duidelijk en praktisch mogelijk weergegeven, hoe je een deur in 12 stappen schuurt. Dit uitgebreide stappenplan hoeft niet te allen tijden worden doorlopen, omdat de kwaliteit niet altijd nodig is. Neem bijvoorbeeld binnen of buitendeuren. Waarbij buitendeuren veel meer onderhevig zijn aan weersinvloeden en dus een goede bescherming vereisen. Ditzelfde geldt ook voor het behandelen van oude of nieuwe deuren. Volg onderstaande stappen of bekijk het YouTube filmpje, om eenvoudig en visueel de stappen te volgen.

1e stap: voorbewerking

  1. Voorbereiden: verwijder alle losse delen op de deur, zoals: deurklink, roosters en toebehoren om het deur schuren te vereenvoudigen. Doe de deur half open en plaats een stuk karton onder de deur, zodat hier de verf op kan vallen en de deur niet verschuift. Plak ook de randen van (mogelijke) ruitjes af om verf- of schuurbeschadigingen te voorkomen.
  2. Ontvetten: voordat je gaat verven is het ontvetten van de deur erg belangrijk. Dit voorkomt dat je het vet of vuil tijdens het schuren dieper in de krassen schuurt. Ook loopt je schuurpapier minder snel vol met het stof of vet wat op de deur zit. Als derde punt is het ook nog eens beter voor de hechting van de verf. Ontvetten kan met een spons en reinigingsmiddel (ammonia, bioversol, universol, sint mark of allesreiniger).
  3. Uitkrabben: krap alle grote scheuren uit met een driehoekkrabber, plamuurmes of iets anders scherps. Denk aan verfschilfers, scheuren en druiper,  zodat er geen verf meer op de deur aanwezig is wat los kan laten na het verven. Probeer zo min mogelijk uit te krassen, want herstellen van krassen met plamuur blijft een zwakpunt van de deur.
  4. Deur schuren (korrel 150): matteer met korrel 150 de gehele deur(kozijn), zodat grove oneffenheden uit het oppervlak zijn verwijderd.

2e stap: repareren

  1. Afstoffen: stof de gehele deur goed af. Dit kan met een schildersstoffer of borstel. Het fijnstof kan het beste worden verwijderd door gebruik te maken van een plakdoek, vochtige doek of natte spons.
  2. Kitten: kit openstaande naden bij ramen met een overschilderbare kit (bijvoorbeeld Hybriseal 2PS). Snijd hiervoor het tuitje schuin af en houd het schuine tuitje tegen het glas. Maak dan in één vloeiende beweging de naad weer dicht. Daarna kan met een natte vinger de kit goed in de naad worden gedrukt, gevolgd door nog eens met een plamuurmes te doen, om een mooie strakke ronde rand te krijgen. Voor alle andere naden gebruik je acrylaatkit extrieur, welke geen beglazingskit is en dus hecht aan verf en hout.
  3. Plamuren: wanneer er krassen of diepteverschillen zijn, dan kan dit worden geplamuurd. Gebruik bij diepe scheuren Polyfilla Pro W360 2K Houtreparatiepasta en voor oppervlakte scheuren of krassen kan lakplamuur worden gebruikt. Breng Polyfilla Pro aan met een dikke laag op een plamuurmes, omdat het een tweedcomponentenproduct is duurt het een dag voordat deze goed is uitgehard. Lakplamuur daarentegen is na een half uur na aanbrengen al droog.
  4. Deur schuren (korrel 80 – 120): met een grove korrel P80 of 120 kunnen alle gerepareerde plekken met plamuur goed egaal geschuurd worden. Hetzelfde als met het rest van het hout. Zorg dat uitstekende plamuurresten goed verwijderd worden en er één gelijk oppervlak ontstaat.

3e stap: afwerken

  1. Schoonmaken: maak de deur weer schoon met een stoffer en doek, zodat deze klaar is voor het aanbrengen van een primer of grondlaag.
  2. Grondlaag: wanneer je werkt met eikenhoutendeuren kan een grondlaag worden aangebracht. Voor kunststof of metalen deuren breng je een primer aan. Deze twee lagen dienen voor een betere hechting van de uiteindelijke verf.
  3. Deur schuren (P180): nadat de grondlaag is aangebracht kan deze lichtelijk worden over geschuurd met korrel P180. Dit is bij een primer niet nodig, maar zorgt bij een grondlaag voor een betere hechting van de laatste lak-of verflagen!
  4. Schoonmaken: maak de deur weer goed stofvrij en schoon. Als dit alles is gebeurt, is de deur klaar om geverfd te worden. Vanaf dit punt hoeft er ook niet meer geschuurd te worden.
3.7/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *