Werking vlakschuurmachine

VlakschuurapparaatAls we spreken over profiel- oftewel vlakschuurmachines dan weet iedereen wel waar we het over hebben, maar wat nou als we eens een kijkje in de binnenkant van een schuurmachine mochten nemen? Nu sta jezelf natuurlijk niet te springen om je eigen profielschuurmachine open te breken met het risico dat die het daarna niet meer doet. Daarom heeft Schuurmachineskopen.nl voor jou speciaal een oude vlakschuurmachine uit elkaar gehaald om je te laten zien hoe deze is opgebouwd.

Welke vlakschuurmachine?

We hebben gekozen voor een goedkoop en misschien wel onbekend merk. Namelijk de TOP CRAFT TVM-135 (zie afbeelding). Deze schuurmachine werkt op 230V – 50 Hz en maakt 10.000 trillingen per minuut. De schuurzool heeft een oppervlakte van 90 bij 187 mm. Ook werkt deze schuurmachine met een klembevestiging. Natuurlijk is dit niet het allernieuwste type, maar voor bijna elke schuurmachine komen de grootste componenten en technische werking wel overheen.

Demonteren

Om je even te vertellen hoe wij de vlakschuurmachine hebben gedemonteerd lopen we een aantal fases door. Meer over deze fases zie je in onderstaande stappen. Weet wel dat het per profielschuurmachine kan verschillen hoe deze is opgebouwd. Het type dat wij gebruiken is verouderd ten opzichte van de vlakschuurmachines van deze tijd.

1. Bouten losdraaien schuurzool

De schuurzool was vanaf de onderkant vastgezet met 4 schroeven (ster) welke waren bevestigd in de witte positioneerstaanders in iedere hoek. Deze zorgden er namelijk voor dat de schuurzool op dezelfde plek bleef en vingen de meeste duwkrachten op zodat deze niet werden overgebracht naar de draaias in het midden.

2. Verwijderen schuurzool

Wanneer alle schroeven zijn losgedraaid kon de schuurzool naar onder worden getrokken om deze te ontkoppelen van de draaias als zowel de positioneerstaanders in de hoek.

3. Bouten losdraaien omhulsel

Het omhulsel was aan elkaar bevestigd door middel van 7 bouten met kruiskop. Deze waren gemakkelijk te verwijderen met een sterkop schroevendraaier. Onder iedere bout zat een sluitring.

4. Verwijderen omhulsel

Wanneer de bouten van het omhulsel zijn losgedraaid en de schuurzool is verwijderd kan het omhulsel (kap) worden weggehaald. Hierna wordt de gehele inhoud van de schuurmachine zichtbaar. Vanaf hier is goed te zien hoe de machine is opgebouwd en werkt. Daar meer over bij werking

Werking

Nu de machine is gedemonteerd is goed te zien hoe deze is opgebouwd. Je verwacht het niet he, maar een schuurmachine bestaat uit minder technologie dan je denkt! Nu zal het voor de meeste mensen niet bekend zijn waar ieder component voor bedoeld is. Daarom proberen wij in het kort het één en ander over ieder component te vertellen.Werking vlakschuurmachine

Kabelbeschermer

KabelbeschermerDe naam zegt het al wel een beetje, want dit onderdeel is benodigd om de kabel/snoer te beschermen (zie nummer 1). Bij het vele draaien van de kabel/snoer zou deze kunnen beschadigen door de scherpe randen van het vlakschuurmachine omhulsel.

Leidinghouder

De leidinghouder (oftewel kabelhouder) is een plaatje die een mechanische functie heeft (zie nummer 2). Namelijk het vastzetten van het snoer, zodat wanneer iemand aan het snoer zou trekken deze treklast niet meteen belast wordt bij de schakelaar, maar de leidinghouder deze opvangt.

Schakelaar

SchakelaarDe schakelaar (zie nummer 3) heeft een simpele functie en zorgt ervoor dat wanneer de stekker in het stopcontact zit er nog niet meteen spanning kan worden overgebracht naar de elektromotor. Dit tussenliggende component kan bij indrukken het contact maken tussen snoer en motor. In veel gevallen hebben nieuwe schakelaars standaard een vergrendelknop zodat het vasthouden van de schakelaar tijdens het schuren niet meer hoeft te gebeuren.

De bevestiging van het snoer aan de schakelaar heeft hier veel weg van een kroonsteentje die met twee boutjes (kleine ster schroevendraaier) kunnen worden losgedraaid. Dit maakt het mogelijk om bij een beschadiging aan je snoer deze te vervangen voor een nieuwe. Het maakt hierbij niet uit in welke van de twee aansluitingen van de kroonsteen je fase (bruin) of nul (blauw) aansluit. (Let op! Weet wat je doet, want hiermee vervalt de garantie direct)

Koolstofborstels

Op de printplaat zitten twee koolstofborstels die door veren vanuit de stator continue tegen het roterende gedeelte (anker) worden gehouden. Doordat er continue wrijving ontstaat van de koolstofborstels tegen het roterende gedeelte verslijten deze over een bepaald aantal draaiuren. Vergelijk het met een potlood waar je continue mee tekent op ten duur is het potlood op. Gelukkig zijn deze zo geplaatst dat het vervangen zonder al teveel kennis mogelijk is. Ook hier geldt weer dat de garantie vervalt wanneer jezelf componenten vervangt.Koolborstels

Magneetmotor

De elektromotor is opgebouwd uit een anker (oftewel rotor, nummer 6) die wordt omringt door de veldwikkeling (nummer 5). In een simpele uitleg begint de anker (rotor) te draaien wanneer er een magnetisch veld wordt gecreëerd doordat er spanning op het veld komt te staan. Dit wordt ook wel een ankerreactie genoemd.Rotor

Ventilator

Onder de rotor is een ventilator (nummer 7) bevestigd die met dezelfde snelheid als de rotor meebeweegt. De belangrijkste functie van deze ventilator is het zorgen voor verkoeling. Dit is nodig, omdat niet alle elektriciteit wordt omgezet in bewegingsenergie. Een groot gedeelte van de energie wordt jammer genoeg omgezet in nutteloze warmte. Deze warmte wordt voor het grootste gedeelte afgevoerd met de ventilator.

Excenter as

Waarschijnlijk is dit niet helemaal de juiste benaming, maar wel het belangrijkste onderdeel van de machine (nummer 9). Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat de ronddraaiende beweging van de rotor wordt omgezet in een trilbeweging. Dit gebeurt door het bewegende gedeelte wat in contact staat met de schuurzool niet in het center van de rotor te plaatsen, maar net erbuiten. Dit zou in veel gevallen negatief zijn, want hierdoor raakt de as uit balans en begint te trillen. In dit geval is dit nu precies wat de schuurzool moet doen.Excenter as

Positioneerstaanders

Wanneer de schuurzool alleen vast zou zitten aan de as dan ontstaat er een ongecontroleerde ronddraaiende beweging. Daarnaast zal alle druk ook nog eens op de as komen te staan bij het schuren. Hiervoor zijn een viertal positioneerstaanders (zie nummer 8) verbonden vanuit het omhulsel aan de schuurzool. Deze zijn flexibel en bewegen een beetje mee, maar zorgen er wel voor dat ze bij het schuren de as zoveel mogelijk ontlasten.

Mocht je nog vragen hebben over de werking van een vlakschuurmachine of een ander type schuurmachine laat het ons dan weten in een reactie! Ook zijn we benieuwd naar jullie technische ervaring als het gaat om schuurmachines.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *