Excentrische schuurmachineDe excentrische schuurmachine (oftewel excenterschuurmachine) is eenvoudig gezegd een roterende schuurmachine. Excentrisch staat namelijk voor ‘buiten het middelpunt gelegen’. Dit betekent dat de ronde schuurzool niet precies in het midden is bevestigd. Waardoor een excentrische schuurmachine tijdens het schuren een excentrische trilling afgeeft. Daarnaast kun je een excentrische schuurmachine ook goed als polijstmachine gebruiken.

Wil je grote en/of lichtgebogen oppervlakken (bv. een houten boot) schuren? Dan is deze schuurmachine met zijn grof en snelle schuurwerk de perfecte machine. Echter is de ronde schuurzool niet geschikt voor het schuren van hoeken of moeilijk begaanbare plekken. Hiervoor kun je beter een vlak- of een goede delta schuurmachine gebruiken.

Vergelijk de 23 beste excenterschuurmachines
Meer informatie

Excentrische schuurmachine kopen

Ronde oppervlakken schurenExcentrische schuurmachines kosten ongeveer 120 euro (gemiddeld). Daarnaast worden er al excentrische schuurapparaten aangeboden voor maar 40 euro. De prijs is in dit geval erg afhankelijk van het vermogen, schuursnelheid en/of het een elektrische of pneumatische schuurmachine is. Een excentrische schuurmachine kopen? Dan kun je het beste kiezen voor een merk als Bosch, Hitachi, Makita, Einhell, Metabo of DeWalt.

In onderstaande top 3 zijn de beste excentrische schuurmachines weergegeven. Daarnaast is deze top 3 gebaseerd op eigenschappen, prijs, kwaliteit, recensies en gebruikersgemak.

Powerplus POWX0470 Powerplus POWX0470

Al vanaf: € 55,-

Powerplus POWX0470 is een excentrische schuurmachine met een vermogen van 450 Watt en een snoerlengte van 3 meter. Ideaal voor het schuren van gebogen oppervlakken.

Meer informatie

Powerplus POW4060 Powerplus POW4060

Al vanaf: € 32,-

De Powerplus POW4060 heeft een schuurzool met een diameter van 125 mm en een elektromotor van 480 Watt. Hierdoor is deze schuurmachine geschikt voor het schuren van ronde oppervlakken.

Meer informatie

Makita BO6030J Makita BO6030J

Al vanaf: € 200,-

De Makita BO6030J is een 310 Watt excentrische schuurmachine met een rotatiesnelheid van 20.000 omwentelingen per minuut. Perfect voor de professionele klussen in en rondom het huis!

Meer informatie

Ben je op zoek naar een budget schuurmachine? Dan is een Powerplus schuurmachine misschien iets voor jou. Bij de aankoop is het verstandig om te kijken of de schuurmachine ook polijstzolen (optioneel) ondersteund. Ook kan het gewicht, vermogen en aantal schuurbewegingen interessant zijn. Daarnaast bieden sommige excentrische schuurmachines de mogelijkheid om zelf de schuursnelheid te kunnen bepalen.

Functie excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine is uitermate geschikt voor het schuren van ronde oppervlakken (auto’s, boten, afbuigende balken etc.). De kracht van de excentrische schuurmachine zit hem in de professionele afneemsnelheid. Waar een vlak- en deltaschuurmachine maar één enkele trilling creëren is dit bij een excentrisch schuurapparaat niet het geval. Hier draait de schuurzool niet alleen, maar ontstaat er ook een excentrische trilling. Hierdoor kunnen er nog fijnere krassen worden gecreëerd. Deze krassen zijn erg fijn, waardoor je ze bijvoorbeeld niet door het schilderwerk heen kunt zien. In het filmpje van Festool wordt duidelijk weergegeven hoe en waarom je een schuurmachine met excenter beweging gebruikt.

Tips om excentrisch te schuren

 • Grof schuren: inzetbaar voor een grove afname van oneven heden.
 • Fijn schuren: een laatste fijne schuurafwerking voor een lak- of verflaag.
 • Polijsten: een oppervlakte van een materiaal glad, glanzend en een spiegelend effect geven.
 • Gebogen oppervlakte: geschikt om gebogen oppervlaktes te schuren zoals boten.
 • Rechte oppervlakte: geschikt om grote vlakke oppervlaktes te schuren.

Eigenschappen

Het aantal trillingen per minuut wordt weergegeven in Hertz (Hz). Zo zijn er roterende schuurmachines die wel 24.000 Hz hebben, maar gemiddeld genomen halen de meeste excentrische schuurmachines  20.000 Hz. Daarnaast is een hoog toerental niet altijd gewenst. Soms is het namelijk beter om met een lage afneemsnelheid te schuren. Bij de meeste roterende schuurmachines is het afstellen van het toerental daarom gewoon mogelijk.

Het vermogen van een excentrische schuurmachine is ten opzichte van een deltaschuurmachine een stuk hoger. Het vermogen (gemiddeld) ligt namelijk rond de 300 Watt. Dit verklaart ook meteen waarom het gewicht van de meeste excentrische schuurmachines rond de 2 kg ligt. Bang voor een tekort aan snoerlengte? Geen probleem! De meeste roterende schuurmachines worden namelijk geleverd met een snoerlengte tussen de 2 a 3 meter.

Daarnaast mag je ervan uitgaan dat (bijna) alle schuurmachines worden geleverd met mogelijkheden voor afzuiging. Ook wordt het schuurpapier bij excentrische schuurmachines in de meeste gevallen bevestigd met klittenband. In de tabel hieronder vind je de meest voorkomende afmetingen van schuurzolen voor de excenterschuurmachines. 
Schuurzool Diameter
Small 90 mm
Medium 125 mm
Large 150 mm

Beoordeling

Natuurlijk heeft een roterende schuurmachine niet alleen maar voordelen, maar ook nadelen. Hierdoor kun je namelijk bepalen of de schuurmachine aan jouw wensen voldoet. Hieronder vind je daarom de voor- en nadelen (op basis van reviews) van de excentrische schuurmachine.

Voordelen

 • Egale afwerking
 • Snelle afwerking
 • Polijstfunctie

Nadelen

 • Ongeschikt voor hoeken
 • klittenband schuurpapier is prijziger
Excentrische schuurmachine
5 (100%) 2 votes

6 gedachten over “Excentrische schuurmachine

  1. Hallo Romy,

   Wanneer je in de botenbouw zit of gewoon als hobby je eigen boot onder handen neemt, is schuren een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Over het algemeen raden we voor professioneel en frequent onderhoud een excenterschuurmachine aan die van hoge kwaliteit is. Je kunt het bijna zo stellen: “Koop de machine die jij kunt veroorloven”. Op de lange termijn is deze machine namelijk zo terug verdiend. Denk hierbij aan een Bosch blauw, Makita, Festool of Rupes schuurmachine.

   Mocht het om eenvoudige schuurwerkzaamheden gaan, dan volstaan een Hitachi, Ferm, Black & Decker of Powerplus schuurmachine ook prima.

   Hopende je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Gert,

   Ja deze zijn er, o.a. van de merken Makita en Bosch. Wanneer je op zoek bent naar een machine met vermogen, dan raden wij toch een schuurmachine aan op netspanning (230 V). Toch op accu? Dan kun je beter iets meer betalen en dan kiezen voor een bekend merk.

   Veel succes met de aankoop!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Dick,

   Het grootste verschil is dat een roterende excentermachine werkt door een schuurschijf die ronddraait met een excenterbeweging. De vlakschuurmachine daarentegen beweegt alleen van voor naar achter. De excenterschuurmachine is daarmee vooral geschikt voor gebogen oppervlaktes zoals auto’s, boten, etc… Vlakschuurmachines zijn geschikt voor hoeken groter of gelijk dan 90 graden en grotere oppervlaktes.

   Kortom: vlakschuurmachines voor hoeken of randen en excentermachine voor gebogen oppervlaktes.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *