VlakschuurmachineDe vlakschuurmachine (oftewel profielschuurmachine) is één van de meest verkochte schuurmachines. Bekend door zijn vierkante schuur- en triloppervlak. Het schuren gebeurt namelijk op basis van een zuivere lineaire beweging (oftewel trilling), welke van voor naar achteren gaat. Ideaal voor het schuren van horizontale oppervlakken, zoals kastdeuren, kozijnen en bedplanken. Bestel vandaag nog een vlakschuurmachine en schuur heel eenvoudig diverse oppervlakken.

De beste multischuurmachines beschikken over de eigenschappen van een delta- en vlakschuurmachine. Daarnaast hebben vlakschuurapparaten een gemiddeld vermogen van 200 Watt (verschilt per type). Hierdoor kun je een profielschuurmachine goed gebruiken voor het verwijderen van verfresten en het maken van een zachte voorbewerking. Een vlakschuurmachine kopen? Vergelijk dan hier de beste vlakschuurmachines.

Vergelijk de 22 beste vlakschuurmachines!
Bekijk in winkel

Inhoudsopgave

Vlakschuurmachine kopen?

Een vlakschuurmachine kopen kan al voor een prijs gelegen tussen de 20 en 100 euro. Bij merken, zoals Powerplus, kun je al vlakschuurmachines kopen voor een paar tientjes. Ben je op zoek naar een vlakschuurapparaat van een goede kwaliteit, maar wil je toch niet teveel betalen? Dan raden we de merken Bosch, Makita en Metabo aan. Deze merken verkopen namelijk kwalitatief goede schuurmachines voor een betaalbare prijs.

De top 4 beste vlakschuurmachines worden hieronder met elkaar vergeleken (gekeken naar recensies, prijzen, kwaliteit, bestverkocht en specificaties).

Wil je een vlakschuurmachine online bestellen, maar toch precies weten wat je nou daadwerkelijk gaat bestellen? Kijk dan eens bij een bouwmarkt bij jou in de buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Praxis of Gamma waar schuurmachines vaak getest mogen worden. Een schuurmachine gevonden, welke voldoet aan jouw wensen? Dan is het verstandig om eens te kijken of deze ergens in de aanbieding is.

Functie vlakschuurapparaat

Eigenschappen vlakschuurmachineVlakschuurmachines worden vaak gebruikt voor kleinschalige schuurprojecten. Deze projecten zijn namelijk te groot om met de hand te schuren. Ook is een bandschuurmachine kopen niet de ideale oplossing, want de projecten zijn te klein. Als alternatief wordt daarom vaak voor een vlakschuurapparaat gekozen.

De afneemsnelheid van deze schuurmachine is in vergelijking tot de wat zwaardere schuurmachines wel een stuk lager. Hierdoor is de vlakschuurmachine vaak ongeschikt voor grote projecten, maar wel weer ideaal voor projecten waar een zachte aanpak gewenst is.

 • Fijn schuren: geschikt voor de fijnste afwerking dankzij de snelheidsregeling.
 • Hanteerbaar: tijdens het schuren kan de machine met √©√©n hand worden bediend.
 • Hoeken schuren: geschikt om hoeken (90 graden) of langs randen te schuren.

Eigenschappen

De machine bestaat uit twee gedeelten, namelijk een kop en een handvat met aan/uit knop. Aan het handvat bevindt zich bij alle types een snoer (accu schuurmachines uitgezonderd). Daarnaast zijn de meeste profielschuurmachines uitgerust met een snoer van wel 2 a 4 meter, welke direct verbonden is met de elektromotor. 

Onder het bovenste frame van de machine bevindt zich de schuurplaat. De trilling van de schuurplaat wordt aangegeven in ‚ÄúHertz‚ÄĚ (Hz), wat staat voor het aantal keer dat de schuurzool van voor na achteren beweegt in een minuut. Er bestaan ook vlakschuurmachines die een trilling van 5.000 tot wel 28.000 Hz kunnen cre√ęren.

Het opgenomen vermogen kan bij een vlakschuurmachine vari√ęren van 100 tot 350 Watt, waardoor er een minder zware elektromotor benodigd is. Daarnaast hebben de meeste vlakschuurapparaten een gewicht¬†tussen de 1 en 2,5 kg. Hierdoor is het ook mogelijk om deze schuurmachine verticaal te gebruiken.

Het vastzetten van schuurpapier voor hout kan bij een vlakschuurmachine door middel van een klem of klittenband (of combinatie van beide). Het is wel zo dat tegenwoordig de meeste schuurmachines uitgerust worden met een klittenbandbevestiging.

In de tabel hieronder wordt een indicatie gegeven van de mogelijke schuurzool afmetingen.

Lengte Breedte
Schuurzool* 164 mm 95 mm
Klittenband** 164 mm 95 mm
Klem*** 168 mm 124 mm

* De afmetingen van de schuurzool waar het schuurpapier onder wordt bevestigd.

** De maximale afmetingen (gemiddelden) van klittenband schuurpapier, welke onder de machine kan worden geplaatst (meestal gelijk aan de schuurzool afmetingen).

*** De maximale afmetingen (gemiddelden) van schuurpapier, welke geschikt is voor een klembevestiging.

Beoordeling vlakschuurmachines

Om een goede indicatie te kunnen geven van de vlakschuurmachine, vind je hieronder een aantal voor- en nadelen. Deze indicatie is met name gebaseerd op bevindingen, welke zijn waargenomen tijdens schuurmachine testen. Hierbij kun je denken aan vergelijkingen op basis van prijs, kwaliteit, gebruikersgemak en werkomgeving.

Voordelen

 • Voordelig
 • Licht van gewicht
 • Produceert weinig geluid
 • Makkelijk hanteerbaar

Nadelen

 • Niet geschikt voor -90 graden hoeken
 • Gemiddelde schuurcapaciteit
 • Schuurzool beschadigt bij intensief gebruik

Wat je nog meer moet weten?

Nu heb je een vlakschuurmachine aangeschaft, maar daarmee ben je er nog niet. Twee handige dingen om te weten zijn: hoe wissel je schuurpapier en de manier waarop je de machine gebruikt.

Schuurpapier verwisselen

Schuurpapier verwisselenEen lineaire schuurmachine maakt gebruik van vellen schuurpapier. Deze kunnen door middel van klittenband of een klem worden bevestigd aan de schuurzool. Het oppervlak van schuurpapier met klittenband is vaak even groot als de schuurzool zelf. Bij een klem daarentegen wordt de schuurzool overlapt, waardoor er ook meer schuurpapier benodigd is. Om het jezelf makkelijk te maken wordt schuurpapier met klittenband aangeraden. Let op! Niet bij elke schuurmachine is dit mogelijk.

Je kunt ook schuurpapier kopen met daarin een aantal gaten. Deze gaten zijn bedoeld voor de afzuiging. Sommige vlakschuurmachines beschikken namelijk over een afzuigsysteem, welke in verbinding staat met de schuurzool. Hierdoor kan het teveel aan schuursel op een snelle manier worden afgevoerd. In de afbeelding hier linksboven zie je hoe dit werkt.

Machine gebruiken

Hoe je jouw vlakschuurmachine gebruikt kan veel zeggen over de levensduur van de machine. Een aantal tips die we je willen meegeven staan in de opsomming:

 • Lineair schuren: schuur altijd lineair met de rand mee, zodat er geen trillende botsende beweging ontstaat.
 • Schoonmaken: haal schuursel uit de ventilatieschachten, zodat deze niet door de warmte kunnen gaan smeulen.
 • Schuur met beleid: zet niet teveel kracht op de machine, hiermee gaat het schuren niet sneller.
 • Blijf bewegen: concentreer je niet op √©√©n plek, maar beweeg deze heen en weer.
 • Schuurzool: schuur met de volledige schuurzool om beschadigingen te voorkomen.

Accessoires profielschuurmachine

De vlakschuurmachine is ook wel bekend als lineaire- of profielschuurmachine. Dit komt doordat de machine een lineaire beweging maakt (van voor- naar achteren in één gelijke lijn). Wat de machine geschikt maakt om profielen te schuren. Het merk Festool heeft hier al flinke stappen in gezet.

Door verwisselbare schuurzolen met verschillende vormen te maken voor je schuurmachine. Deze zijn simpel en snel te verwisselen met je bestaande schuurzool. Een aantal voorbeelden zie je hieronder. Wil je snel visueel wat meer weten over deze zolen? Bekijk dan eens het filmpje aan de rechterkant waar wat meer wordt verteld over verschillende zolen. Zoals al duidelijk wordt is een vlakschuurmachine breed inzetbaar.

Lineair schuren met verschillende schuurzolen

Lamellenschuurzool

LamellenschuurzoolMet de lineaire schuurmachine is het natuurlijk niet mogelijk om lamellen te schuren. Dit is een soort zonnewering die bestaat uit verticale stroken van dunne plankjes. Tussen ieder plankje is er weinig ruimte aanwezig om te schuren. De gehele jaloezie uit elkaar halen is geen optie. Daarom heeft Festool een lamellenschuurzool bedacht. Deze schuurzool is aan de voorkant langer, zodat de machine niet in de weg zit tijdens het schuren. Voor een vlakschuurmachine zijn er dus diverse schuurzolen beschikbaar.

Holprofielzool

HolprofielzoolDe holprofielzool heeft de vorm van een parabool en is daarmee geschikt om gebogen inhammen te schuren. Dit kan voorkomen bij versieringen aan deuren of keukenkastjes waar een mooi patroon in is verwerkt. Wel moet het een doorlopend patroon zijn die recht-toe-recht-aan is vanwege de lineaire beweging van de profielschuurmachine. Vaak te gebruiken in combinatie met de radiusprofielfrezen die worden gebruikt door de kantenfrees. Een ideaal schuurmiddel voor de vlakschuurmachine.

V-groef-profielzool

V-groef-profielzoolDe v-groef-profielzool heeft ook een parabool, maar dan een stuk smaller dan de hier boven beschreven ‘holprofielzool’. Deze zool is daarom dan geschikt voor groeven of gleuven die in een rechte lijn doorlopen. Vaak moet je denken aan gleuven of groeven die zijn gemaakt met een groeffrees van de bovenfreesmachine. Erg handig om even de scherpe randjes wat stomper te maken voor een betere afwerking. Een vlakschuurmachine kopen, betekent een grote keuze aan accessoires.

Radiusprofielzool

RadiusprofielzoolHet schuren van ronde profielen is natuurlijk niet te doen met de vlakschuurmachine. Denk bijvoorbeeld aan hout dat een ronde vorm heeft of gewoon in zijn geheel rond is. Een handige oplossing hiervoor is de radiusprofielzool. Met een ronde inham kan hij daarom gemakkelijk ronde staven of ronde afwerkingen mooi schuren. Wel moet je rekening houden met de radius en de diameter van het te schuren object.

Sponningprofielzool

SponningprofielzoolDe sponningprofielzool is geschikt voor profielen die zijn gemaakt met de sponningprofielfrees. Deze frees maakt een inham met een 90 graden hoek aan de zijkant van een plaat of balk. De sponningprofielzool kan gemakkelijk dankzij zijn uitstekende hoek van 90 graden deze profielen schuren. Waardoor tegelijkertijd het verticale- als horizontale vlak wordt geschuurd.

Vlakke schuurzool voor vlakschuurmachine

Vlakke schuurzoolVoor de grote en platte oppervlaktes kan natuurlijk een vlakke schuurzool worden gebruikt. Dit is dan ook precies de schuurzool waar de machine zijn naam aan heeft te danken. Ook is het mogelijk om in hoeken te schuren die gelijk zijn aan 90 graden of groter. Handig voor de afwerking wanneer je de vloer aan het schuren bent. Iets wat met een parket- of bandschuurmachine niet mogelijk is.

Vlakschuurmachine bestellen?
Bestel nu

Meer weten over de vlakschuurmachine of ben je op zoek naar advies voor het kopen van een vlakschuurmachine? Laat het ons dan weten in een reactie.

2 gedachten over “Vlakschuurmachine

  1. Hallo Laura,

   Er zijn een heleboel verschillende soorten vlakschuurmachines. Te denken aan eigenschappen, merken en natuurlijk de functionaliteiten die een machine heeft. Over het algemeen kan een eenvoudig vlakschuurapparaat al veel voordelen bieden. Wat je ook steeds vaker tegenkomt is een combinatieschuurmachine die de mogelijkheden en functionaliteiten heeft van een vlak- en deltaschuurmachine. Hieronder een top 3 van goede schuurmachines met een vierkante schuurzool:

   1. Makita BO4565K
   Deze schuurmachine van Makita heeft een vierkante schuurzool met een deltaopzetstuk voor het schuren van hoeken die kleiner zijn dan 90 graden.

   2. Bosch PSM 200 AES
   Een multischuurmachine die een rechthoekige schuurzool heeft voor de wat grotere oppervlakken. Ook beschikt deze machine over een 2e deltaopzetstuk voor het schuren van hoeken en randen.

   3. Ferm PSM1024
   Een eenvoudige en tevens voordelige schuurmachine geschikt voor het schuren van grote oppervlakken, wanden, houten vloeren en trappen.

   Hoop dat deze top 3 het antwoord is op je vraag.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *