SchijfschuurmachineDe schijfschuurmachine (beter bekend als ‘schotelschuurmachine’) valt net als de cilinderschuurmachine onder de stationaire schuurmachines. Een stationaire schuurmachine is namelijk verkrijgbaar als schijf-, maar ook als combinatieschuurmachine. Zoals de naam al aangeeft is deze schuurmachine een combinatie van een schijf- en bandschuurmachine.

Wanneer je een schijfschuurmachine gaat kopen is dit vaak een grote investering. Met name hierdoor worden schotelschuurmachines dan ook vaak alleen gebruikt door zzp’ers en professionele klussers. Daarnaast beschikt een schijfschuurmachine over een schuurschijf, welke in een verticale positie aan een elektromotor is bevestigd. Zo’n motor heeft ongeveer 500 Watt aan vermogen, waardoor deze een toerental kan behalen van wel 2000Hz.

Schijfschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Schijfschuurmachine kopen

Wil je een schijfschuurmachine kopen, maar weet je niet precies waarmee je rekening moet houden? Geen probleem! Op deze pagina kom je alles te weten, zodat je straks tevreden kunt zijn over je aankoop. Er zijn namelijk maar een aantal grote producenten, die schijfschuurmachines op de markt hebben gebracht. Denk hierbij aan JET, HBM, Bernardo, Holzstar, Hegner, Quantum en Optigrind. Daarnaast kunnen de prijzen van een schijfschuurmachine erg verschillen. Zo zijn er schijfschuurmachines voor 100 euro, maar ook voor 500 euro of meer verkrijgbaar.

Hieronder worden een aantal schijfschuurmachines met elkaar vergeleken op basis van recensies, bestverkocht, eigenschappen en prijs.

Ferm BGM1003 Ferm BGM1003

Al vanaf: € 104,-

Ferm BGM1003 is een band- en schijfschuurmachine in één. De schuurschijf heeft een diameter van 150 mm en weegt 16,5 kg. Daarnaast wordt deze schuurmachine aangedreven door een elektromotor.

Meer informatie

Bernardo TS 250 05-1185 Bernardo TS 250 05-1185

Al vanaf: € 243,-

De Bernardo TS 300051186 is de zwaargewicht onder de schijfschuurmachines. Bestaande uit een schuurschijf met een diameter van 300 mm en een gewicht van 29 kg.

Meer informatie

Einhell TC-US 400 Einhell TC-US 400

Al vanaf: € 89,-

De Einhell TC-US 400 is een schijf-, werkbank- en bandschuurmachine in één. Met een gewicht van 12,5 kg en een vermogen van 375 Watt is dit de ideale schuurmachine voor doe-het-zelvers.

Meer informatie

Een schijfschuurmachine kopen? Dan is het belangrijk om te weten waar je nou precies allemaal voor betaald. Veel machines zijn namelijk bedoeld voor in de bouw en hebben dan ook veel vermogen, functies en mogelijkheden. Veel van deze mogelijkheden zal je waarschijnlijk nooit gebruiken, maar je betaald er wel voor. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de machine op 230V werkt of op krachtstroom.

Functie schijfschuurmachines

Band- en schijfschuurmachineEen schijfschuurmachine is bedoeld voor het snel schuren van meerdere materialen. Daarnaast kom je deze schuurmachines vaak alleen tegen in grote werkplaatsen of bij professionele klussers. Ook kun je een schijfschuurmachine kopen met alleen een schijf of in combinatie met een bandschuurmachine. Dit wordt ook wel een combinatieschuurmachine genoemd (zie afbeelding). Voor de rest heeft deze schuurmachine een hoge afneemsnelheid, waardoor je nog productiever kunt schuren.

 • Snel werken: het verzetten van veel werk door een hoge schuurafname.
 • Nauwkeurig: beide handen beschikbaar voor meer schuurprecisie.
 • Haaks schuren: zijkanten werkstukken haaks afschuren door geleiding.
 • Verstek schuren: met verstekaanslag onder hoek schuren van -60 tot +60 graden.
 • Slijpen: fijn-, voor- en vormslijpen van verschillende materialen.
 • Materiaal: geschikt voor het schuren van hout of metaal (mits juiste schuurblad).

Accessoires

De meeste schijfschuurmachines worden standaard geleverd met een aantal essentiële accessoires. Hierbij kun je denken aan een verstekgeleider, schuurband, schuurschijf en stofzak. Daarnaast is ervoor de verticale schuurschijf een werkbank gemonteerd. Deze werkbank is kantelbaar in een hoek van 0 tot 45 graden. Hetzelfde geldt ook voor de schuurband (optioneel), welke kantelbaar is in een hoek van 0 tot 90 graden. Hieronder nog een aantal gemiddelde afmetingen van zowel de werkbank, schuurband en -schijf.

Onderdeel Afmetingen (mm)
Schuurband 100 x 915
Schuurschijf 200
Werktafel (schijf) 225 x 155
Werktafel (band) 265 x 150

Ook is het gewicht van deze machine niet geheel onbelangrijk. De machine kan namelijk verpakkingsafmetingen hebben van 450 (L) bij 370 (B) bij 330 (H). Dit is een inhoud van ongeveer 600 CM3. Bij zulke afmetingen hoort natuurlijk ook een behoorlijk gewicht. Zo kan een schotelschuurmachine soms wel 50 kg wegen, maar er zijn gelukkig ook schijfschuurmachines verkrijgbaar in een gewichtsklasse van 10 kg.

Schijfschuurmachine
4.2 (84%) 5 votes

6 gedachten over “Schijfschuurmachine

  1. Hallo Klaas,

   Het verwisselen van een schuurschijf kan per type verschillen (klittenband of lijmverbinding), maar over het algemeen worden onderstaande stappen uitgevoerd:
   1. Haal de stekker uit het stopcontact.
   2. Gebruik een heteluchtpistool om de lijm achter het schuurvel te verhitten en losser te maken.
   3. Verwijder het schuurvel en gebruik een lijmoplossing voor de lijmrestanten.
   4. Zorgt ervoor dat je de schijf niet beschadigd en gebruik desnoods een schraper.
   5. Plaats het nieuwe schuurvel.

   Mocht je het toch nog onduidelijk vinden? Bekijk dan eens onderstaande filmpje met meer informatie:

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Jos,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb even rond gezocht, maar het enigste wat ik kan vinden is schuurschijfmachines met een diameter van max 305 mm. Dit zijn dan wel schuurmachines die worden aangeboden aan particulieren. Raadzaam is om te kijken naar speciaalzaken die zulke machines maken voor bedrijven. Let hierbij wel op dat de prijzen aardig hoog kunnen oplopen, dus misschien toch een afweging maken om te gaan voor één van 300 mm?

   Mocht je meer vragen hebben laat het me weten!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Beste Timo,

   Je betaald voor een combinatie schuurmachine gemiddeld een bedrag van tussen de 50 en 400 euro. Wij raden jou aan om een machine te halen van rond de 150 a 200 euro. Denk hierbij aan merken als Ferm, Einhell of Scheppach.

   Veel succes met de aankoop!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *