SchuurschijvenSchuurschijven zijn een belangrijke accessoire voor de¬†excentrische schuurmachines. Dit omdat een schuurschijf net als de schuurzool van een excentrische schuurmachine een ronde vorm heeft. Daarnaast maken schijfschuurmachines ook gebruik van schuurschijven, maar dan zijn de afmetingen wel een stuk groter. Ook heb je voor elk schuuroppervlak wel een geschikte schuurschijf.¬†Dit kan vari√ęren van hout tot zelfs metaal.¬†Hieronder kom je meer te weten over de verschillende soorten schuurschijven en waarop je moet letten bij de aankoop.

Meteen een schuurschijf bestellen voor jouw machine? Vergelijk dan de beste schuurschijven eenvoudig online.

Vergelijk de beste schuurschijven!
Bekijk in winkel

Inhoudsopgave

Schuurschijven kopen?

Wil je schuurschijven kopen? Wanneer je een schuurschijf gaat kopen betaal je meestal niet veel meer dan¬†10 a 20 euro. Een bekend schuurschijven merk is wel Kreator. Dit merk levert schuurschijven verpakt per 5 stuks. Dit zou betekenen dat je ongeveer 3 euro per schuurschijf betaald. Daarnaast bieden sommige webwinkels combinatiepakketten. In zo’n combinatiepakket zitten zowel schuurschijven als andere accessoires voor jouw schuurmachine.

Kreator schuurschijf K120 Kreator schuurschijf K120

Al vanaf:¬†‚ā¨ 9,-

De Kreator schuurschijf K120 is geschikt voor excentrische schuurmachines en heeft een korrelgrootte van 120. Daarnaast heeft de schijf een diameter van 125 mm.

Bestel nu

Kreator schuurschijf K180 Kreator schuurschijf K180

Al vanaf:¬†‚ā¨ 8,-

Deze schuurschijf van het merk Kreator heeft een korrelgrootte van 180 en een diameter van 125 mm. Hierdoor geschikt voor het opschuren van een bestaande verflaag.

Bestel nu

Kreator schuurschijf K240 Kreator schuurschijf K240

Al vanaf:¬†‚ā¨ 8,-

Kreator schuurschijf K240 heeft een korrelgrootte van 240 (zeer fijn), waardoor uitermate geschikt voor het opschuren van verf- en laklagen. Geleverd met een diameter van 125 mm.

Bestel nu

Schuurschijf soorten

Schuurschijf soortenEr bestaan een aantal soorten schuurschijven. Deze kun je van elkaar onderscheiden op basis van korrelgrootte, bevestigingstype en afmetingen. In dit geval zegt de korrelgrootte niks over de comptabiliteit met de schuurmachine. Het bevestigingstype en de afmetingen daarentegen wel. Zo ondersteund bijvoorbeeld niet elke excentrische schuurmachine alle afmetingen en bevestigingstypes.

Korreltype

Over het algemeen worden schuurschijven geleverd in vier verschillende korreltypes. Deze korreltypes zeggen iets over de afneemsnelheid van het schuurpapier. Zo bestaat er schijfschuurpapier voor een snelle als zowel minder snelle afname. De vier soorten worden hieronder kort beschreven.

  1. Siliciumcarbide: deze korrels zijn scherp en hard. Hierdoor is er weinig kracht vereist om een grote afname te realiseren. Daarnaast voornamelijk bedoeld voor het schuren van zachte metalen, zoals: non-ferrometaal, brons en aluminium.
  2. Zirkoonoxide: deze korrels worden vaak gebruikt voor de wat zwaardere schuurwerkzaamheden. Denk hierbij aan het schuren van gietijzer, staal, aluminium, RVS en non-ferrometalen. Daarnaast heeft zirkonium het meeste effect wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend.
  3. Keramisch: zijn harder en scherper dan andere korrels. Daarnaast kan deze korrel als vervanger worden gezien voor de aluminiumoxide korrel. Ook blijft de schuurschijf langer scherp wanneer je tijdens het schuren minder kracht uitoefent. Voornamelijk gebruikt voor harde slijtvaste materialen.
  4. Aluminiumoxide: bedoeld voor hout en taaie materialen (staal 37, brons en staallegeringen). Daarnaast geschikt voor het finishen en ontbramen van metalen.

In het volgende filmpje van Mirka zie je hoe een auto wordt geschuurd. Hiervoor worden diverse schuurmaterialen gebruikt, waaronder de excenterschuurmachine.

Bevestiging

Een schuurschijf is op verschillende manieren te bevestigen. De meest geschikte voor consumenten is de klittenbandbevestiging. Makkelijk en snel! De overige bevestigingen worden hieronder beschreven:

  1. Klittenschijven: dit zijn schuurschijven die worden bevestigd door middel van klittenband. Hiervoor is vaak een steunpad benodigd, deze combinatie wordt ook wel een ‘hookit schuurschijf’ genoemd.
  2. Stikit schijven: de bevestiging vindt plaats door middel van een zelfklevende laag die je op de steunpad kunt plakken.
  3. Scotch-brite surface conditioning schijf: speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van schuurkrassen. Daarnaast worden deze schijven gecentreerd bevestigd, omdat deze beschikken over een asgat.

Afmetingen

Schuurschijven hebben verschillende afmetingen. Dit komt omdat niet elke excentrische schuurmachine dezelfde schuurzool heeft. Ook is er een groot verschil tussen de afmetingen van een excentrische schuurmachine en een schijfschuurmachine. Daarnaast hebben de afmetingen betrekking op de diameter van een schuurschijf. Een aantal diameters waarin schijfschuurpapier voorkomt zijn hieronder in een tabel weergegeven.
Diameter
125
150
180
225

Heb je vragen of wil je meer weten over schuurschijven. Dan is het verstandig om hieronder een reactie achter te laten, zodat wij van Schuurmachineskopen.nl en andere bezoekers je verder kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *