Pneumatische schuurmachineEen pneumatische schuurmachine behoort net als de elektrische- en accu schuurapparaten tot de verschillende soorten energiebronnen, welke schuurmachines kunnen hebben. In dit geval wordt de schuurschijf aangedreven door middel van luchtdruk. Daarnaast bestaan er verschillende soorten pneumatische schuurmachines. De meest bekende pneumatische schuurmachine is een pneumatisch excentrisch schuurapparaat. Voor de rest bestaan er ook vlak- en stripschuurmachines met een pneumatische aandrijving.

Wanneer je een pneumatische schuurmachine wilt kopen is het belangrijk om een compressor te hebben, welke een luchtdruk van ca. 6 Bar kan opwekken. Deze luchtdruk kun je eenvoudig instellen op de compressor en bepaald de rotatiesnelheid van de schuurzool.

Vergelijk de 17 beste pneumatische schuurmachines!
Bekijk in winkel

Inhoudsopgave

Pneumatische schuurmachine kopen?

Een pneumatische schuurmachine is al verkrijgbaar voor 25 euro, maar de prijzen kunnen ook oplopen tot wel 700 euro. Toch zijn er al goede pneumatische schuurmachines te koop voor een bedrag gelegen tussen de 50 en 75 euro. Daarnaast hebben de volgende merken diverse pneumatische schuurmachines ontwikkeld: Rupes, Powerplus, HBM en Silverline. Van deze merken richt Powerplus zich voornamelijk op de doe-het-zelver en Rupes op de professionele klusser.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een pneumatische schuurmachine top 3 samengesteld. Deze top 3 is gebaseerd op bestverkocht, specificaties, recensies en eigenschappen. Bestel vandaag nog jouw beste pneumatische schuurmachine.

Functie pneumatische schuurmachines

Een pneumatische schuurmachine is verkrijgbaar als excentrische schuurmachine, vlakschuurmachine en stripschuurmachine. Het toerental dat een pneumatische excentrische schuurmachine behaald, ligt tussen de 3000 en 12000Hz. Daarnaast zijn pneumatische schuurmachines erg licht, omdat ze niet over een motor beschikken. Zo wegen de meeste pneumatische schuurmachines ongeveer 1 kg. De schuurschijf van een pneumatische schuurmachine heeft een diameter van ongeveer 150 mm.

 • Laag gewicht: bestaat niet uit elektronica, waardoor de machine ongeveer 1 kg weegt.
 • Waterproof: is geschikt om te gebruiken in combinatie met water voor stofvrij schuren.
 • Mobiel: kan met volle compressortank ook buiten de werkplaats worden gewerkt.
 • Lange levensduur: geen elektronische componenten wat de levensduur verlengt.
 • Eenvoudig bediening: het schuren gaat eenvoudig en er is een simpele bediening.
 • Brand- en explosieveilig: geen kans op brand- of explosiegevaar door de luchtaandrijving.
 • Bedrijfszekerheid: bij stroomuitval kan er worden doorgewerkt.

Luchtdruk

Zoals al eerder werd beschreven wordt een pneumatisch schuurmachine aangedreven door luchtdruk. Daarnaast wordt de luchtdruk aangegeven met ‚ÄėBar‚Äô. E√©n Bar betekent dat er √©√©n kilogram kracht wordt uitgeoefend op √©√©n vierkante centimeter. Een pneumatische schuurmachine wordt aangedreven met 6 Bar, wat dus betekend dat er zes kilogram kracht per vierkante centimeter wordt uitgeoefend. De schuursnelheid kun je eenvoudig zelf bepalen met behulp van de compressor.

Luchtverbruik

Het luchtverbruik wordt aangegeven in liters per minuut (LPM), welke een pneumatische schuurmachine tijdens het schuren verbruikt. Het luchtverbruik verschilt per machine en kan vari√ęren tussen de 150 en 350 LPM. Je zou kunnen zeggen dat het luchtverbruik in verband staat met het te realiseren toerental, maar niks is minder waar. Zo kan een pneumatische schuurmachine met een laag luchtverbruik toch een hoog toerental realiseren. In het volgende filmpje (5 sec.) wordt dit duidelijk gemaakt.


Heb je vragen over pneumatische schuurmachines of op- en aanmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter in onderstaand reactieveld. Wij van Schuurmachineskopen.nl helpen je graag verder.

6 gedachten over “Pneumatische schuurmachine

  1. Hallo Peter,

   Er zijn veel redenen om een schuurmachine op lucht te kopen. Dit zie je vaak in werkplaatsen of productiebedrijven waar er makkelijk kan worden gewisseld tussen verschillende soorten pneumatische apparaten. Naast dat is de machine volledig elektriciteit vrij! Wat inhoudt dat die dus waterproof is en ideaal te gebruiken is in combinatie met water. Wat de voordelen daarvan zijn lees je hier.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Roos,

   Je kunt inderdaad onderscheid maken tussen de compressors en hun werkgebied. De compressors die geschikt zijn voor een schuurmachine op luchtdruk worden hieronder weergegeven. Dit zijn ook direct de 3 meest geadviseerde compressors door consumenten.

   1. Powerplus POWX1750
   Deze compressor heeft een 50 liter ketel, 10 bar maximale luchtdruk en 222 liter aanzuigvermogen (per minuut).

   2. Powerplus POWXQ8105
   Een wat goedkopere machine van Powerplus met een 24 liter ketel, 10 bar maximale luchtdruk en 250 liter aanzuigvermogen.

   3. Airpress HL 425/50
   Deze compressor heeft net als de eerste ook een 50 liter ketel, maar werkt op een 8 bar maximale luchtdruk en heeft een aanzuigvermogen van 425 liter per minuut. Wat bijna het dubbele is van de andere twee. Wel een stuk prijziger!

   Hoop dat je wat aan deze top 3 hebt!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 1. Ik heb een compressor van scheppach (8 bar, 220l/min)..
  En een schuurmachine van Silverline ( max 6,3 bar, 113l/min)..
  Zodra ik de te schuren oppervlakte raak valt de schuurmachine stil, hoe kan dat ?

  1. Ik heb exact hetzelfde probleem met een compressor van airpress (een lm05 240) ik denk dat het komt door de kleine ketelinhoud wat het wel lekker gebruiksvriendelijk maakt omdat ik hem overal mee naartoe kan nemen
   Als iemand verdere tips heeft voor bijvoorbeeld. Het instellen van de compressor hoor ik het graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *