SchuurbandenSchuurbanden zijn een belangrijk accessoire voor bandschuurapparaten en bedoeld voor een grove en tevens snelle afname van hout en andere materialen. Daarnaast bestaat een schuurband uit een linnen band met daarop schuurkorrels, welke zijn vastgezet met lijm. Het bandschuurpapier wordt door een motor met een hoog toerental aangedreven. Tijdens het schuren wordt er veel kracht uitgeoefend op de schuurband. Ook zijn er verschillen in afmeting, korrelgrootte, bandsamenstelling en/of het bandschuurpapier waterproof is.

Schuurbanden kopen? Dan is het verstandig om eerst bandschuurpapier met elkaar te gaan vergelijken. Zo weet je zeker, dat je straks over de beste banden beschikt, voor jouw bandschuurmachine.

Vergelijk de beste schuurbanden!
Bekijk in winkel

Schuurbanden kopen?

Wanneer je een schuurband wilt kopen is het verstandig om op de prijs te letten. Toch is dat niet het enigste, want niet elke schuurband is geschikt voor elke schuurmachine. Zo vallen de meeste schuurbanden in de prijscategorie van 1 tot 40 euro. Daarbij zijn de schuurbanden voor stripschuurmachines vaak een stuk voordeliger.

Dit ligt niet alleen aan de afmetingen, maar ook aan de korrelgrootte, aantal schuurbanden en de samenstelling van de schuurvellen. Zo levert het merk Kreator bijvoorbeeld schuurbanden in pakketten van drie stuks, maar er zijn ook producenten welke ze verpakken per tien.

In de top 3 hieronder vind je een overzicht van de best verkochte schuurbanden.

Kreator schuurband K60 Kreator schuurband K60

Al vanaf:¬†‚ā¨15,-

Deze Kreator schuurband heeft een korrelgrootte van 60. Daarnaast heeft deze band een breedte van 75 mm en een lengte van 533 mm. Ook krijg je voor deze prijs maar liefs drie schuurbanden.

Bestel nu

Kreator schuurband K120 Kreator schuurband K120

Al vanaf:¬†‚ā¨15,-

Deze verpakking bestaat uit drie schuurbanden met een korrelgrootte van 120. Daarnaast heeft elke schuurband een breedte van 75 mm en een lengte van 533 mm.

Bestel nu

Kreator Schuurband K180 Kreator schuurband K180

Al vanaf:¬†‚ā¨15,-

Bandschuurpapier met een korrelgrootte van 180, waardoor geschikt voor het opschuren van een bestaande verflaag. Daarnaast heeft deze band een breedte van 100 mm en een lengte van 610 mm.

Bestel nu

Soorten bandschuurpapier

Soorten bandschuurpapierEr bestaan veel verschillende soorten bandschuurpapier. Dit werd misschien al wel duidelijk in de inleiding van deze pagina. Neem bijvoorbeeld de samenstelling van het bandschuurpapier, wat enorm kan verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld voor het schuren van metaal een andere soort samenstelling en onderlaag nodig, dan voor hout of andere materialen. Hieronder een aantal materialen waarvoor je een schuurband kunt gebruiken.

 • Glas
 • Kunststof
 • Steen en Beton
 • Hout
 • RVS
 • Staal

Naast de samenstelling zijn er natuurlijk ook verschillende soorten bandschuurmachines. De meeste bandschuurmachines verschillen namelijk van elkaar op basis van afmetingen. Neem bijvoorbeeld het bandschuurpapier voor een parketschuurmachine. Deze kun je natuurlijk niet gebruiken voor een kleine stripschuurmachine. Een aantal verschillende soorten bandschuurmachines vind je hieronder in een opsomming.

 • Handbandschuurmachine
 • Parketschuurmachine
 • Powerfile
 • Buizenschuurmachine
 • Satineermachine
 • Lange bandschuurmachine
 • Breedbandschuurmachine

Wil je zelf bandschuurmachine papier maken? Bekijk dan eens het volgende filmpje voor instructies en tips.

Bandschuurpapier eigenschappen

Er zijn in principe twee belangrijke eigenschappen waarmee je bandschuurpapier van elkaar kunt onderscheiden. Dit zijn: afmeting en korrelgrootte. De korrelgrootte zegt iets over de afneemsnelheid wat eigenlijk niet machinegebonden is. Hoe hoger de korrelgrootte (P) des te fijner het schuurpapier. De afmetingen daarentegen zijn wel erg belangrijk. Let daarom altijd op de afmetingen bij het kopen van bandschuurpapier. In de tabel hieronder zijn nog een aantal veelvoorkomende eigenschappen weergegeven.
Korrelgrootte Afmetingen (B x L)
40 9 x 533
60 13 x 457
80 75 x 457
120 75 x 533
180 100 x 610

Heb je vragen of wil je meer weten over schuurbanden? Neem dan gerust contact met ons op, door hieronder een reactie achter te laten.

3 gedachten over “Schuurbanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *