SchuurpapierSchuurpapier (in het Engels sandpaper) bestaat uit papier waarop scherpe kantige deeltjes zijn gelijmd. Daarnaast is niet elk schuuroppervlak hetzelfde, waardoor de behandeling ook sterk varieert. Zo is bijvoorbeeld dit slijpmiddel verkrijgbaar in verschillende fijnheden. Denk hierbij aan harde stoffen (glas, carborundum, zand en granaat), welke zijn gelijmd op een linnen papier. Hiermee wordt al duidelijk dat er verschillende soorten schuurpapier bestaan.

Bij het schuren maken de keramische deeltjes krassen op het te schuren materiaal. Hierdoor zullen langzaam de bovenste lagen van het materiaal worden verwijderd. Ook bestaat er kunststof schuurpapier (zie afbeelding), welke geschikt is voor meerdere soorten schuurmachines. Deze schuurvellen worden ook gebruikt voor het met de hand schuren van materialen, maar alleen gaat het nu een stuk sneller. Schuurpapier kopen? Dan is het verstandig om meteen te gaan vergelijken:

Vergelijk meer dan 100 types schuurpapier!
Bekijk in winkel

Drie redenen om een schuurmiddel te gebruiken:

 • Ondergrond vlak maken;
 • Verwijderen van oude verflagen, roest en verweerd hout;
 • Nieuwe verflagen beter laten hechten, door bestaande verflagen op te schuren.

Schuurpapier kopen?

Bij de meeste bouwmarkten kun je wel schuurpapier kopen. Denk bijvoorbeeld eens aan handschuurpapier, wat bij bouwmarkten, zoals: Gamma, Praxis en Hornbach verkrijgbaar is. Ook is het zelfs mogelijk om handschuurpapier te kopen bij winkels, zoals de Action. Hier gaat het om goedkoop schuurpapier, welke geschikt is voor de eenvoudige huis-, tuin- en keuken klussen.

Wil je een schuurmachine kopen? Houd er dan rekening mee dat handschuurpapier niet geschikt is voor schuurmachines. Hiervoor is namelijk klittenband papier benodigd, wat per soort kan verschillen. Daarnaast varieert de prijs van een schuurvel tussen de 5 en 15 euro. Ook is handschuurpapier in vergelijking met schuurmachine schuurpapier een stuk voordeliger.

In onderstaande top 3 worden een aantal schuurpapieren met elkaar vergeleken. Daarnaast vind je aan de rechterzijde van deze pagina de verschillende soorten schuurmiddelen.

Bosch schuurrol K180 Bosch schuurrol K180

Al vanaf:¬†‚ā¨ 10,-

Dit duurzame schuurpapier van Bosch heeft een korrelgrootte van 180. Daarnaast bestaat de rol in zijn totaliteit uit 93 meter schuurpapier voor lange duurzaamheid.

Bestel nu

Bosch schuurrol metaal Bosch schuurrol metaal K60

Al vanaf:¬†‚ā¨ 11,-

De Bosch schuurrol K60 is bedoeld voor het grof schuren van metaal. De schuurrol heeft een breedte van 50 mm en een lengte van 5 meter.

Bestel nu

Bosch schuurrol K400 Bosch schuurrol K400

Al vanaf:¬†‚ā¨ 11,-

Deze schuurrol van Bosch is waterproof en heeft een korrelgrootte van 400 (fijn), een  breedte van 115 mm en een lengte van 5 meter.

Bestel nu

Soorten schuurpapier

Er zijn verschillende soorten schuurpapier. Hierbij kun je denken aan klittenband-, waterbestendig-, polijst-, vloeibaar- en fijn papier. Naast deze soorten zijn er natuurlijk nog meer variaties te noemen. Er zijn namelijk een aantal eigenschappen waarmee schuurvellen zich van elkaar kan onderscheiden. Hieronder een opsomming van de meest belangrijke eigenschappen.

 • Lijmsoort: watervast (nat- of droog schuren);
 • Drager: schuurpapiervellen (delta-, vlak- en bandschuurmachine);
 • Materiaal slijpmiddel: zand, korund, carborundum, glaspoeder en schelpen;
 • Onderlaag: kunststof, textiel (schuurlinnen) en papier;
 • Korrelgrootte: P12 t/m P12000 (hoe hoger het getal hoe fijner);
 • Dichtheid: afstand tussen de korrels.

Waterproof schuurpapier

Waterproof schuurpapierWaterproof schuurpapier (Silicum-carbidpapier) is geschikt voor zowel droge als natte oppervlakken (water of olie). Wanneer je dit schuurmiddel gebruikt in combinatie met olie krijg je een zeer gladde afwerking. Daarnaast voorkom je met de olie/water ook nog eens veel schuursel. Dankzij de textiele onderlaag (ook wel schuurlinnen genoemd) is het product op te rollen en te plooien. Hierdoor kun je eenvoudig hoekjes, randen en bochten schuren, zonder dat de schuurkorrels loslaten.

In onderstaand filmpje worden verschillende soorten schuurpapier behandeld, waaronder het watervaste textielschuurpapier.

Schuursponsjes en schuurkussens

SchuursponsHet is ook mogelijk om schuursponsjes en schuurkussens te kopen. Hiermee kun je eenvoudig rondingen en moeilijk begaanbare plekken schuren. Daarnaast ook geschikt voor het schuren in combinatie met water. Dankzij de honingraatstructuur wordt stof eenvoudig opgenomen, waardoor je nog beter kunt schuren. Ook zijn er schuursponzen verkrijgbaar voor gips- en pleisterwerk. Deze beschikken over zowel een grove als fijne kant.

Machinaal schuurpapier

Naast de genoemde schuurmiddelen bestaat er ook machinaal schuurpapier. Hierbij laten we de schuurbanden en schijf schuurvellen even buiten beschouwing. Wel behandelen we het schuurpapier voor de delta- en vlakschuurmachine.

Het machinaal schuurpapier is namelijk per merk en machine verschillend. Daarnaast wordt dit papier precies in de vorm gesneden van de betreffende schuurzool. Deze kunnen namelijk een drie- of rechthoekige vorm hebben. De meest populaire bevestigingsmethode is klittenband, omdat je zo eenvoudig de schuurvellen kunt bevestigen en verwijderen. Ook bezit machinaal kunststofschuurpapier soms over perforator gaten om het stof af te kunnen voeren.

Schuurpapier korrelgrootte

KorrelgrootteDe korrelgrootte wordt aangegeven met de waarde ‚ÄėP‚Äô gevolgd door een getal. Het getal kan liggen tussen de 12 en 12000. Daarnaast geeft een klein getal aan dat het slijpmiddel grof is en een hoog getal juist fijn. Voor jou als consument is een P waarde van ongeveer 500 meer dan voldoende. De P waardes tot 12000 worden alleen voor industri√ęle doeleinden gebruikt, zoals de metaallak industrie.

P waarde

De P waarde is gebaseerd op het aantal mazen die per vierkante inch (1 inch = 2,54 cm) op de zeef zijn te vinden. De grove en fijne korrels worden namelijk van elkaar gescheiden. Hiervoor maakt men gebruik van water, omdat grovere korrels eerder zinken dan fijnere. De P waarde geeft dus de grote van de korrels weer. Hoe groter de korrel des te minder korrels op het papier. Een P waarde van 1000 zegt dus eigenlijk dat de korrels een gemiddelde diameter hebben van 0,001 inch, omdat er 1000 korrels voorkomen in 1 inch. Dus 1 inch/1000 = 0,001 inch.

Korrelgrootte kiezen?

Welk schuurpapier heb ik nou eigenlijk nodig? Is een veel gestelde vraag door klussers. Zoals je nu ondertussen weet heeft het te maken met de korrelgrootte. Als je het echt goed wilt doen ben je met één type korrelgrootte er niet. Er zijn namelijk verschillende oppervlakken, welke je kunt bewerken met een schuurmachine. Al deze oppervlakken vereisen ook weer een andere korrelgrootte. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een tabel geplaatst. In deze tabel is precies te zien waar elke korrelgrootte voor bedoeld is.

Functie Korrelgrootte
Het grof schuren van oude verflagen. droog P40, P60 en P80
Slecht of niet voorbewerkt hout gladder maken. droog P100 en P120
Hout schuren na aanbrengen grondlaag. droog P150 en P180
Ondergrond gelijk schuren (bestaande uit verflagen). droog/nat P220 en P240

Merken schuurpapier

Ook schuurpapier kent verschillende merken. Het is daarom verstandig om voor accessoires te kiezen, welke de schuurmachine ondersteunt. Neem bijvoorbeeld de vlak- of deltaschuurmachine. Deze twee soorten ondersteunen vaak geen accessoires van andere machines. Mocht je bijvoorbeeld het Festool schuurpapier te duur vinden? Dan is het verstandig om op basis van de afmetingen een goedkopere variant te zoeken, die ook past. Een aantal bekende merken zijn Fein, Festool, Abranet, Hamach, Rupes, Black & Decker en Bosch. Dit maakt ook gelijk duidelijk dat je ontzettend veel keuze hebt.

Misschien is het al wel duidelijk, maar schuurpapier bestellen is helemaal geen gek idee. Bijna iedere klusser beschikt wel over een aantal rollen/vellen handschuurpapier. Daarnaast is schuurmachine schuurpapier anders, meer hierover vind je op deze pagina.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten in een reactie.

E√©n gedachte over “Schuurpapier

 1. Ik heb een mooie gladde nieuwerwetse eiken tafel licht van kleur , we willen deze schuren er zitten een paar zééér minimale gebruikssporen op.
  Hij is in mijn ogen mooi en superglad , welke korrel heb ik nodig om deze zonder beschadigingen te schuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *