Bandschuurmachine
Bandschuurmachine van het merk Makita

De bandschuurmachine, ook verkrijgbaar als stationaire tafelbandschuurmachine, heeft zijn naam te danken aan zijn functie. De schuurband is bevestigd aan twee rollers, zoals bij een rupsband. Wanneer de machine wordt aangezet zal de krachtige elektromotor de dichtstbijzijnde roller aandrijven. Hierdoor zal de schuurband in een hoog tempo in één richting ronddraaien. Met name door zijn functie, is een schuurbandmachine een zeer populaire machine.

Met een vermogen van 500 tot wel 1000 Watt (verschilt per type) is een hoge schuurcapaciteit te bepalen tijdens de voorbewerking. Ideaal om in een korte tijd grove en grote oppervlakken te schuren, zonder dat je tegen de nerf van het hout in schuurt.

Vergelijk de 20 beste bandschuurmachines!
Bekijk in winkel

Inhoudsopgave

Bandschuurmachine kopen?

Een bandschuurmachine kopen? De prijs van zo’n machine is, ten opzichte van andere schuurmachines, een gevoelige investering. Daarom is het verstandig om de bandschuurmachine aanbiedingen in de gaten te houden. Daarnaast zijn er merken (bv.¬†Powerplus)¬†die goedkope schuurbandmachines van 50 euro aanbieden. Voor de professionele machines betaal je al snel bedragen van 700 tot 800 euro. Toch kun je voor 150 euro al een degelijke machine bestellen.

Om je een idee te geven van de beste bandschuurmachines hebben we hieronder een top 4 voor je samengesteld (gebaseerd op: recensies, bestverkocht, prijs, kwaliteit en gebruiksgemak). Bekijk hieronder jouw beste bandschuurmachine.

Waarvoor is deze machine bedoeld?

Specificaties bandschuurmachine
Stationaire schuurmachine van Bosch

Een schuurbandmachine¬†is bedoeld voor het schuren van grote- en grove oppervlakken. Daarnaast wordt een bandschuurmachine vaak aangeschaft als er sprake is van veel schuurwerk. Ook geschikt¬†om (lichtgebogen) planken te schuren. Voor het schuren van hout met hoeken en kanten wordt een delta schuurapparaat¬†aangeraden. De bandschuurmachine is in zo’n situatie¬†niet geschikt.

Een aantal schuurmachines hebben de mogelijkheid om met een bijgeleverd onderstel de schuurmachine op zijn kop te plaatsen. Bij het vastzetten van de machine kan met het automatische bandsysteem, zonder het inhouden van de drukknop, worden geschuurd. De aanknop bevindt zich in het handvat en zal bij het opnieuw indrukken de automatische instelling uitschakelen.

 • Hoge afnamecapaciteit: kan snel grote oppervlaktes schuren en grote oneven heden wegnemen.
 • Stationair inzetbaar: vastzetten op werkbank voor het precies schuren van onderdelen.
 • Robuust: de draaiende beweging voorkomt beschadiging aan de schuurband bij uitstekende splinters.

Specificaties

Niet elke bandschuurmachine is hetzelfde. Dit heeft namelijk te maken met het merk als zowel de prijs van een machine. Gemiddeld genomen heeft een schuurbandmachine een vermogen van 900 Watt. Dit maakt ook meteen duidelijk waarom een bandschuurmachine ten opzichte van andere schuurmachines zo zwaar is. Het gewicht van zulke machines ligt vaak rond de 4 kg.

Daarnaast hebben de meeste bandschuurmachines een lang snoer, omdat dit nodig is voor het schuren van grote oppervlakken. De lengte van het snoer ligt meestal tussen de 2 a 5 meter. In de tabel hieronder vind je nog meer specificaties van de bandschuurmachine (gemiddelden).

  Lengte Breedte
Schuurzool* 80 mm 140 mm
Schuurband** 80 mm 450 mm

* Schuurzool: is het gemiddelde oppervlak van de schuurband dat in contact staat met het te schuren materiaal.

** Schuurband: zijn de gemiddelde afmetingen van een schuurband.

Bandschuurmachine review

Wanneer je een vlakschuurmachine koopt kun je deze ook inzetten voor het schuren van horizontale oppervlaktes. De voornaamste reden om voor een bandschuurmachine te kiezen is de schuursnelheid. Een bandschuurapparaat schuurt namelijk 10 x sneller een oppervlak dan een vlakschuurmachine.

Daarnaast is het verstandig om voor het schuren eerst wat voorbewerkingen te doen met een schaaf. Dit om beschadigingen en/of slijtage aan de schuurband zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal voor- en nadelen van de bandschuurmachine zijn hieronder weergegeven.

Voordelen

 • Grote oppervlakken schuren
 • Grove oppervlakken schuren
 • Hoge schuursnelheid

Nadelen

 • Zwaar in gewicht
 • Niet geschikt voor hoeken
 • Prijzige investering
Beste bandschuurmachine bestellen?
Bestel nu

Wat is handig om te weten?

Twee dingen die zeker handig zijn om te weten is hoe je een schuurband verwisselt en de manier waarop je de machine gebruikt.

Schuurband verwisselen

De schuurbanden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, grofheden en dragers. Voor het verwisselen van een schuurband volg je onderstaande stappen:

 • 1e stap: draai de verstelknop van het voorste wiel los, waardoor er geen spanning meer op de band staat.
 • 2e stap: haal de oude en gebruikte schuurband van de machine.
 • 3e stap: plaats de nieuwe schuurband en let tijdens het plaatsen op de draairichting.
 • 4e stap: zet de nieuwe schuurband op spanning met de verstelknop.

Het verwisselen van de schuurbanden is per machine verschillend, maar over het algemeen lijken de technieken erg op elkaar. Mocht de schuurband na het verwisselen niet meer op zijn plek blijven zitten? Dan is het verstandig om het schuurpapier te positioneren dit kan met de verstelhendel of schroeven.

Bandschuurmachine gebruiken?

Bandschuurmachine gebruiken
Bosch blauw professionele bandschuurmachine

Het wordt afgeraden om de machine aan te zetten wanneer deze op het te schuren materiaal staat. Hiermee voorkom je namelijk dat de schuurband teveel grip krijgt op het materiaal en vervolgens zal wegschieten. Houd daarom de machine vast en druk op de aan knop.

Zet in het begin niet al teveel kracht op de bandschuurmachine. Langzamerhand zal je er namelijk achter komen hoeveel duwkracht je moet uitoefenen voor het gewenste resultaat. Hetzelfde geldt ook voor het uitzetten van een bandschuurmachine. In dit geval haal je ook eerst de machine van het materiaal, voordat je deze gaat uitzetten.

Bandschuurmachine accessoires

Het kan voorkomen dat je een aantal accessoires bent kwijtgeraakt of dat deze nooit zijn meegeleverd bij de aankoop van jouw schuurmachine. Accessoires die extra functies toevoegen aan een schuurmachine en de werking ervan vaak ook nog eens vereenvoudigen. Ditzelfde geldt voor een machine met schuurband. Er zijn namelijk veel handige hulpstukken die het werk makkelijker maken. In het filmpje van Makita wordt al wat verteld over een stationaire inrichting en de mogelijkheden van een schuurraam.

Schuurbanden

Schuurbanden zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Let goed op wat voor een schuurband je nodig hebt en/of deze compatibel is met jouw bandschuurmachine. Lees op de schuurbanden pagina meer over dit product om zo te weten te komen welk schuurpapier het meest geschikt is voor jouw schuurapparaat.

Stationaire inrichting

Stationaire inrichting
Accessoires voor het ombouwen tot stationaire machine.

Een stationaire inrichting geeft de mogelijkheid om een schuurmachine op zijn kop te kunnen gebruiken. Dit kan handig zijn wanneer je in een korte tijd veel balkjes of kleine voorwerpen moet schuren. In de afbeelding is goed te zien welke onderdelen hiervoor benodigd zijn, zoals: stationaire inrichting, aanslag en klemmen.

Schuurraam

Schuurraam
Schuurraam van het merk Festool

Is een onderdeel van een bandschuurmachine die optioneel kan worden toegevoegd. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat de machine evenveel afneemt op iedere plek van het te zagen materiaal. Dit voorkomt onnodige beschadigingen en het ingraven van de schuurbandmachine. Handig wanneer je met een snel schuurtempo toch een hoge kwaliteit wilt leveren.

Parallel- en verstekgeleider

Beter bekend als aanslagsysteem. Toepasbaar wanneer de machine op zijn kop is geplaatst en er materiaal in een bepaalde hoek moet worden geschuurd.

Stofhouders

Stofhouders om het vrijgekomen schuursel op te vangen in een daarvoor bestemde papieren stofzak (voor eenmalig gebruik) of stofbox. Bij de aankoop van een stofbox is in sommige gevallen een adapter nodig. Een adapter is een verloopstuk om de stofbox te bevestigen aan de schuurmachine. Kortom genoeg manieren om je bandschuurapparaat optimaal in te zetten. Een bandschuurmachine kopen wordt hierdoor een stuk interessanter.

Heb je nog vragen over bandschuurmachines? Dan mag je hieronder gerust een reactie achterlaten, wij van Schuurmachineskopen.nl helpen je dan graag verder. Een bandschuurmachine kopen hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, als je weet waar je rekening mee moet houden.

4 gedachten over “Wat is een bandschuurmachine?

  1. Hallo Linda,

   Op het moment zijn de Bosch PBS 75 AE SET schuurmachines erg in trek. Dit heeft voornamelijk te maken met de brede inzetbaarheid. Twee schuurbandmachines die daarop volgen zijn de AE en A van Bosch. De twee alternatieven beschikken over minder accessoires of eigenschappen.

   Om direct een goede start te maken is het raadzaam om te gaan voor een Bosch PBS 75 AE SET. Deze is namelijk ook om te bouwen tot een stationaire schuurmachine en heeft op ten duur meer plezier.

   Hoop je hiermee voldoende te hebben ge√Įnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 1. Ik heb een schuurmachine gekocht met een schuurband, maar deze verschuift steeds naar binnen als ik een tijdje schuur. Hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen? Alvast bedankt voor het reageren!

  Groet,

  Pieter

  1. Hallo Pieter,

   Vaak staat aan de binnenkant van het schuurpapier (oftewel de schuurband) een pijl. Deze pijl moet in dezelfde richting wijzen als de pijl op de machine. Als dit klopt kun je nog met de verstelhendel of -schroeven de schuurband opnieuw positioneren. Houd hiervoor de machine op de kop en draai aan de verstelhendel, zodat de voorste looprol wordt bijgesteld. Laat hiervoor de machine draaien en positioneer tijdens het ronddraaien de band.

   Vuistregel: in het algemeen moet de afstand tussen beide rollers (beide kanten) gelijk zijn.

   Hoop dat hiermee je vraag is beantwoord Pieter.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *