Soorten schuurmachinesEr bestaan verschillende soorten schuurmachines met allemaal andere eigenschappen. Zo is de ene schuurmachine bedoeld voor het schuren van grote oppervlakken, terwijl een andere schuurmachine weer beter is in het aanbrengen van details. Nu is het de vraag welke soorten schuurmachines er allemaal bestaan en welke echt voor jou geschikt is. Daarom beschrijven we niet alleen alles over de soorten schuurmachines, maar geven we ook duidelijk aan wat de voor- en nadelen zijn. Daarnaast zijn er twee categorieën te onderscheiden als we spreken over de soorten schuurmachines.

 • Lichtgewicht schuurmachines
 • Zwaargewicht schuurmachines

Lichtgewicht schuurmachines

Er bestaan vijf populaire consumenten schuurmachines, welke allemaal tot de lichtgewicht schuurmachines behoren. Deze machines zijn eenvoudig in gebruik en daarom ideaal voor consumenten. Denk hierbij aan de bandschuurmachines, excentrische schuurmachines, vlakschuurmachines, delta schuurmachines en stripschuurmachines. In onderstaande tabel wordt aangegeven welke kleur bij welk prestatieniveau hoort. Zo kun je eenvoudig de genoemde schuurmachines met elkaar vergelijken.

Eigenschappen Kleur
Schuren moeilijke plekken
Schuren gebogen oppervlakken
Schuren hoeken en randen
Schuren van grote oppervlakken
Schuursnelheid

Bandschuurmachines

BandschuurmachineBandschuurmachines zijn bedoeld voor het zware schuurwerk. Ideaal om te gebruiken voor het schuren van grote oppervlakken. Heeft het materiaal een grove structuur? Dan is dat voor de bandschuurmachine geen enkel probleem. Dit heeft de machine te danken aan de schuurband die wordt aangedreven door een motor. Niet alleen is zo een hoge schuursnelheid te behalen, maar ook een hoge afneemsnelheid bij grove oppervlakken.

Excentrische schuurmachines

Excentrische schuurmachineEen excentrische schuurmachine is te herkennen aan zijn ronde schuurzool. Deze schuurzool wordt aangedreven door een motor. Tijdens het ronddraaien van de schuurzool geeft deze machine ook trillingen. Dit worden ook wel excentrische bewegingen genoemd, welke ook gelijk de naam van deze machine verklaren.

Vlakschuurmachines

VlakschuurmachineEen vlakschuurmachine is één van de meest bekende schuurmachines. Dit komt met name door de techniek waarmee een vlakschuurmachine is uitgerust. Namelijk een schuurzool, welke van voor naar achteren beweegt (>10.000 p/m). Hierdoor kun je eenvoudig grote oppervlakken schuren. Daarnaast kan deze machine wel in beperkte mate hoeken of ronde oppervlakken schuren. Ook geeft de fabrikant vaak twee mogelijkheden om het schuurpapier te bevestigen. Dit kan zijn door middel van een klem of klittenband.

Delta schuurmachines

Delta schuurmachineWaar de band-, vlak- en excentrische schuurmachines vastlopen begint pas de delta schuurmachine. Deze machine heeft namelijk een driehoekvormige schuurzool. Ideaal voor het schuren van randen en hoeken. Daarnaast is deze machine licht van gewicht en kost vaak niet veel meer dan 50 euro. Als je kijkt naar de soorten schuurmachines begrijp je vast wel dat een delta schuurmachine onmisbaar is tijdens het klussen.

Stripschuurmachines

StripschuurmachineEen stripschuurmachine is helaas iets wat beperkt in zijn eigenschappen. Toch heeft de machine veel weg van zijn grotere broertje de bandschuurmachine. Beide machines schuren namelijk met een aangedreven schuurband. Echter mag je op basis van de functionaliteiten deze twee machines niet met elkaar vergelijken. De stripschuurmachine heeft namelijk een smalle schuurband, welke geschikt is voor het schuren van moeilijk begaanbare plekken.

Zwaargewicht schuurmachines

Een tweede soort schuurmachines zijn de zwaargewicht schuurmachines. Wat je kunt definiëren als de bedrijf- of professionele schuurmachines. Vaak voor consumenten een te grote investering en niet geschikt voor de kleine werkzaamheden. Deze machines zie je veel in de bouw en/of bij zzp’ers. Daarnaast kun je de zwaargewicht schuurmachines opdelen in stationaire- en mobiele schuurmachines.

Stationaire schuurmachines

Stationaire schuurmachinesStationaire schuurmachines zijn vaak groot en erg zwaar. Hierbij kun je denken aan band- of schijfschuurmachines. Bij deze machines staat de schuurzool in een verticale positie, welke extreem hard ronddraait. Daarnaast is de machine uitgerust met een werkbank (verstelbaar).

Bij de stationaire bandschuurmachine draait een grote schuurzool rond (verticaal of horizontaal verkrijgbaar). Ook zijn de schijf- en bandschuurmachine als combinatie verkrijgbaar. Bekend onder de naam combinatieschuurmachines. De laatste stationaire schuurmachine is de cilinderschuurmachine. Hierbij draait een schuurcilinder in een hoog tempo rond.

Mobiele schuurmachines

Mobiele schuurmachinesMobiele schuurmachines zijn machines, welke je ongeacht het formaat gewoon kunt bewegen. Denk hierbij aan schuurmachines voor het schuren van een plafond of muur (wandschuurmachine). Een andere mobiele schuurmachine is de parketschuurmachine bedoeld voor het schuren van houten vloeren.

Soorten energiebronnen

Er bestaan drie manieren om een schuurmachine aan te drijven. Elke manier van aandrijving heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo zijn er schuurmachines die op luchtdruk worden aangedreven. Deze worden ook wel pneumatische schuurmachines genoemd. De andere twee energiebronnen zijn elektrische- en accu schuurmachines.

Eén gedachte over “Soorten schuurmachines

 1. Ik heb geschaafde eiken panelen. Die zijn mij te glad/strak.
  Ik wil ze borstelen zodat ze er natuurlijker uitzien.
  Met welke machine kan ik hiervoor gebruiken en met welke borstel.
  Het is voor een meubel die samen met een meubelmaker aan het maken ben.
  Vriendelijke groet
  Johan Gort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *