Accu schuurmachineEen accu schuurmachine is zoals de naam al aangeeft een schuurmachine die niet werkt op netspanning, maar energie verkrijgt uit een accu. Handig voor wanneer je werkt op de bouw of in een omgeving waar geen stopcontacten zijn. Schuurmachines op accu zijn met name hierdoor heel breed inzetbaar.

Echter zijn accu schuurmachines wel behoorlijk prijzig als je deze vergelijkt met andere schuurmachines. Toch is de accu schuurmachine nog steeds erg populair bij klussers vanwege de lithium-ion accu. Zo gebruikt bijvoorbeeld het merk Bosch universele lithium-ion accu’s voor al haar elektrische gereedschappen. Een schuurmachine op accu wordt steeds populairder.

Vergelijk de 11 beste accu schuurmachines!
Bekijk in winkel

Inhoudsopgave

Accu schuurmachine kopen?

Momenteel zijn er nog weinig verschillende soorten accu schuurmachines. Ook is de prijs in vergelijking tot een schuurmachine met snoer wat hoger. Wanneer je een accu schuurmachine wilt kopen, dan heb je de keuze uit de volgende merken: Bosch, Einhell, AEG powertools en Makita. Let op! Niet alle accu schuurmachines worden standaard geleverd met een accu. Veel fabrikanten bieden namelijk de mogelijkheid om een accu schuurmachine met of zonder accu te kunnen bestellen (verschil in prijs). Bezit je al over ander accu gereedschap van het merk Bosch? Dan is het verstandig om voor een accu schuurmachine te kiezen met dezelfde accu.

In onderstaande top 3 zie je de meest verkochte accu schuurmachines. Gebaseerd op specificaties, accu capaciteit, oplaadtijd en batterijtype.

Functie accu schuurmachine

Functie schuurmachine op accuEen accu schuurmachine is het ideale gereedschap voor wanneer je wilt schuren in een omgeving zonder netspanning (230V). Je hebt namelijk geen stopcontact nodig en wordt ook nog eens niet beperkt door een tekort aan snoerlengte. Daarnaast kun je in principe met meerdere accu’s non-stop schuren. Ook heeft een accu schuurmachine voldoende schuurcapaciteit. Zo halen de meeste accu schuurmachines makkelijk de 24.000 trillingen per minuut.

 • Mobiel: niet meer afhankelijk zijn van netvoeding of een tekort aan snoerlengte.
 • Aangenaam: geen snoer die in de weg zit tijdens het schuren.

Momenteel zijn niet alle soorten schuurmachines verkrijgbaar in accu variant. Dit komt onder andere door de hoge werkintensiteit, die nogal veel vraagt van een accu. Bij een delta schuurmachine is dit echter geen probleem, maar als we het hebben over een vlak- of bandschuurmachine wel. Bij deze machines wordt namelijk nogal wat vermogen voor een langere tijd gebruikt. Dit is ook Ă©Ă©n van de redenen waarom niet alle soorten schuurmachines met accu verkrijgbaar zijn. In de tabel hieronder zijn de schuurmachines weergegeven, welke wel met accu verkrijgbaar zijn.

Schuurmachine Accu
Delta 10,8V/18V
Multi 10,8V/18V
Excentrische 18V

In onderstaand filmpje, van het merk Festool, worden de voordelen van een Festool accu schuurmachine nog even kort benoemd.

Soorten accu’s

Li-ion accu'sEr bestaan verschillende soorten accu’s. Bijvoorbeeld de oude NiCd oftewel Nikkel-cadmium accu’s. Deze zijn gelukkig vervangen door de Li-ion accu’s, want deze accu’s hadden nogal wat nadelen. Dit moest ook wel want de NiCd accu’s mogen vanaf 31 december 2016 niet meer verkocht worden op de Nederlandse markt.

De benaming ‘Li-ion accu’ staat ook wel voor Lithium-ion accu. Deze accu’s laden niet alleen sneller op, maar hebben ook geen last van geheugeneffect (zelfontlading). Daarnaast is een accu schuurmachine met een Li-ion accu even krachtig als een schuurmachine op 230V. Dit komt onder andere door de hoge energiedichtheid. Echter is dit wel per accu verschillend. Zo zijn er accu’s van 10,8V en 18V.

Het voltage van een accu zegt net zoals het vermogen iets over de kracht van een machine. Zo is een accu van 10,8V bijvoorbeeld geschikt voor de wat kleinere schuurwerkzaamheden. Denk hierbij aan het schuren van kleine oppervlakken met een delta schuurmachine. De 18V accu’s daarentegen zijn bedoeld voor de wat grotere werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij de beste excentrische schuurmachines in accu variant.

Accu schuurmachines review

Natuurlijk heeft een accu schuurmachine niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Het is dan ook erg belangrijk om hier als potentiële koper bewust van te zijn. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om rekening te houden met de oplaadtijd, welke kan variëren tussen de 60 en 90 minuten. Hieronder worden een aantal voor- en nadelen van de accu schuurmachine weergegeven. Deze korte accu schuurmachines review is zorgvuldig samengesteld op basis van klantervaringen.

Voordelen

 • Draadloos
 • Flexibel
 • Compact

Nadelen

 • Oplaadtijd
 • Minimaal twee accu’s benodigd
 • Prijzig
 • Capaciteit verlies accu

Meer weten over schuurapparaten op accu? Stel dan gerust een vraag in het reactieveld hieronder.

6 gedachten over “Accu schuurmachine

  1. Hallo Klaas,

   De waarde Ampùre-uur (Ah) wordt vaak aangegeven als de kracht die de accu heeft, maar niks is minder waar. Ah staat namelijk voor tankinhoud/capaciteit van de accu. Vergelijk het met een fles water van 0,33 liter of 1 liter. Het zal opvallen dat het langer duurt om een fles van 1 liter leeg te gooien. Ditzelfde principe geldt ook bij accu’s. Neem bijvoorbeeld een 4,0 Ah die heeft 33% meer inhoud dan de 3,0 Ah accu’s. Wat inhoudt dat de machine dus 33% langer meegaat.

   Tip: let erop dat als bijv. je accu binnen 30 min leeg is (intensieve werkzaamheden) je een 2e accu met een oplaadtijd van ong. 30 minuten moet hebben. Is dit bijv. 1 uur dan moet je steeds een half uur wachten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Dag Peter,

   Wanneer je over een machine beschikt met Li-ion accu’s, dan is de duur ongeveer 20 a 30 minuten. Deze tijd geldt als je zonder ophouden blijft schuren. Daarnaast duurt het opladen ongeveer even lang, afhankelijk van de oplader etc. Het is daarom altijd verstandig om over twee accu’s te beschikken.

   Mvg,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Wil,

   Over het algemeen kunnen de meeste accumachines dezelfde power leveren als die op 230 volt netstroom. Toch raad ik aan wanneer je niet perse op een locatie werkt waar geen stroom is te gaan voor Ă©Ă©n met snoer. Met als simpele reden dat een accu over de jaren heen toch vermogen, kracht en capaciteit verliest. Iets wat met een 230 volt variant veel minder gebeurt.

   Mocht je nog meer vragen hebben laat het ons weten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *