VlakschuurmachineDe vlakschuurmachine is één van de meest verkochte schuurmachines. Bekend door zijn vierkante schuur- en triloppervlak. Het schuren gebeurt namelijk op basis van een zuivere lineaire beweging (oftewel trilling), welke van voor naar achteren gaat. Ideaal voor het schuren van horizontale oppervlakken, zoals kastdeuren, kozijnen en bedplanken. De beste multischuurmachines beschikken over de eigenschappen van een delta- en vlakschuurmachine. Daarnaast hebben vlakschuurapparaten een gemiddeld vermogen van 200 Watt (verschilt per type). Hierdoor kun je een vlakschuurmachine goed gebruiken voor het verwijderen van verfresten en het maken van een zachte voorbewerking.

Vlakschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Vlakschuurmachine kopen

Een vlakschuurmachine kopen kan al voor een prijs gelegen tussen de 20 a 100 euro. Bij merken, zoals Powerplus, kun je al vlakschuurmachines kopen voor een paar tientjes. Ben je op zoek naar een vlakschuurapparaat van een goede kwaliteit, maar wil je toch niet teveel betalen? Dan raden we de merken Bosch, Makita en Metabo aan. Deze merken verkopen namelijk kwalitatief goede schuurmachines voor een betaalbare prijs.

De top 3 beste vlakschuurmachines worden hieronder met elkaar vergeleken (gekeken naar recensies, prijzen, kwaliteit, bestverkocht en specificaties).

Makita BO4565K Makita BO4565K

Al vanaf: € 86,99

De Makita BO4565K is vanwege zijn compacte bouw in te delen onder de handpalmschuurmachines. Hierdoor kunnen de voordelen van zowel een delta- als vlakschuurmachine optimaal worden benut.

Aanbieder Prijs
Bol.com € 86,99
Coolblue € 87,99

Ferm PSM1024 Ferm PSM1024

Al vanaf: € 29,99

De Ferm PSM1024 is een schuurmachine met een prima prijs- kwaliteitsverhouding. Daarnaast heeft deze machine een 180 Watt motor en vanwege het 3 meter lange snoer een groot bereik.

Aanbieder Prijs
Coolblue €          29,99
Bol.com €          32,15

Bosch PSS 250 AE Bosch PSS 250 AE

Al vanaf: € 79,-

De Bosch PSS 250 AE is een sterke vlakschuurmachine en daarom geschikt voor de professionele klusser. Met een ergonomisch design en een vermogen van 250 Watt is deze machine breed inzetbaar.

Aanbieder Prijs
Coolblue €          79,00
Bol.com €          79,00

Wil je een vlakschuurmachine online bestellen, maar toch precies weten wat je nou daadwerkelijk gaat bestellen? Kijk dan eens bij een bouwmarkt bij jou in de buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Praxis of Gamma waar schuurmachines vaak getest mogen worden. Een schuurmachine gevonden, welke voldoet aan jouw wensen? Dan is het verstandig om eens te kijken of deze ergens in de aanbieding is.

Functie vlakschuurapparaat

Eigenschappen vlakschuurmachineVlakschuurmachines worden vaak gebruikt voor kleinschalige schuurprojecten. Deze projecten zijn namelijk te groot om met de hand te schuren. Ook is een bandschuurmachine kopen niet de ideale oplossing, want de projecten zijn te klein. Als alternatief wordt daarom vaak voor een vlakschuurapparaat gekozen. De afneemsnelheid van deze schuurmachine is in vergelijking tot de wat zwaardere schuurmachines wel een stuk lager. Hierdoor is de vlakschuurmachine vaak ongeschikt voor grote projecten, maar wel weer ideaal voor projecten waar een zachte aanpak gewenst is.

Eigenschappen

De machine bestaat uit twee gedeelten, namelijk een kop en een handvat met aan/uit knop. Aan het handvat bevindt zich bij alle types een snoer (accu schuurmachines uitgezonderd). Daarnaast zijn de meeste vlakschuurmachines uitgerust met een snoer van wel 2 a 4 meter, welke direct verbonden is met de elektromotor. Onder het bovenste frame van de machine bevindt zich de schuurplaat. De trilling van de schuurplaat wordt aangegeven in “Hertz” (Hz), wat staat voor het aantal keer dat de schuurzool van voor na achteren beweegt in een minuut. Er bestaan ook vlakschuurmachines die een trilling van 5.000 tot wel 28.000 Hz kunnen creëren.

Het opgenomen vermogen kan bij een vlakschuurmachine variëren van 100 tot 350 Watt, waardoor er een minder zware elektromotor benodigd is. Daarnaast hebben de meeste vlakschuurapparaten een gewicht tussen de 1 en 2,5 kg. Hierdoor is het ook mogelijk om deze schuurmachine verticaal te gebruiken. Het vastzetten van schuurpapier voor hout kan bij een vlakschuurmachine door middel van een klem of klittenband (of combinatie van beide). Het is wel zo dat tegenwoordig de meeste schuurmachines uitgerust worden met een klittenbandbevestiging.

In de tabel hieronder wordt een indicatie gegeven van de mogelijke schuurzool afmetingen.

Lengte Breedte
Schuurzool* 164 mm 95 mm
Klittenband** 164 mm 95 mm
Klem*** 168 mm 124 mm

* De afmetingen van de schuurzool waar het schuurpapier onder wordt bevestigd.

** De maximale afmetingen (gemiddelden) van klittenband schuurpapier, welke onder de machine kan worden geplaatst (meestal gelijk aan de schuurzool afmetingen).

*** De maximale afmetingen (gemiddelden) van schuurpapier, welke geschikt is voor een klembevestiging.

Beoordeling

Om een goede indicatie te kunnen geven van de vlakschuurmachine, vind je hieronder een aantal voor- en nadelen. Deze indicatie is met name gebaseerd op bevindingen, welke zijn waargenomen tijdens schuurmachine testen. Hierbij kun je denken aan vergelijkingen op basis van prijs, kwaliteit, gebruikersgemak en werkomgeving.

Voordelen

 • Voordelig
 • Licht van gewicht
 • Vlakke delen
 • Produceert weinig geluid

Nadelen

 • Niet geschikt voor hoeken
 • Gemiddelde schuurcapaciteit

Schuurpapier verwisselen

Schuurpapier verwisselenEen vlakschuurmachine maakt gebruik van vellen schuurpapier. Deze kunnen door middel van klittenband of een klem worden bevestigd aan de schuurzool. Het oppervlak van schuurpapier met klittenband is vaak even groot als de schuurzool zelf. Bij een klem daarentegen wordt de schuurzool overlapt, waardoor er ook meer schuurpapier benodigd is. Om het jezelf makkelijk te maken wordt schuurpapier met klittenband aangeraden. Let op! Niet bij elke schuurmachine is dit mogelijk.

Je kunt ook schuurpapier kopen met daarin een aantal gaten. Deze gaten zijn bedoeld voor de afzuiging. Sommige vlakschuurmachines beschikken namelijk over een afzuigsysteem, welke in verbinding staat met de schuurzool. Hierdoor kan het teveel aan schuursel op een snelle manier worden afgevoerd. In de afbeelding hier linksboven zie je hoe dit werkt.

2 thoughts on “Vlakschuurmachine

  1. Hallo Laura,

   Er zijn een heleboel verschillende vlakschuurmachines. Te denken aan eigenschappen, merken en natuurlijk de functionaliteiten die ze bieden. Over het algemeen kan een simpel vlakschuurapparaat al veel voordelen opleveren. Wat je ook steeds vaker tegenkomt is een combinatieschuurmachine die de mogelijkheden en functionaliteiten heeft van een vlak- en deltaschuurmachine. Hieronder een top 3 van goede schuurmachines met een vlakke zool.

   1. Makita BO4565K
   Deze schuurmachine van Makita heeft een vierkante schuurzool met een deltaopzetstuk voor het schuren van hoeken die kleiner dan 90 graden zijn.

   2. Bosch PSM 200 AES
   Een multischuurmachine die een rechthoekige schuurzool heeft voor de grotere oppervlaktes. Ook beschik je over een 2e deltaopzetstuk voor het schuren van hoeken en randen.

   3. Ferm PSM1024
   Een simpele en voordelige schuurmachine geschikt voor het schuren van grote vlakke delen, wanden, houten vloeren of trappen.

   Hoop dat je hier wat aan hebt!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *