plafondschuurmachine

Het aantal verbouwingen in Nederland zit al een hele tijd in de lift, blijkt uit recente cijfers. Dat is niet zo heel vreemd, want sinds de lockdowns van de pandemie snakken we allemaal naar meer ruimte, meer groen binnen en buiten en bovenal: een fijne leefomgeving. 

Maar: de gekte op de huizenmarkt zorgde ervoor dat een nieuwe woning kopen voor alles van dat voor veel mensen geen optie was. Verbouwen kon en kan daarentegen wel. Ook voor verbouwen heb je een budget nodig. Hoe je zo’n project zoal kunt financieren, lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

1. Zelf sparen en gebruik maken van creditcard voor verbouwing

Een verbouwing kost, afhankelijk van wat je gaat doen, het nodige geld. Een vloer schuren of een trap renoveren, is misschien niet zo prijzig dat je daar jaren voor moet sparen. Kies je er echter voor om uit te bouwen of een dakkapel te plaatsen voor meer ruimte, dan gaat de prijs van de verbouwing al omhoog. Het meest logische om te doen voor een verbouwing is om het benodigde geld zelf bij elkaar te sparen.

Tegenwoordig krijg je niet meer heel veel rente voor je spaargeld. Daarom kun je dat geld net zo goed gebruiken voor een verbouwing. Ga je ook nog eens voor een energiebesparende verbouwing dan heb je dat geld zo terugverdiend. Een extraatje dat je hierbij kunt gebruiken, is geld opnemen van je creditcard. Beschik je nog niet over een creditcard? Hier op deze website vind je meer informatie. Het is bij een verbouwing sowieso handig om over een creditcard te beschikken. Daarmee schaf je eenvoudig en veilig de nodige bouwmaterialen en gereedschappen aan.

2. Geld lenen of krijgen van familieleden in de vorm van schenking

Wat we ook vaak zien bij een verbouwing is dat familieleden een schenking doen om de werkzaamheden te financieren. Meestal gaat het hierbij om ouders die geld geven of lenen aan hun kinderen. Voor veel mensen is dat een interessante optie omdat spaargeld vandaag de dag dus niet meer zoveel oplevert en omdat ouders hun kind ongeveer een ton aan geld mogen schenken. Dat is ook nog eens belastingvrij.

Zo’n schenking mag eenmalig gedaan worden en is specifiek bedoeld voor verbouwingen en/of de koop van een woning. Ook een schenking van iets meer dan € 5000 per jaar is mogelijk. Wat je daarbij moet weten, is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar moet zijn om het geheel belastingvrij te doen. Een interessante optie dus wanneer je gaat verbouwen als je binnen die leeftijdcategorie valt.

3. Persoonlijke lening aangaan voor een verbouwing

Voor een houten vloer schuren hoef je niet direct een potje te hebben, maar voor een grotere verbouwing is het handig om het nodige geld beschikbaar te hebben. Wanneer je zelf geen spaargeld hebt en wanneer je geen schenking van familie kunt krijgen, is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden voor een persoonlijke lening. Zo’n lening is ideaal wanneer je voor een korte periode geld nodig hebt.

Voordat je een persoonlijke lening afsluit, is het goed om te weten wat de voordelen ervan zijn. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een vaste looptijd waarin de rente eveneens vaststaat. Je weet van tevoren dus precies wat je te wachten staat. Daarnaast kun je de lening in maximaal 10 jaar aflossen en in de tussentijd mag je altijd (boetevrij) extra aflossen als je dat wil. Ook goed om te weten: de rente over de lening is fiscaal aftrekbaar bij een verbouwing.

4. Verbouwing financieren via overwaarde van huis

Tot slot is het een optie om een verbouwing te financieren met de overwaarde van het huis. Dat kan uiteraard alleen wanneer je woning al over een overwaarde beschikt. In zo’n geval neem je een tweede hypotheek af om de verbouwing zo te kunnen betalen. De bank controleert altijd goed of de lasten van die tweede hypotheek een beetje in verhouding zijn met je vaste lasten en huidige inkomen. Kijk in een gesprek met de bank welke vorm het beste bij je situatie past.

Het enige nadeel van een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing is dat je er duurder mee uit bent dan wanneer je geld leent, zelf geld spaart of een persoonlijke lening afneemt. Daarbij verplicht je jezelf voor een langere vaste periode om een hogere hypotheek te hebben. Dat moet natuurlijk financieel gezien wel kunnen en lukken. Het is aan te raden om je daar goed in te verdiepen voordat je definitief de keuze maakt.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *