Nat schuren

Stofvrij schuren met schuurmachineStofvrij schuren, welke klusser of schilder droomt er niet van? Schuren is al niet een hele leuke bezigheid, maar heeft ook nog eens een hoge stofvorming. Als schilder moet je nou eenmaal schuren, want het is immers een belangrijke voorbewerking welke ervoor zorgt dat de verf straks beter hecht. Jammer genoeg heeft schuren ook een keerzijde, namelijk het schuurstof. Een uitspraak van een schilder zou dan zijn: “Stof is funest voor een goede hechting en afwerking van de verf”.

Kortom, stofvrij schuren of een goede schoonmaakbeurt is van groot belang. Nu is voorkomen beter dan genezen. Wat inhoudt dat het effectiever is om stofvrij te schuren dan achteraf grondig te moeten schoonmaken. In deze blog wordt meer informatie gegeven over waarom stofvrij schuren belangrijk is en hoe je dit het beste kunt doen.

Vergelijk bouwstofzuigers voor schuurmachines
Bekijk in winkel

Inhoudsopgave

Waarom stofvrij schuren?

Misschien heb je de volgende vraag: “Waarom moet ik stofvrij schuren?”. Een vraag die eigenlijk niet gesteld hoeft te worden, want schuren zonder stof heeft vele voordelen. Zo zorgt stofvrij schuren ervoor dat bijvoorbeeld een schilder een¬†betere kwaliteit kan leveren in de afwerking, maar dit met name op een gezonde manier doet.¬†Sterker nog! Schuren zonder stof is altijd beter voor de gezondheid. Jammer genoeg zijn veel klussers zich niet bewust van de gevolgen van stof. Schadelijk! Want als schilder of klusser kom je iedere dag in aanraking met stof.

In het filmpje, van ongeveer 2 minuten, wordt meer verteld over de maatregelen die producenten nemen om stofhinder te beperken en hoe schadelijk stof wel niet is. Voor meer informatie over de hinder van stof is het verstandig om deze blog volledig door te nemen.

Gezondheid

Stof en gezondheid, met stofmaskerHet werd al duidelijk dat de gezondheid een belangrijke rol speelt. Zeker wanneer je schuurt en er veel stof vrijkomt. Nu wordt bij het woord ‚Äėstof‚Äô niet direct gedacht aan een schadelijke factor voor de gezondheid. Inderdaad! Huis-tuin-en-keukenstof is niet schadelijk voor een mens, maar wat nou als we het hebben over fijnstof? Fijnstof komt namelijk erg veel voor in de bouw- en kluswereld. Dit stof wordt niet gefilterd door de neusharen en kan daarom makkelijk in de longen terecht komen. Met als gevolg dat er longweefsel wordt beschadigd.¬†Dit proces wordt ook wel longfibrose genoemd. Met als gevolg een verminderde longfunctie en in sommige gevallen¬†ernstige ademhalingsproblemen.

Hechting materiaal

Er is nog een andere factor, waarom stofvrij schuren belangrijk is. In dit geval gaat het niet om de gezondheid, maar om de afweking van het geschuurde oppervlak. Stof zorgt namelijk voor een slechte hechting met verschillende soorten verf- en laklagen. Niet alleen is de hechting van de verf of lak minder, maar ook kan het stof gewoon zichtbaar blijven. Wat resulteert in een niet mooie afwerking, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Hoe stofvrij schuren?

Hierboven zijn al twee situaties beschreven waarin het erg handig is om stofvrij te werken. Nu weet je het probleem, maar welke oplossingen zijn er allemaal? Er zijn drie methodes die kunnen worden toegepast om je omgeving stofvrij te houden. Deze methodes hebben allemaal te maken met schuren, maar geven een leuke draai aan het schuren zoals wij het kennen. In onderstaande opsomming worden de drie oplossingen beschreven en vervolgens verder uitgelegd.

 1. Nat schuren
 2. Schuren met stofafzuiging
 3. Speciale schuurmiddelen

Nat schuren

Nat schuren met waterbestendig schuurpapierHet klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is zeker mogelijk. Namelijk ‚Äėnat schuren‚Äô. Bij nat schuren wordt het water geabsorbeerd door het stof. Wat ervoor zorgt dat het stof te zwaar wordt en niet meer in de lucht terecht komt. Ditzelfde geldt ook voor het fijnstof, wat al eerder is uitgelegd. Voor het nat schuren kun je niet normaal schuurpapier gebruiken. Dit schuurpapier zou verpulveren en als √©√©n drab langzaam uit elkaar vallen. Nee! Hiervoor heb je waterbestendig schuurpapier nodig. Meestal zijn dit grijze schuurvellen die zeer flexibel zijn en na een schuurbeurt makkelijk kunnen worden uitgewassen. De prijs is inderdaad wat hoger, maar je krijgt er veel voor terug.

Schuren met stofafzuiging

Nu is nat schuren niet altijd een oplossing zeker wanneer je grote oppervlakken moet schuren. Een handig alternatief kan zijn een schuurapparaat met stofafzuiging. Dit betekent dat de schuurmachine over een aansluiting (adapter) beschikt voor een externe stofzuiger. Externe stofzuigers kunnen veel meer stof opnemen dan de bekende stofboxen of -zakken. Mocht je ook fijnstof willen filteren dan is een microfilter een goede oplossing. Schuurapparaten, die geschikt zijn voor stofvrij schuren, worden aangeboden door de volgende merken: Festool, Rupes en Bosch. Bij deze schuurmachines wordt het stof door de luchtgaten in de schuurzool afgevoerd naar de externe stofzuiger.

Vergelijk 90 schuurmachines met stofafzuiging
Meer informatie

Schuurmiddelen

Andere schuurmiddelen die je kunt gebruiken komen erg overeen met het al eerder besproken onderwerp ‚Äėnat schuren‚Äô. Je kunt hierbij denken aan schuurgel (Alabastine Schuurgel 500ML) of een bijtend schuurmiddel (st Marc in poedervorm). Deze middelen zorgen voor een betere hechting met de nieuwe verflaag. Let wel op dat deze middelen op de juiste manier moeten worden gebruikt. Onzorgvuldig gebruik kan namelijk onnodige beschadigingen aan materiaal of gezondheid teweegbrengen.

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat gezondheid als zowel de kwaliteit van de afwerking in gevaar komt door stofvorming. Neem daarom altijd de nodige maatregelen om dit te voorkomen. Te denken aan een stofafzuiging of andere schuurtechniek (bijvoorbeeld nat schuren). Ook kan het gebruik van een stofkapje tijdens het schuren helpen om longklachten te voorkomen. Zeker bij werkzaamheden waar veel stof vrijkomt, zoals het schuren van een trap of vloer.

Heb je vragen, opmerkingen of andere aanvullingen? Dan mag je hieronder een reactie achterlaten.

4.5/5 - (4 stemmen)

4 gedachten over “Stofvrij schuren stappenplan

 1. Bedankt voor deze tips! Maakt mij weer bewust van het feit dat stof echt schadelijk kan zijn voor je longen. Meestal werk ik buiten, is het dan ook per se nodig om bijvoorbeeld een stofkapje te gebruiken?

  1. Hallo Sander,

   Graag gedaan! In principe is het altijd verstandig om een stofkapje te dragen. Als je buiten werkt met een machine met stofafzuiging, dan wordt het meeste schuurstof al wel opgevangen. Echter, wat ik persoonlijk ervaar, is dat het schuren met een stofkapje en veiligheidsbril een stuk prettiger is. Je wil namelijk niet iets in je longen of ogen krijgen, voorkomen is immers beter dan genezen.

   Succes met schuren!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 2. De anti fouling van onze boot , coppercoat, moet heel glad
  geschuurd worden. Epoxylaagje moet er af zodat het koper weer aan de oppervakte komt.
  Gaarne advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *