BandschuurmachineDe bandschuurmachine (oftewel schuurbandmachine) heeft zijn naam te danken aan zijn functie. De schuurband is bevestigd aan twee rollers, zoals bij een rupsband. Wanneer de machine wordt aangezet zal de krachtige elektromotor de dichtstbijzijnde roller aandrijven. Hierdoor zal de schuurband in een hoog tempo in één richting ronddraaien. Met een vermogen van 500 tot wel 1000 Watt (verschilt per type) is een hoge schuurcapaciteit te bepalen tijdens de voorbewerking. Ideaal om in een korte tijd grove en grote oppervlakken te schuren, zonder dat je tegen de nerf van het hout in schuurt.

Bandschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Bandschuurmachine kopen?

Een bandschuurmachine kopen? De prijs van een bandschuurmachine is, ten opzichte van andere schuurmachines, een gevoelige investering. Daarom is het verstandig om de bandschuurmachine aanbiedingen in de gaten te houden. Daarnaast zijn er merken (bv. Powerplus) die goedkope bandschuurmachines van 50 euro aanbieden. Voor de professionele bandschuurmachines van Festool betaal je toch al snel bedragen van 700 a 800 euro. Toch kun je voor 150 euro al een degelijke machine bestellen.

Om je een idee te geven van de beste bandschuurmachines hebben we hieronder een top 3 voor je samengesteld (gebaseerd op: recensies, bestverkocht, prijs, kwaliteit en gebruiksgemak).

Skil 1210 AA Skil 1210 AA

Al vanaf: € 62,99

Skil 1210 AA heeft een 650W motor, wat hem genoeg power geeft voor de zwaardere klussen. Daarnaast kan de schuurband onbelaste snelheden behalen van wel 300 meter per seconde.

Aanbieder Prijs
Conrad €          62,99
Bol.com €          69,99
Coolblue €          69,99

Bosch PBS 75 AE SET Bosch PBS 75 AE SET

Al vanaf: € 169,-

De Bosch PBS 75 AE is een bandschuurmachine met een vermogen van 750W en een gewicht van 3,5 kg. Ook te gebruiken als stationaire bandschuurmachine.

Aanbieder Prijs
Conrad €          169,00
Coolblue €          179,00
Vivolanda €          190,00

Powerplus POW4110 Powerplus POW4110

Al vanaf: € 43,99

De Powerplus POW4110 is een goedkope bandschuurmachine met een vermogen van 800W en gewicht van 3,26 kg. Hierdoor is deze machine ideaal voor de wat kleinere klussen.

Aanbieder Prijs
Coolblue €        43,99
Bol.com €        43,99

Waarvoor is het product bedoeld?

Specificaties bandschuurmachineEen schuurband machine is bedoeld voor het schuren van grote- en grove oppervlakken. Daarnaast wordt een bandschuurmachine vaak aangeschaft als er sprake is van veel schuurwerk. Ook geschikt om (lichtgebogen) planken te schuren. Voor het schuren van hout met hoeken of veel oneffenheden wordt een deltaschuurmachine aangeraden. De bandschuurmachine is in zo’n situatie niet echt geschikt.

Een aantal schuurmachines hebben de mogelijkheid om met een bijgeleverd onderstel de schuurmachine op zijn kop te plaatsen. Bij het vastzetten van de machine kan met het automatische bandsysteem, zonder het inhouden van de drukknop, worden geschuurd. De aan knop bevindt zich in het handvat en zal bij het opnieuw indrukken de automatische instelling uitschakelen.

Specificaties

Niet elke bandschuurmachine is hetzelfde. Dit heeft namelijk te maken met het merk als zowel de prijs van een machine. Gemiddeld genomen heeft een bandschuurmachine een vermogen van 900 Watt. Dit maakt ook meteen duidelijk waarom een bandschuurmachine ten opzichte van andere schuurmachines zo zwaar is. Het gewicht van een bandschuurmachine ligt vaak rond de 4 kg. Daarnaast hebben de meeste bandschuurmachines een lang snoer, omdat dit nodig is voor het schuren van grote oppervlakken. De lengte van het snoer ligt meestal tussen de 2 a 5 meter. In de tabel hieronder vind je nog meer specificaties van de bandschuurmachine (gemiddelden).

Lengte Breedte
Schuurzool* 80 mm 140 mm
Schuurband** 80 mm 450 mm

Schuurzool: is het gemiddelde oppervlak van de schuurband dat in contact staat met het te schuren materiaal.

** Schuurband: zijn de gemiddelde afmetingen van een schuurband.

Een vlakschuurmachine is ook bedoeld voor het schuren van horizontale oppervlakken. De voornaamste reden om voor een bandschuurmachine te kiezen is de schuursnelheid. Een bandschuurmachine schuurt namelijk 10 x sneller een oppervlak dan een vlakschuurmachine. Daarnaast is het verstandig om voor het schuren eerst wat voorbewerkingen te doen met een schaaf. Dit om beschadigingen en/of slijtage aan de schuurband zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal voor- en nadelen van de bandschuurmachine zijn hieronder weergegeven.

Voordelen

  • Grote oppervlakken schuren
  • Grove oppervlakken schuren
  • Hoge schuursnelheid

Nadelen

  • Zwaar in gewicht
  • Niet geschikt voor hoeken
  • Prijzige investering

Schuurband verwisselen

De schuurbanden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, grofheden en dragers. Voor het verwisselen van een schuurband draai je de verstelknop van het voorste wiel los, waardoor er geen spanning meer zal staan op de band. Vervolgens verwissel je de schuurband en zet deze ook weer op spanning.

Bandschuurmachine gebruiken

Bandschuurmachine gebruikenHet wordt afgeraden om de machine aan te zetten wanneer deze op het te schuren materiaal staat. Hiermee voorkom je namelijk dat de schuurband teveel grip krijgt op het materiaal en vervolgens zal wegschieten. Houd daarom de machine vast en druk op de aan knop.

Zet in het begin niet al teveel kracht op de bandschuurmachine. Langzamerhand zal je er namelijk achter komen hoeveel duwkracht je moet uitoefenen voor het gewenste resultaat. Hetzelfde geldt ook voor het uitzetten van een bandschuurmachine. In dit geval haal je ook eerst de machine van het materiaal, voordat je deze gaat uitzetten.

Bandschuurmachine accessoires

Accessoires bandschuurmachineHet kan voorkomen dat je een aantal accessoires bent kwijtgeraakt of dat deze nooit zijn meegeleverd bij de aankoop van jouw schuurmachine. Accessoires die extra functies toevoegen aan een schuurmachine en de werking ervan vaak ook nog eens vereenvoudigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende accessoires:

Schuurbanden

Schuurbanden zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Let goed op wat voor een schuurband je nodig hebt en/of deze compatibel is met jouw bandschuurmachine. Lees op de schuurbanden pagina meer over dit product.

Stationaire inrichting

Een stationaire inrichting geeft de mogelijkheid om een schuurmachine op zijn kop te kunnen gebruiken. Dit kan handig zijn wanneer je in een korte tijd veel balkjes of kleine voorwerpen moet schuren.

Schuurraam

SchuurraamIs een onderdeel van een bandschuurmachine die optioneel kan worden toegevoegd. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat de machine evenveel afneemt op iedere plek van het te zagen materiaal. Dit voorkomt onnodige beschadigingen en het ingraven van de schuurbandmachine. Handig wanneer je met een snel schuurtempo toch een hoge kwaliteit wilt leveren.

Parallel- en verstekgeleider

Beter bekend als aanslagsysteem. Toepasbaar wanneer de machine op zijn kop is geplaatst en er materiaal in een bepaalde hoek moet worden geschuurd.

Stofhouders

Stofhouders om het vrijgekomen schuursel op te vangen in een daarvoor bestemde papieren stofzak (voor eenmalig gebruik) of stofbox. Bij de aankoop van een stofbox is in sommige gevallen een adapter nodig. Een adapter is een verloopstuk om de stofbox te bevestigen aan de schuurmachine. Kortom genoeg manieren om je bandschuurapparaat optimaal in te zetten. Een bandschuurmachine kopen wordt hierdoor een stuk interessanter.

Bandschuurmachine
4.35 (87.06%) 17 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *