Het renoveren van een woning brengt ook een deur schuren met zich mee. Voordat je aan de slag gaat met het schilderen van de deuren, moet deze immers in de goede staat worden gebracht. Je kunt er zelf mee aan de slag gaan om de deuren te schuren, maar kunt dit ook door een schilder uit laten voeren. Het kan hierdoor wel extra kosten met zich meebrengen. Met behulp van onderstaande informatie leer je alles wat je moet weten over het belang van het schuren van de deuren voordat er geverfd wordt en welke varianten schuurpapier hiervoor gebruikt kunnen worden.

 

Inhoudsopgave

Een deur schilderen voor een betere hechting

Een deur schuren is van belang om het beste resultaat te behalen aan jouw schilderwerk. Je kunt er namelijk veel oneffenheden mee weg krijgen en tevens worden beschadigingen gerepareerd. Echter zijn dit niet de enige zaken waarvoor het schuren van belang is. Een goed geschuurde deur zorgt er namelijk ook voor dat de verf beter hecht op de ondergrond. Het resultaat: geen druipers meer in de verf. De kwetsbaarheid van de verf gaat hiermee naar beneden, waardoor een keer tegen de deur aan stoten geen problemen meer oplevert op onder andere de hoogglans. Ondanks dat je veel tijd bespaart door niet te schuren, is het dus wel degelijk van belang om een goed eindresultaat te behalen.

 

Meerdere stappen doorlopen

Er zijn een aantal zaken waar je op moet gaan letten voordat een deur schuren mogelijk is:

  • Het ontvetten van de ondergrond
  • Ontvetter moet afgespoeld worden
  • Het juiste schuurpapier moet gebruikt worden

Het ontvetten van de ondergrond is een van de belangrijkste onderdelen. Zowel binnen als buiten moet de deur volledig schoongemaakt zijn voordat er geschuurd wordt. Doe je dit niet, dan zal het vuil in de ondergrond komen, wat weer extra oneffenheden met zich meebrengt. Daarna kun je het naspoelen met schoon water en beginnen te schuren.

 

Eenvoudig schuren door middel van een schuurmachine

Een deur schuren gebeurt ook niet zomaar met het eerste het beste schuurpapier. De verschillende soorten schuurpapier maken het mogelijk om een oppervlakte naar behoren te kunnen bewerken, zodat er tijdens het verven geen nieuwe problemen meer ontstaan. Je kunt hiervoor een schuurmachine aanschaffen, waardoor de grotere oppervlakten eenvoudiger worden en vaak ook de hoeken beter meegepakt worden. Terug naar het schuurpapier, welke in verschillende korrels aan wordt gegeven. Onderstaande tabel geeft in het kort aan welk papier je nodig hebt voor de beste eindresultaten.

 

Schuurpapier Korrel Kenmerken
Fijn 240

Tussen de laklagen door;

Minder handig voor een schuurmachine.

Middel 120

Intacte lagen schilderwerk opschuren;

Je kunt niet te ver doorschuren.

Grof 60 of 80

Bij het slechtste schilderwerk;

Volledige verf eraf halen is mogelijk.

 

Watervast schuurpapier voor minder stof

Voor sommige gevallen kun je een deur schuren ook door middel van watervast schuurpapier doen. Deze is echter niet geschikt om in combinatie met een schuurmachine te gebruiken, maar er zal minder stof vrijkomen. Tevens is het een stuk beter voor de gezondheid, doordat er geen stofdeeltjes meer worden ingeademd. Net schuurpapier kan daarom een uitkomst voor veel mensen bieden. Aan het einde van het project doe je de deur nog een keer met een vochtige doek af, zodat ook de laatste stofdeeltjes nog verdwijnen en niet meer terug te vinden zijn in de verf.

 

Zonder te schuren aan het werk gaan

Maar wat is dan het alternatief voor een deur schuren? Als je toch niet wilt schuren, heb je de mogelijkheid om met bepaalde hulpmiddelen toch een redelijke hechting van de verf te hebben. Zo kun je de deur gaan ontvetten met een verfreiniger. Als je hier veel van gebruikt, dan beschadig je als het ware de ondergrond, waardoor de verf zich beter in kan vreten. De ondergrond ziet er dan dof uit. Dit kan echter niet gebruikt worden wanneer de ondergrond niet intact is. Je moet daarom ook goed op de staat van de deur gaan letten als je niet wilt gaan schuren. Tevens zou je een schuurgel kunnen gebruiken, welke als vloeibaar schuurpapier werkt.

 

De kosten van een schilder op een rij

Een schilder kan altijd jouw deur schuren en direct de verflagen erop doen. Dit brengt wel wat extra kosten met zich mee. Een schilder berekent de prijs op basis van de oppervlakte dat geschilderd moet worden. Onderstaande tabel geeft een kort overzicht van de gemiddelde kosten van de schilder, zodat je weet wat je kunt verwachten. Deze prijzen zijn inclusief het schuurwerk.

Schilderwerk Gemiddelde prijs Kenmerken
Kozijnen Tussen de 90 en 150 euro Schuren + 2x schilderen
Trappen Tussen de 200 en 750 euro Schuren + 2x lakken
Woonkamer Tussen de 700 en 1500 euro Sauswerk, kozijnen en deuren
Deuren Tussen de 150 en 1700 euro 1 tot 30 deuren
Muren sauzen Vanaf 8 euro per m2 Sauzen van muren en plafonds

 

Vraag offertes op

Benieuwd geworden naar wat een schilder voor jou kan betekenen op het gebied van een deur schuren of het volledige schilderwerk? Vraag dan direct offertes aan via de vergelijkingstool en krijg de prijzen in handen. Door de prijsopgaven naast elkaar te leggen zorg je ervoor dat je een goede vergelijking kunt maken en de beste oplossing aan de hand van jouw budget. Hoe sneller je de kosten naast elkaar kunt leggen, hoe eerder de afspraak met een schilder gemaakt is en je kunt genieten van het nieuwe schilderwerk in en rondom de woning.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *