Uw raamkozijn schuren is eens in de zoveel tijd nodig. De verflagen laten langzaam los en de nieuwe verf kan hierdoor niet goed meer hechten aan het kozijn. Wanneer je er zelf mee aan de slag gaat, moet je goed weten wat je moet gaan doen om de werkzaamheden naar behoren uit te kunnen voeren. Je kunt er ook voor kiezen om deze werkzaamheden door een schilder uit te laten voeren. Dit brengt wel kosten met zich mee. Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waar je rekening mee moet houden en hoe je de kosten kunt beperken door zelf aan het schuren te gaan.

 

Inhoudsopgave

Een raamkozijn schuren brengt kosten mee

Een raamkozijn schuren laten veel mensen uitvoeren terwijl ook de rest van het huis aangepakt wordt. De schilder hoeft op deze manier immers maar een keer langs te komen, wat in sommige gevallen kosten kan besparen. Echter rekent een schilder voor ieder oppervlak nog andere kosten, waardoor je hier het beste een totaalbeeld van kunt hebben. Er kan op verschillende manieren gerekend worden:

  • Door middel van een uurtarief
  • Door middel van de oppervlakte

Als er een uurtarief wordt gerekend moet er goed bekeken worden hoe lang een schilder bezig zou zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Als er per oppervlakte wordt gerekend heb je op voorhand de kosten al overzichtelijk bij elkaar.

 

Alle werkzaamheden op een rij

Een raamkozijn schuren per vierkante meter is inclusief de materiaalkosten en arbeidskosten. Voordat de werkzaamheden beginnen weet je dus al wat je kwijt gaat zijn aan het schilderwerk. Onderstaande tabel geeft in het kort aan welke kosten er per onderdeel van de woning komen kijken. Ook staan de kenmerken erbij omschreven, zodat je weet welke onderdelen hier behandeld worden.

Schilderwerk Gemiddelde prijs Kenmerken
Kozijnen Tussen de 90 en 150 euro Schuren + 2x schilderen
Woonkamer Tussen de 700 en 1500 euro Sauswerk, kozijnen en deuren
Trappen Tussen de 200 en 750 euro Schuren + 2x lakken
Muren sauzen Vanaf 8 euro per m2 Sauzen van muren en plafonds
Deuren Tussen de 150 en 1700 euro 1 tot 30 deuren

 

De stappen voor de werkzaamheden

Het raamkozijn schuren kan echter ook zelf uitgevoerd worden. Hiervoor heb je de juiste materialen nodig en moet je weten welke stappen er doorlopen moeten worden. In eerste instantie ga je kijken naar de verschillende stappen:

  • Het ontvetten van de raamkozijnen
  • Het schoonspoelen van de kozijnen
  • Het schuren van de oppervlakte
  • Het schilderwerk uitvoeren

 

Ontvetten het belangrijkste voor het schuren

Het ontvetten is belangrijk voordat je een raamkozijn schuren gaat. Er kunnen namelijk verfresten en andere vetten op zitten, waardoor het tijdens het schuren in het kozijn komt. Dit leidt niet alleen tot extra werk, maar ook tot oneffenheden tijdens het verven. Wanneer het kozijn volledig ontvet is, moet je alles eerst goed afspoelen. Zo voorkom je dat er ontvetter achterblijft en de verf alsnog zijn werk niet kan gaan doen. Pas wanneer dit allemaal gedaan is, kun je aan de slag gaan met het schuurwerk zelf. Dit lijkt misschien simpel, maar behoeft ook enige kennis van zaken. Er zijn bijvoorbeeld meerdere soorten schuurpapier, die allemaal een andere eigenschap bevatten voor de werkzaamheden.

 

De soorten schuurpapier verder uitgelegd

Zo heb je fijn schuurpapier. Deze heeft een korrel 240 en is voornamelijk bedoeld om tussen de laklagen door te gebruiken. Je haalt er de oneffenheden mee weg, maar kunt er tegelijkertijd niet veel mee beschadigen. In tegenstelling tot andere soorten schuurpapier kun je deze niet gebruiken als je door middel van een schuurmachine een raamkozijn schuren gaat. Andere soorten schuurpapier zijn dit wel. Zo kun je middel schuurpapier (korrel 120) of grof (korrel 60 of 80) gebruiken. Het middel papier is voornamelijk voor de intacte lagen schilderwerk. Je kunt er niet te ver mee doorschuren, waardoor er wederom geen beschadigingen optreden. Bij grof schuurpapier kan dit wel. Deze wordt daarom gebruikt bij het slechtste schilderwerk, waar de volledige verflaag eraf gehaald moet worden.

 

Ook zonder stof de schuurwerkzaamheden uit kunnen voeren

Wanneer je een raamkozijn schuren gaat, kan er veel stof vrijkomen. Je kunt daarom het beste een mondkapje opdoen. Echter is er ook de mogelijkheid om watervast schuurpapier te gebruiken. Dit natte papier vangt de stof direct op, waardoor je het niet meer in kunt ademen. Het is daarom beter voor de gezondheid. Ook kun je aan de slag gaan met verfreiniger. De poedervorm hiervan haalt de verf weg en zorgt tevens voor een ontvetting van de oppervlakte. Hierdoor heb je direct het beste eindresultaat en kun je jezelf ook veel tijd besparen voordat je gaat verven. Je moet dan wel weten wat je aan het doen bent.

 

Maak een afspraak met het bedrijf

Wil je het schilderwerk en het raamkozijn schuren overlaten aan een schilder, zodat je altijd kunt genieten van een langere levensduur van de kozijnen? Ontdek dan snel de kosten van bedrijven bij jou in de buurt, zodat je de prijzen met elkaar kunt vergelijken. De offertes zijn in slechts enkele klikken aan te vragen, waarna je de vergelijking kunt gaan trekken. Binnen enkele minuten weet je waar je de beste oplossing kunt vinden en is een afspraak met het bedrijf naar keuze gemaakt. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is wachten tot de werkzaamheden uitgevoerd zijn.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *