Kozijnen schuren

Kozijnen schurenKozijnen schuren is veelal een onderdeel van het schilderen van kozijnen, maar natuurlijk kan het tevens een op zichzelf staande klus zijn die gedaan wordt om oneffenheden weg te werken. Echter is het kozijnen schuren zo’n essentieel onderdeel van het schilderen dat het daarom veelal uitgevoerd wordt als onderdeel van dit proces. Meestal moet er tijdens het schilderen meerdere keren geschuurd worden: vooraf aan het verven wordt geschuurd om beschadigingen en oneffenheden weg te werken. Ook na het plamuren en het in grondverf zetten van de kozijnen worden deze nog een aantal keer geschuurd. Dit kan met de hand, maar een schuurapparaat is de beste manier om jouw kozijnen te schuren. Lees hieronder meer over het schuren van kozijnen.

Schuurmachines voor kozijnen schuren vergelijken?
Vergelijk nu

Binnen- of buitenkozijnen schuren?

Bij het schuren van kozijnen heb je twee opties: je voert dit binnen of buiten het huis uit. Bij beide opties is er sprake van voor- en nadelen. Zo levert binnen schuren je meer rommel binnenshuis op, terwijl je hier geen last van hebt wanneer je buiten schuurt. Echter ben je bij het schuren buiten afhankelijk van het weer, denk aan regen en kou, wat dan weer geen factor is wanneer er vanuit binnen geschuurd wordt.

Binnenkozijnen schuren, doe je heel eenvoudig met behulp van het volgende filmpje.

Buitenkozijnen schuren? Bekijk het volgende filmpje voor uitleg.

Welke korrel gebruiken voor schuren van kozijnen?

Voordat je begint met schuren, is het belangrijk om te checken hoe het zit met de staat van de kozijnen. Beschadigingen dienen immers weggewerkt te worden en deze hebben extra aandacht nodig van de klusser. Binnen kan er gecheckt worden of er sprake is van loszittende verfbladders, welke met een verfkrabber weggewerkt kunnen worden, mocht er tevens geschilderd gaan worden. Buiten kan het nodig zijn dat er wat vuil weggewerkt dient te worden.

De volgende regels worden veelal gehanteerd bij het uitzoeken van de juiste korrel. Bij een oudere laklaag die nog intact is kun je schuurpapier gebruiken met een korrel van 240 – 320. Een korrel van 180 is geschikt voor hout dat nog niet geschaafd is. Wanneer de staat van het kozijn dermate slecht is dat er nog een hoop vuil en verflagen verwijderd dienen te worden, wordt aangeraden om een schuurkorrel te hanteren van 80 – 120.

Welke schuurmachine kopen?

Het schuren van kozijnen kan handmatig met behulp van handschuurpapier, maar de echte doe-het-zelver gaat natuurlijk het liefst aan de slag met een schuurmachine. Bij het uitkiezen van een schuurmachine heb je de keuze uit een ruim assortiment, bestaande uit verschillende soorten schuurmachines en diverse merken. Hieronder worden een aantal van de soorten schuurmachines en de bekendste merken voor je op een rijtje gezet, wat hopelijk de beslissing om met een schuurmachine kozijnen te schuren een stuk eenvoudiger maakt.

Vlakschuurmachine

Voor grotere oppervlakten is een vlakschuurmachine het meest geschikt. Aan de hand van dit apparaat schuur je in één keer een groot oppervlak. Dit maakt deze machine dan ook meer geschikt voor bijvoorbeeld groot meubilair zoals een kast in plaats van kozijnen. Bekende merken met vlakschuurmachines in de aanbieding zijn Worx, Bosch en Xceed.

Deltaschuurmachine

Deze schuurmachine is vooral gericht op wat kleinere oppervlakten. Dankzij de driehoekige schuurzool is het een stuk gemakkelijker om moeilijk bereikbare hoekjes tevens geschuurd te krijgen. Ideaal voor het schuren van kozijnen. Bekende merken met een deltaschuurmachine in het assortiment zijn Bosch, Makita en Metabo.

Multischuurmachine

Zoals de naam al impliceert, beschikt deze machine over meerdere soorten schuurmachines. De schuurmachines in kwestie zijn de eerder benoemde vlakschuurmachine en de deltaschuurmachine. Hierdoor is deze machine zowel geschikt voor grote oppervlakten als wat kleinere oppervlakten die beschikken over moeilijk bereikbare hoekjes. Merken met dit type machine in het assortiment zijn Black & Decker, Bosch en FERM.

Handpalmschuurmachine

Eigenlijk geeft de naam van deze machine het al aan: dit is een kleinere variant die hierdoor dan ook een stuk eenvoudiger te bedienen is. Deze wendbaarheid wordt gekoppeld aan multifunctionaliteit dankzij de vele varianten en de aanpasbare zool. Dit maakt dit type schuurmachine dan ook een prima keuze voor het schuren van kozijnen. Bosch, Black & Decker, DeWalt en Makita hebben allen dergelijke machines in het assortiment.

Excentrische schuurmachine

Op zoek naar een schuurmachine voor het wat stevigere werk? Dan is de excentrische schuurmachine het apparaat dat je zoekt. Deze machine is, dankzij de roterende schuurkop, perfect voor het geheel kaal schuren van de kozijnen. Makita, DeWalt, Bosch, Powerplus, Metabo en Black & Decker hebben allen deze schuurmachine in het assortiment.
Geen zin om je kozijnen ieder jaar te schilderen? Koop dan kunststof kozijnen. Meer informatie.

Multischuurroller

Een ander alternatief voor het schuren van de kozijnen is de multischuurroller. Zoals de naam al aangeeft, maakt dit gereedschap gebruik van een roller in plaats van een kop of zool. Perfect om over de kozijnen te rollen. Bekende merken met rollers in het assortiment zijn Bosch en Batavia.

Multitool

De multitool, de naam geeft het al weg, kan voor meerdere klussen ingezet worden. Met het juiste opzetstuk kan deze tevens gebruikt worden voor het schuren van kozijnen. In feite heb je met deze tool de beschikking over een deltaschuurmachine die geschikt is voor kleinere oppervlakten en die de moeilijk bereikbare hoekjes kan schuren. Een mini-multitool maakt deze taak nog eenvoudiger.

Schuurmachine voor kozijnen schuren bestellen?
Bestel nu

Wil je kozijnen schuren, maar heb je nog steeds vragen? Dan is het verstandig om hieronder een reactie achter te laten. Wij van Schuurmachineskopen.nl zullen deze vraag dan beantwoorden, zodat het schuren van kozijnen zonder al teveel moeite zal verlopen.

4.7/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *