Trapleuning schuren en verder op de juiste manier? De trapleuning wordt intensief gebruikt door het huishouden. Zo wordt deze regelmatig vastgepakt met vette vingers, komen er slijtplekken op de plaatsen waar het meeste wordt vastgepakt en kan de verf ook gaan bladderen. De trapleuningen schuren en verven is daarom een onderhoudsklus die regelmatig terugkomt in huis. Je kunt deze werkzaamheden zelf uitvoeren of uit laten voeren door een bedrijf in de omgeving. Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waar je aan toe bent en hoe je jouw keuze kunt gaan maken.

 

Inhoudsopgave

De trapleuning schuren en verven voorbereiden

De trapleuning schuren en verven is vrijwel ieder jaar nodig. Een gewone schoonmaak is namelijk niet meer voldoende wanneer de leuning regelmatig vastgepakt wordt. Slijtage ga je namelijk altijd zien, zelfs wanneer het vuil verdwenen is. Je kunt er dan voor kiezen om de trap van dezelfde kleur te voorzien, maar ook een compleet nieuwe uitstraling te geven. Je moet dan wel aan de slag gaan met de juiste middelen. Alleen dan kunnen oneffenheden voorkomen worden en kunnen verkleuringen tegengegaan worden. Zo is bijvoorbeeld verf op waterbasis een van de vereisten om te gebruiken. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die je aan moet schaffen voordat je aan de werkzaamheden begint.

 

De gereedschappen die nodig zijn

Een trapleuning schuren en verven gebeurt namelijk met behulp van meerdere middelen:

  • Schuurpapier
  • De juiste verf
  • Afplaktape
  • Plamuur
  • Primer

 

Het afplakken en schoonmaken van de leuning

De trapleuning schuren en verven begint met het demonteren van de leuning. Hiermee voorkom je dat de trap en de muur onder het vuil en stof komen te zitten. Als dit niet mogelijk is, is het goed om alles af te plakken. Dit kun je doen aan de hand van schilderstape, kranten en karton. Ook moet je ervoor zorgen dat de trapleuning volledig gereinigd wordt. Het vuil en vettigheid kunnen hierdoor niet verder in het hout terecht komen. Dit kun je doen aan de hand van water en allesreiniger, maar zorg er dan wel voor dat er geen vettige laag meer overblijft. Zo voorkom je dat je uiteindelijk geen goede hechting krijgt van de verflagen.

 

Schuurpapier gebruiken op basis van het einddoel

Daarna moet je beginnen met het schuren van het oppervlak. Het is belangrijk dat je eerst gaat bekijken wat het einddoel van het schuren is. Als je de trap van een geheel nieuwe look wilt voorzien, heb je namelijk ander schuurpapier nodig dan wanneer je alleen de toplaag wilt verwijderen. Voor een volledig nieuwe uitstraling gebruik je grof schuurpapier. Dit papier haalt namelijk meerdere lagen ervan af. De toplaag afschuren gebeurt met fijn schuurpapier. De trapleuning schuren en verven is daarom meer dan alleen even de werkzaamheden uitvoeren. De lagen eraf schuren begint daarbij ook met de houtnerf mee. Wanneer je klaar bent met de schuurwerkzaamheden moet je ervoor zorgen dat de trapleuning weer gereinigd wordt.

 

Verven in meerdere lagen

Dan is het tijd om de trapleuning te verven. Het verven van de leuning doe je met verf op waterbasis. Ook kun je gaan letten op een samenstelling die huidvet-resistent is. De trapleuning wordt immers vaak aangeraakt, waardoor het huidvet achtergelaten wordt op de leuning. De verfdeeltjes worden hierdoor week en plakkerig. Extra vuil wordt hierdoor steeds weer aangetrokken, wat vrijwel niet meer weg te halen is. Ook kunnen de beschadigingen hierdoor sneller optreden, wat weer extra ellende en een grotere kostenpost in de toekomst gaat opbrengen. Een goede verf is daarom van belang om deze werkzaamheden naar behoren uit te voeren.

 

Plamuur en grondverf als basis

Het trapleuning schuren en verven kent als eerste een plamuur. De oneffenheden worden hiermee weggehaald, waardoor er uiteindelijk een beter geheel van gemaakt kan worden. Deze moet je ook weer bijschuren, zodat er geen extra oneffenheden meer ontstaan na het verven. Daarna is het goed om een grondverf of primer te gebruiken. Zorg er daarbij voor dat deze aangepast wordt op de aflak, zodat de kleurverschillen niet zichtbaar blijven. De grondverf kan in een aantal lagen aangebracht worden voor een goede dekking. Zodra deze gedroogd is, kun je het nog een keer licht opschuren. Als laatste breng je de aflak aan. Ook hiervoor heb je minimaal twee lagen nodig, waarbij de droogtijd in acht moet worden gehouden. Pas na drie dagen is de verf uitgehard en na een tot twee weken volledig belastbaar. Houd ook hier rekening mee.

 

Wat je wel en niet moet doen

Onderstaande tabel geeft nog enkele do’s en don’ts aan van het trapleuning schuren en verven.

Do’s Don’ts
Gebruik een lakviltroller voor de rondingen De verkeerde roller gebruiken
Gebruik een kwast De kwast niet aanpassen aan de werkzaamheden
Zorg voor een vaste ondergrond Zet de trapleuning niet op een oneven ondergrond
Werk van boven naar beneden Leun niet over de verf heen
Verf ruim aanbrengen Een verkeerde verdeling

 

Voorkom extra kosten

Wil je de werkzaamheden liever uit laten voeren door een bedrijf bij jou in de buurt? Vraag dan direct offertes aan en ontdek de kosten voor een trapleuning schuren en verven. De prijsopgaven laten jou in een oogopslag zien hoe de kosten opgebouwd zijn, zodat je ook weet of er nog extra kosten bij komen kijken. Een goede vergelijking zorgt ervoor dat je een oplossing vindt aan de hand van jouw budget, zodat je niet te veel gaat betalen. Na het maken van een afspraak hoef je alleen nog maar genieten van de nieuwe trapleuning en de uitstraling die deze kan geven aan de woning.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *