Een nieuwe keuken aanschaffen brengt hoge kosten met zich mee. Deze kosten wil je vaak voorkomen, wat ook mogelijk is als je jouw oude keuken een nieuwe uitstraling geeft. De keukenkastjes schuren en verven is hierbij een goede oplossing. Je kunt deze daarom altijd in verschillende kleuren brengen, waardoor je altijd alles naar wens hebt. De werkzaamheden brengen wel enige kennis van zaken met zich mee. Deze laten uitvoeren door een bedrijf brengt extra kosten met zich mee. Je kunt daarom ook gaan kijken hoe je de klus zelf kunt klaren. Met behulp van onderstaande informatie weet je alles over de werkzaamheden en kun je goed voorbereid gaan beginnen.

 

Inhoudsopgave

Aan de slag met keukenkastjes schuren en verven

Keukenkastjes schuren en verven kan een goede oplossing zijn om kosten te besparen. De materialen die hiervoor nodig zijn, brengen een kleine kostenpost met zich mee, maar dit is vele malen lager dan wanneer je voor een compleet nieuwe keuken gaat. De keukenkastjes kunnen hierbij in veel verschillende kleuren geschilderd worden, waardoor deze altijd bij de rest van het interieur passen. Alleen brengt het wel intensieve schuurwerkzaamheden met zich mee, wat niet voor iedereen weggelegd is. Ook moet je goed weten welke materialen ervoor gebruikt moeten worden, zodat je voorkomt dat er extra beschadigingen worden toegebracht.

 

De juiste materialen bij ieder onderdeel van de klus

Het is dan van belang dat je begint met het uitzoeken van de juiste materialen. De keukenkastjes schuren en verven kent daarbij meerdere stappen, waarbij de materialen je kunnen helpen:

  • Het ontvetten van de kastjes
  • Het schuren van de kastjes
  • Het verven van de kastjes

Voor het ontvetten is er een reinigingsmiddel nodig. Je kunt hiervoor verfreiniger gebruiken, welke niet alleen stof weghaalt maar ook gelijk vet oplost. Het schuren van de kastjes wordt gedaan aan de hand van fijn schuurpapier. Doe je dit met grover papier, dan kunnen er extra krassen bijkomen en ben je weer extra tijd kwijt om deze beschadigingen op te lossen. Uiteindelijk ga je aan de slag met het verven. Hiervoor heb je zowel grondverf als lak nodig.

 

Goed schuurpapier om krassen te voorkomen

Te beginnen met het schuurpapier. De keukenkastjes schuren en verven gebeurt altijd met een heel fijn schuurpapier. Hierbij kun je het beste korrel 240 of hoger gebruiken. Dit is een korrel die voornamelijk oneffenheden wegwerkt, zonder dat er krassen ontstaan. Het is daarbij van belang dat je met de houtnerf meegaat. Doe je dit niet, dan beschadig je het hout. Na het schuren ga je weer aan de slag met het reinigen van de keukenkastjes. Er blijft namelijk stof achter. Hiervoor hoef je geen reinigingsmiddel te gebruiken, maar doe je met een schilderstoffer. Zo voorkom je dat het stof zich gaat mengen met de verf en er wederom oneffenheden ontstaan. Dit is zonde van de werkzaamheden, terwijl het wel simpel te voorkomen is.

 

De verflagen in de juiste volgorde aanbrengen

De keukenkastjes schuren en verven is ook goed opletten in welke volgorde je de verflagen aanbrengt. Zo moet je altijd eerst beginnen met de grondlaag. De grondverf moet altijd aangepast worden aan de kleur die er uiteindelijk op komt te zitten. Zo dient de grondverf ook als extra bescherming wanneer er een groot contrast ontstaat tussen de oude en nieuwe laag. Ook zorg je voor een goede bescherming van de keukenkastjes, waarop de aflak beter blijft hechten. Zodra de grondlaag gedroogd is, moet je deze licht schuren en afstoffen. Ook met het aanbrengen van de grondverf kan er immers een kloddertje achterblijven. Deze blijf je altijd zien wanneer je niet overgaat tot de schuurwerkzaamheden.

 

Aflak in meerdere kleuren en vormen

Daarna kun je over op de aflak. Het is van belang dat je hierbij kiest voor een slijt- en krasvaste lak. Dit is een speciale lak die ervoor zorgt dat je weer jarenlang kunt genieten van de keukenkastjes. Daarbij heb je nog de keuze tussen zijdeglanslak en hoogglanslak. De keuze die je hierbij maakt, is afhankelijk van jouw eigen wensen en voorkeuren. Niet iedereen vindt immers dezelfde afwerking mooi, waardoor het goed opletten is. Wel kun je voor vrijwel iedere kleur kiezen, waardoor er geen afbreuk ontstaat aan de rest van het interieur. Pas daarom altijd alle kleuren op elkaar aan, zodat er een geheel ontstaat in de woning.

 

De verschillen met kunststof keukenkastjes

Er is ook een verschil tussen keukenkastjes schuren en verven van hout en van kunststof. Voor kunststof is namelijk een aparte primer nodig, die ervoor zorgt dat het kunststof weer langer mee kan gaan. Ook is het belangrijk dat je hier nog fijner schuurpapier voor gebruikt. Kunststof is namelijk heel kwetsbaar, wat ertoe leidt dat de groeven ook zichtbaar blijven na het verven van kunststof. Vooral bij deze werkzaamheden kan het belangrijk zijn om de werkzaamheden uit te laten voeren door een professioneel bedrijf. Bij kunststof kun je namelijk meer verpesten dan bij bijvoorbeeld hout. Een professioneel bedrijf weet precies wat er nodig is om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, wat er ook weer voor zorgt dat je er langer profijt van kunt gaan hebben.

 

De prijsopgaven naast elkaar leggen

Wil je voor al jouw keukenkastjes een professioneel bedrijf inhuren zodat de werkzaamheden te allen tijde naar behoren uitgevoerd kunnen worden? Vraag dan in slechts enkele klikken offertes aan van bedrijven in de omgeving en zorg ervoor dat je de kosten voor ogen hebt. De prijsopgaven zijn snel in handen, waarna je kunt gaan kijken naar de kostenopbouw en de beste oplossing voor jouw budget. De werkzaamheden kunnen dan in een korte tijd uitgevoerd worden, waarna je kunt genieten van de nieuwe uitstraling van jouw keuken en de lage kosten die deze met zich mee heeft gebracht ten opzichte van een nieuwe keuken.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *