Jouw houten vloer heeft iedere dag veel te verduren. Hierdoor is er al snel een slijtage te zien. Hiervoor hoef je de vloer niet direct te vervangen, maar kun je ook aan de slag gaan met het renoveren van de houten vloer. Een houten vloer schuren is niet heel lastig en kan daarom goed zelf uitgevoerd worden. Voor extra gemakken kun je eventueel ook een professioneel bedrijf inschakelen voor de klus. Door jezelf goed in te lezen in de werkzaamheden weet je precies wat jou te wachten staat. Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg, zodat je jouw keuzes kunt gaan maken voor de werkzaamheden.

 

Inhoudsopgave

Een houten vloer schuren moet zorgvuldig gebeuren

Een houten vloer schuren is een klus die zorgvuldig uitgevoerd moet gaan worden. De gebruikssporen en beschadigingen moeten immers verholpen worden aan de vloer, zonder dat hier extra beschadigingen aan toegevoegd gaan worden. De doffen plekken en oneffenheden kunnen daarom alleen verholpen worden als de juiste materialen worden gebruikt. Deze materialen heb je zelf vaak niet in huis, waardoor er kosten bijkomen voor de aanschaf. Daarnaast moeten er materialen aangeschaft worden om de houten vloer weer van een nieuwe toplaag te voorzien. Alleen dan ziet de vloer er weer als nieuw uit en is deze voor de komende tijd beschermd tegen veelvuldig gebruik.

 

Een vakman heeft de klus zo uitgevoerd

Omdat er veel werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, is het van belang dat de houten vloer schuren door iemand met kennis uitgevoerd wordt. Je kunt daarom een bedrijf inschakelen die de werkzaamheden uitvoeren. Deze bedrijven hanteren echter wel allemaal andere prijzen, welke sterk uit elkaar kunnen lopen. De kosten van het lakken geven eigenlijk de grootste kostenpost. Zo moet je hierbij denken aan 25 tot 30 euro per vierkante meter inclusief de schuurwerkzaamheden. De prijsopbouw bestaat hierbij niet alleen uit het aantal vierkante meter, maar ook de vlakheid van de vloer en het aantal hoeken waaruit het oppervlak ontstaat.

 

De juiste schuurmiddelen

De houten vloer schuren begint daarbij met het vinden van de juiste schuurmiddelen. Je hebt hiervoor zowel schuurpapier als een schuurmachine nodig. Handmatig schuren is immers arbeidsintensief, zeker als er een groot oppervlak bewerkt moet gaan worden. Bekijk in eerste instantie wat de staat van de vloer is. Als er veel gedaan moet worden, dan is er namelijk een ander soort schuurpapier nodig dan wanneer er alleen een lichte schuring nodig is. Let ook op de afwerking. Een vloer die gelakt moet worden heeft fijner schuurpapier nodig dan wanneer de vloer met olie behandeld wordt.

 

Altijd afstemmen op de werkzaamheden

Het schuurpapier wordt dus afgestemd op de werkzaamheden. Een houten vloer schuren is daarom altijd eerst een inventarisatie maken van de benodigdheden. Je kunt daarom gerichter aan de slag gaan met de aanschaf. Je hebt dan de volgende materialen nodig:

  • Fijn schuurpapier
  • Grof schuurpapier
  • Schuurmachine
  • Aflak

Deze materialen heeft een bedrijf altijd al in het bezit. Hierdoor heb je bij een bedrijf ook altijd een totaalprijs voor de werkzaamheden inclusief de materialen. Hier hoef je zelf niet meer over na te denken, waardoor er voor jou weer tijd over blijft voor andere werkzaamheden.

 

Voorkom extra beschadigingen aan de vloer

Na de houten vloer schuren moet de vloer afgewerkt worden. Met de juiste afwerklaag zorg je er namelijk voor dat er niet snel nieuwe krassen op komen, waardoor je er weer overheen kunt gaan lopen. Als je kiest voor een laklaag, moet deze er in meerdere lagen opgebracht worden. Na het polijsten ga je dus aan de slag met het aanbrengen van de lak. Door het polijsten vloeit deze mooi uit, waardoor er een egale vloer ontstaat. De droogtijd is hierbij minder lang dan wanneer je bijvoorbeeld voor olie of hardwax hebt gekozen. Deze moet namelijk minimaal een dag drogen voordat er weer op gelopen kan worden. Voor welke methode je ook kiest, je kunt de vloer de eerste twee weken niet reinigen.

 

Zelf uitvoeren ten opzichte van een vakman

Een houten vloer schuren kan dus zowel zelf als door een bedrijf uitgevoerd worden. De voor- en nadelen van beide keuzes staan in onderstaande tabel aangegeven, zodat je goed voorbereid tot een keuze over kunt gaan.

Zelf uitvoeren Door een bedrijf

Lagere kosten;

Materialen zelf aanschaffen;

Arbeidsintensieve werkzaamheden;

Kennis van zaken nodig;

Een afwerking geheel naar keuze.

Brengt hogere kosten mee;

Een totaalprijs voor de werkzaamheden en materialen;

De juiste kennis voor de werkzaamheden;

In goed overleg de werkzaamheden uitgevoerd.

 

Maak de juiste keuze voor jouw vloer

Ben je na het lezen van bovenstaande informatie van plan om een bedrijf in te schakelen om de houten vloer te schuren? Dan kun je direct de offertes aanvragen via de website. De prijsopgaven geven een helder beeld van de kostenopbouw, zodat je op basis hiervan een keuze kan maken voor het bedrijf. De vergelijking zorgt er tevens voor dat je nooit te veel gaat betalen voor de werkzaamheden, waardoor je alleen nog maar gaat genieten van de nieuwe vloer en de uitstraling die deze geeft in de rest van jouw interieur. Wacht daarom niet te lang en maak jouw afspraak.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *