Inhoudsopgave

Hoe recycle je ijzerhoudend afval?

Voor veel verschillende soorten afval is er een recycling bak, denk bijvoorbeeld aan PMD, groenafval en papier. Maar wanneer je ijzerhoudend afval hebt, waar moet je dit dan laten? In het restafval is meestal geen goede optie. ijzerhoudend afval komt meestal op plekken vandaan zoals bij een schroothoop. Maar al dit ijzer kan je nog gemakkelijk gebruiken voor andere objecten. Hieronder leggen we uit hoe je ijzerhoudend afval recyclet.

 

Stap 1: Verzamelen van ijzerhoudend afval

De eerste stap om ijzerhoudend afval te recyclen, is het bij elkaar verzamelen ervan. Je kan dit op verschillende manieren doen, de makkelijkste manier is toch wel om het ijzerhoudend afval in een aparte bak te doen en al het andere afval in een andere bak. 

 

Stap 2: Sorteren van het afval

Nu je al het ijzerhoudend afval hebt verzameld, kun je het gaan sorteren. Deze sortering wordt gedaan gebaseerd op het type en de kwaliteit van het ijzerhoudende materiaal. Je kunt het bijvoorbeeld scheiden op hoe groot de stukken zijn, het gewicht of het soort ijzer. 

 

Stap 3: Verwijderen van ongewenste materialen

Vaak bestaat een object niet alleen uit ijzer, maar een combinatie van andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan plastic, glas of rubber. Voordat je het ijzerhoudende afval kan recyclen, moet je eerst al deze andere materialen verwijderen. De meest makkelijke manier is om dit te doen met een magneet, hij pakt dan alleen het ijzer en pakt de rest van de materialen niet mee. 

 

Stap 4: Verwerking van het ijzerhoudende materiaal

Wanneer je alles gesorteerd hebt en het ijzerhoudende afval heb ontleed van andere materialen, kan het worden verwerkt. Dit gebeurd meestal door al het ijzer te laten smelten, dit gebeurd bij hele hoge temperaturen. Vervolgens kan het gesmolten ijzer gegoten worden om er nieuwe producten van te maken. Jansen Recycling Group is een voorbeeld van een bedrijf die ijzerhoudend afval recyclet. 

 

Stap 5: Gebruik van gerecycled ijzer

Met dit gerecyclede ijzer kun je veel verschillende dingen doen, denk bijvoorbeeld aan het maken van nieuwe auto’s of het maken van bouwmaterialen. Door ijzerhoudend afval te recyclen kun je CO2 uitstoot verminderen en de natuurlijke bronnen besparen. 

 

Om de aarde schoon te houden en minder CO2 uit te stoten is recyclen erg belangrijk. Maar bij ijzerhoudend afval is dat minder van zichzelf sprekend als bijvoorbeeld plastic of papier. De eerste stap is om al het afval te verzamelen, vervolgens ga je dit sorteren op bijvoorbeeld grootte of gewicht. Daarna verwijder je alle ongewenste materialen die er op zitten. Vervolgens wordt het ijzerhoudende materiaal verwerkt en gesmolten, met dit gesmolten ijzer kunnen vervolgens weer nieuwe dingen worden gemaakt zoals bijvoorbeeld auto’s.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *