De banden en velgen zijn een van de belangrijkste onderdelen van de auto. Zonder de betrouwbaarheid van deze onderdelen kun je er nooit voor zorgen dat je op de plaats van bestemming komt. De banden en velgen schuren om deze daarna weer in een goede staat terug te brengen, kun je zelf uitvoeren. Ook kun je hiervoor een professioneel bedrijf inschakelen, die voldoende kennis in huis heeft om alles naar behoren uit te voeren. Je kunt daarom het beste alles te weten komen over deze schuurwerkzaamheden. Onderstaande informatie helpt jou op weg, zodat je de juiste keuzes kunt gaan maken.

 

Inhoudsopgave

Banden en velgen schuren voor een nieuwe uitstraling aan de auto

Banden en velgen schuren doe je in de meeste gevallen om weer een goede uitstraling te geven aan de auto. De velgen kunnen hiervoor uiteraard ook vervangen worden, maar dit brengt hogere kosten met zich mee. De huidige velgen opknappen en daarbij ook de banden meepakken is daarom vaak een veel gekozen mogelijkheid. Na het schuren kun je de velgen namelijk ook eenvoudig spuiten, waardoor deze weer terug worden gebracht naar de nieuwstaat en jouw auto er weer een stuk beter uitziet. Zo zorg je ervoor dat je wellicht ook meer voor de auto terugkrijgt als je deze gaat verkopen. Als je ervoor kiest om de werkzaamheden zelf uit te voeren, moet je echter wel precies weten wat jou te doen staat.

 

Veel benodigdheden voor de werkzaamheden

Er zijn veel materialen nodig om het banden en velgen schuren uit te kunnen voeren. Er zijn hiervoor een aantal zaken die echt niet kunnen ontbreken:

  • Schuurpapier korrel P400
  • Schuurpapier korrel P800
  • Reinigingsthinner
  • Grondverf
  • Lak in de juiste kleur
  • Schilderstape
  • Oude kranten

 

Demonteren en reinigen van de velgen

Banden en velgen schuren begint met het reinigen van de onderdelen. Doordat je vaak door plassen en vuil rijdt, gaat dit ongetwijfeld overal tussen zitten. Zonder het reinigen krijg je deze dus ook in het schuurwerk. Je kunt de reiniging daarbij het beste uitvoeren wanneer de onderdelen gedemonteerd is van de auto. Na het demonteren zorg je er ook voor dat jouw werkzaamheden geen andere beschadigingen aanbrengen. Pas wanneer de reiniging voltooid is, ga je over op de schuurwerkzaamheden. Hiervoor begin je met schuurpapier korrel P400. Dit is een van de fijne schuurpapieren, waardoor er geen diepe krassen kunnen ontstaan. Hierdoor ontstaat er al een egaal oppervlak.

 

Fijn schuurpapier gebruiken voor het schuren

Daarna ga je banden en velgen schuren door middel van schuurpapier korrel P800. Dit is nog fijner schuurpapier, waardoor ook de krassen van het andere schuurpapier nog verwijderd worden. Zodra deze werkzaamheden uitgevoerd zijn, moet je er ook voor zorgen dat je de velgen weer stofvrij worden. Het is dus van belang dat je de velgen opnieuw gaat reinigen. Ook hiervoor kun je reinigingsthinner gebruiken. Hiermee haal je ook de laatste vetlaag eraf, waardoor de verf beter gaat hechten aan de velgen. Hoewel dit geen heel intensieve klus is, moet je wel zorgen dat deze werkzaamheden goed uitgevoerd worden. Zo bespaar je jezelf weer veel tijd tijdens het verven.

 

Drie soorten lak gebruiken voor de afwerking

Na het banden en velgen schuren kun je beginnen met het spuitwerk. Plak hiervoor eerst de banden af, zodat er geen verf op komt te zitten. Ook is het goed om oude kranten of karton onder de banden te leggen, zodat de ondergrond niet vies wordt. Daarna ga je aan de slag met drie soorten lak. De eerste laag is de primer, welke ook wel grondverf genoemd wordt. Daarna heb je de velgenlak in de kleur naar keuze en de laatste afwerking doe je aan de hand van blanke lak. De laatste laag zorgt ervoor dat de lagen er goed op blijven zitten en er geen beschadigingen meer kunnen komen. Onderstaande tabel geeft daarom een kort overzicht van de lak en hoe je deze erop doet.

 

Lak Toepassing
Primer Je moet eerst ongeveer twee minuten schudden met de spuitbus voor het spuiten. Daarna spuit je deze op 30 centimeter over de velg. Vergeet deze primer niet in meerdere lagen aan te brengen.
Kleurlak Nadat je de grondverf licht opgeschuurd hebt, kan de kleurlak in enkele lagen aangebracht worden. Je moet hiervoor dunne laagjes aanbrengen, zodat er een goede dekking ontstaat.
Blanke lak De blanke lak spuit je er als laatste op. Deze zorgt voor de beste afwerking en extra bescherming.

 

Maak een keuze met jouw budget

Wil je de werkzaamheden liever uitbesteden en het banden en velgen schuren aan een professional overlaten? Vraag dan direct de offertes aan van bedrijven in jouw regio en ontdek wat de bijkomende kosten zijn. Door de prijsopgaven met elkaar te vergelijken zorg je ervoor dat je een helder beeld krijgt en de beste keuze kunt maken aan de hand van jouw budget. Hiermee bespaar je jezelf veel tijd en kun je ervoor zorgen dat de werkzaamheden goed uitgevoerd worden. Je hebt er geen omkijken meer naar en gaat ook niet te veel betalen. Wacht daarom niet te lang en zorg dat je weet welke kosten erbij komen kijken.

Rate this post

E√©n gedachte over “Banden en velgen schuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *