Betonschuurmachine

BetonschuurmachineEen betonschuurmachine heeft de naam schuurmachine, maar de werking van deze machine is totaal anders. Ook niet heel onlogisch als je kijkt naar het materiaal wat deze schuurmachine schuurt. Het schuren van beton is namelijk niet hetzelfde als materialen, zoals hout. Daarom maakt deze machine ook geen gebruik van papier om mee te schuren. Dit is allemaal heel interessant, maar waarom zou je eigenlijk beton schuren? Een goede vraag want in de meeste gevallen wordt er een parket- of laminaatvloer over het beton heen gelegd.

Toch is dit niet altijd het geval en dan hebben we het met name over bedrijven, maar ook bij particulieren kom je weleens een betonnen vloer tegen. Het is misschien een beetje saai en koud, maar dat verandert wel als je ziet wat een betonschuurmachine allemaal kan creëren. Benieuwd naar het schuurresultaat en wat deze machine jou allemaal te bieden heeft? Scroll dan snel verder en ontdek de meerwaarde van een betonschuurmachine.

Betonschuurmachine bestellen?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Wat is een betonschuurmachine?

Een betonschuurmachine is een schuurmachine die speciaal is ontwikkeld voor het schuren van beton. De machine reinigt en verwijderd oude coatings wat resulteert in een glad en vlak betonnen oppervlak. Dit doet deze machine door gebruik te maken van een roterende draaischijf met daaronder 4 a 6 segmenten. In dit geval kun je de segmenten omschrijven als de tanden van de betonschuurmachine. Daarnaast bestaan er veel verschillende soorten segmenten die allemaal weer een eigen functie hebben. Denk hierbij maar eens aan de voor- en nabewerking.

De soorten segmenten kun je vergelijken met de korrelgrote van schuurpapier. Bij schuurpapier gebruik je namelijk ook een lage korrelgrote als voorbewerking en een hoge voor de nabewerking. Daarnaast zijn er twee varianten betonschuurmachines. Namelijk de band- en schijfbetonschuurmachine (zie afbeeldingen). Qua omvang zijn er nog meer varianten, maar deze hebben een soortgelijke werking.

Schijfbetonschuurmachine

Schijfbetonschuurmachine

Bandbetonschuurmachine

Bandbetonschuurmachine

Vorm

De vorm van de machine is te vergelijken met die van een parketschuurmachine. Beide machines worden namelijk met de hand voortbewogen (vergelijkbaar met een grasmaaier). Echter heeft een betonschuurmachine in tegenstelling tot de meeste grasmaaiers maar twee wielen. Deze wielen zitten aan de voorkant van de betonschuurmachine en helpen bij het verplaatsen. Aan de andere kant zit de roterende schuurschijf die omringt is met een stalen kooi.

Omdat de motor bovenop de schuurmachine is geplaatst kan er genoeg druk worden uitgeoefend op het beton. Daarnaast is het zelfs mogelijk om extra gewichten te bestellen die de machine naar het gewenste gewicht verzwaren. Een verhoogd gewicht zorgt namelijk ook voor een hogere slijpdruk. Zo zijn er schuurmachines met een gewicht van bijna 400 kg die een slijpdruk hebben van 300 kg.

Eigenschappen

Laten we het eens hebben over de eigenschappen. Na het lezen van een aantal eigenschappen zal je namelijk al snel door hebben dat het om een krachtige machine gaat. Zeker als je kijkt naar het vermogen, welke kan oplopen tot wel 5000 Watt. Dit betekent onder andere ook dat de machine op een 3-fase stopcontact moet worden aangesloten. Dit geldt overigens niet voor alle betonschuurmachines.

Een andere specificatie is de werkbreedte, welke iets zegt over de diameter van de schuurschijf. Bij een grote werkbreedte hoef je namelijk minder banen te schuren. Zo zijn er betonschuurmachines met een werkbreedte van maar liefs 400 mm of meer.

Hoe werkt deze machine?

Wil je oude verflagen of misschien wel lijmresten van tegels verwijderen? Dan is het gebruik van een betonschuurmachine verstandig. Met deze machine kun je ook eenvoudig een betonnen vloer glad maken en reinigen, zodat het aanbrengen van een nieuwe laag mogelijk is.

Echter zijn de meeste betonschuurmachines relatief groot en bedien je deze met behulp van een handvat. Denk hierbij aan de bandbetonschuurmachine, welke net als een grasmaaier wordt voortbewogen. Daarentegen bedien je de schijfbetonschuurmachine met twee handen, waardoor deze ook wel handbetonschuurmachine wordt genoemd. Een handbetonschuurmachine gebruiken? Bekijk dan eens het 1 minuut durende filmpje.

Merken

Merken als Bosch, DeWalt, Festool, Hitachi, Makita en Metabo hebben diverse handbetonschuurmachines op de markt gebracht. Deze worden ook wel betonslijpers genoemd en beschikken in de meeste gevallen over een krachtige diamantschijf. Naast deze merken staan Eibenstock, Spit en Flex ook bekend om hun betonschuurmachines. Dit zijn ook populaire merken, welke diverse gereedschappen leveren met een goede prijs- kwaliteitsverhouding.

Betonschuurmachine huren of kopen?

Tenslotte de vraag of je deze schuurmachine het beste kunt huren of kopen. In bijna alle gevallen wordt het aangeraden om een betonschuurmachine te huren. Waarom? Nou, een betonnen vloer wordt vaak maar één keer geschuurd. Daarnaast zijn betonschuurmachines erg prijzig, waardoor het vaak een grote investering is. Alles bij elkaar meer dan genoeg reden om deze machine te huren in plaats van te kopen.

Mocht je als klusser of zzp’er er toch een willen kopen, dan is het verstandig om voor een handbetonschuurmachine te kiezen. Een kleine betonschuurmachine die niet al teveel kost. Ideaal voor de kleine oppervlakken die je als zzp’er of klusser moet schuren. In de tabel hieronder worden de prijzen van huren en kopen nog even kort weergegeven. Let op! Het bedrag van huren is per dag (excl. btw).

Huren Kopen
€ 22 € 500 – 600

 

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *