Een Bosch excentrische schuurmachine kopen? Schuren van muren of andere grote oppervlakken is een belangrijke voorbereiding op het verven. Kleine stukjes kun je met de hand schuren maar voor een wat groter oppervlak is een schuurmachine wel zo handig. Er zijn natuurlijk tal van soorten schuurmachines, waarvan de excentrische schuurmachine er een is. Elk van die schuurmachines is weer geschikt voor het schuren van een ander soort oppervlak. Dat verschil kan bijvoorbeeld zijn in het materiaal of de vorm van het oppervlak.

Over het algemeen zijn excentrische schuurmachines bedoeld voor het schuren van grote oppervlakten. Denk bijvoorbeeld aan vloeren en muren van een huis of kantoorpand. Deze oppervlakten kunnen dan van verschillend soort materiaal zijn. Bij het wereldberoemde bedrijf Bosch hebben ze talloze schuurmachines gemaakt, waaronder excentrische schuurmachines. Bosch is als bedrijf natuurlijk niet per se bekend van het produceren van schuurmachines. Het in 1886 opgerichte Duitse bedrijf is ook bekend van onder andere huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen. Wat in ieder geval voorop staat, is dat Bosch garant staat voor kwaliteit. Het is niet voor niets dat ze wereldwijd zo’n bekend bedrijf zijn.

Vergelijk de beste Bosch excenterschuurmachines!
Bekijk in winkel

Ook op het gebied van schuurmachines en andere gereedschappen zijn ze een absolute wereldspeler. Wat betreft excentrische schuurmachines hebben ze een aantal populaire en veelgebruikte soorten. Deze apparaten zullen in deze tekst behandeld worden. De Bosch excentrische schuurmachines waar het hier om gaat zijn: PEX 220 A, PEX 300 AE, PEX 400 AE en GEX 125-1 AE.

Inhoudsopgave

Koopadvies Bosch excentrische schuurmachine

Het is belangrijk dat je op een aantal zaken let bij aanschaf van een schuurmachine. Je zit er immers niet op te wachten dat je de verkeerde schuurmachine aanschaft. Het is allereerst belangrijk dat je een schuurmachine kiest die aansluit bij de klus die je wilt gaan uitvoeren. Voor grote oppervlakten is een excentrische schuurmachine te adviseren. Maar de excentrische schuurmachine is dan weer helemaal niet geschikt voor kleine oppervlakten met veel hoeken. Daarvoor kun je dan juist beter een deltaschuurmachine aanschaffen. Die is juist weer ongeschikt voor grote oppervlakten, aangezien je dan veel tijd kwijt bent. Zie hieronder alvast een top 4 met Bosch excenterschuurmachines.

Wattage en vermogen

Je moet niet alleen kijken naar welke schuurmachine je nodig hebt. Ook is het handig om te kijken naar het wattage van het apparaat dat je aanschaft. Een schuurmachine met een hoog wattage heeft meer kracht dan een machine met een lager wattage. Een schuurmachine met een hoog wattage zorgt dus voor een wat vlakker resultaat. Ook kun je een stuk sneller werken met een schuurmachine met hoog wattage. Aan de andere kant is een dergelijke machine vaak relatief duur. Dat is dus ook weer een afweging die je dan moet maken.

Welke accessoires worden meegeleverd?

Verder is het altijd slim om te letten op eventueel bijgeleverde accessoires. Het kan voorkomen dat er een koffer bij de machine wordt geleverd. In sommige gevallen is het mogelijk dat je extra schuurpapier bij je bestelling krijg of dat een stofzak als extraatje wordt aangeboden.

Assortiment Bosch excentrische schuurmachines

Hieronder worden de vier excentrische schuurapparaten van het merk Bosch kort beschreven. Zo krijg je al snel een beter beeld van wat deze machines te bieden hebben, en welke machine het meest geschikt is voor jou.

PEX 220 A

De Bosch PEX 220 is een excentrische schuurmachine met een krachtige motor die beschikt over een vermogen van 220 Watt. De machine werkt uitzonderlijk fijn en zorgt voor hoogwaardig schuurwerk. Niet alleen met schuren, ook met polijsten zorgt het voor goede resultaten. Met afmetingen van 347 x 70 x 220 millimeter en een gewicht van 1,4 kilogram is dit schuursysteem behoorlijk compact. Het feit dat het zo compact is maakt de machine erg handzaam en prettig in gebruik. Door het gemakkelijke gebruik kan iedereen zelf oppervlakte naar wens schuren en polijsten. Het ingebouwde stofzuigelement vangt stof direct op. Dit wordt opgeslagen in de bijgeleverde microfilterdoos.

De steunschijf van de PEX 220 A heeft een diameter van 125 mm en de excentriciteit is 1,25 mm. Met het al eerder genoemde gewicht van 1,4 kilo is dit apparaat gemakkelijk te besturen met een hand. Op deze manier heb je je andere hand altijd vrij. Het schuurpapier is bovendien makkelijk te verwisselen door de klittenbandsluiting.

PEX 300 AE

Een tweede uitstekende Bosch excentrische schuurmachine is de PEX 300 AE. Deze machine heeft net als de PEX 220A een krachtige motor met een nominaal opgenomen vermogen van 270 watt. Het gewicht is weliswaar groter dan dat van de PEX 220 A maar dit verschil is erg klein. Het gewicht van PEX 300AE bedraagt namelijk precies anderhalve kilo tegenover 1,4 voor de PEX 220 A. Door het lage gewicht kun je heel makkelijk en snel werken. Vooral wanneer je op grote oppervlakken werkt. De PEX 300 AE kan op een bijzonder eenvoudige en gecontroleerde manier worden bestuurd.

Het gebruik zal dus waarschijnlijk niet veel problemen opleveren. Bovendien is het ook mogelijk om allerlei soorten polijsttoepassingen uit te voeren met dit apparaat. Hiervoor moet je wel gebruik maken van bijbehorende accessoires. Natuurlijk zijn deze ook bij Bosch los te bestellen en van de bekende Bosch kwaliteit. Ook heeft deze machine een ingebouwd stofzuigsysteem. Zo kun je schuren zonder dat je hele vloer of werkplek vies wordt. Al het stof dat vrijkomt wordt namelijk direct opgezogen door het apparaat zelf en opgeslagen in de microfilterdoos.

PEX 400 AE

De fanatieke klussers onder ons zullen waarschijnlijk wel warmlopen voor de PEX 400 AE. Deze excentrische schuurmachine staat namelijk bekend als een van de krachtigste in zijn soort van Bosch. Met een vermogen van 350 watt is het apparaat een stuk krachtiger dan eerder genoemde schuurmachines. De PEX 220 A en PEX 300 AE hebben respectievelijk een vermogen van 220 en 270 watt. Volgens gebruikers is de excentrische schuurmachine ondanks de grote kracht toch erg prettig om mee te werken. Ook is het apparaat vrij handzaam voor het vermogen dat hij met zich meebrengt.

Een prettige feature van de PEX 400 AE is het feit dat je het toerental handmatig kunt instellen. Als je deze op een lager niveau zet, betekent dit dat het geschuurde oppervlak minder heet wordt. Zo breng je geen onnodige schade toe aan verf en andere dingen. Verder heeft ook dit apparaat een klittenbandsysteem, waarmee je heel erg makkelijk schuurpapier kunt vervangen.

GEX 125-1 AE

Met een gewicht van 1,3 kilo is de GEX 125-1 AE de lichtste excentrische schuurmachine van de vier die we hier bespreken. Daarmee wordt het over het algemeen ook beschouwd als de machine die het makkelijkst te hanteren is. Variabele greep posities zorgen voor de optimale werkomstandigheden. Op deze manier zul je niet snel last krijgen van je rug. Ook van je oren zul je niet snel last krijgen met deze machine. De GEX 125-1 AE is namelijk relatief stil als je het vergelijkt met de andere excentrische schuurmachines.

De machine is geschikt voor het schuren van allerlei soorten oppervlakten. Niet alleen het schuren van hout levert een perfect resultaat op. Ook met metaal, kunststof en oppervlakten met verf heeft deze schuurmachine geen enkele moeite. Het schuurpapier is verder eenvoudig te vervangen middels het klittenbandsysteem. Kortom, de GEX 125-1 AE is absoluut geen miskoop. Welk van deze excentrische schuurmachines het best bij jou past is afhankelijk van jouw wensen. Zeker is dat er bij Bosch een hoop verschillende goede machines te vinden zijn met diverse eigenschappen.

Wil jezelf een Bosch excentrische schuurmachine kopen, maar heb je nog vragen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter. Wij van Schuurmachineskopen.nl helpen je graag verder met het kopen van een geschikte schuurmachine.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *