Wil je een Makita excentrische schuurmachine kopen? Dan helpen wij je graag verder. Het is natuurlijk heel belangrijk om de juiste schuurmachine te gebruiken voor het soort klus waar je mee bezig gaat. Een groot apparaat, terwijl je met kleine oppervlakten werkt, is natuurlijk niet handig. Datzelfde geldt logischerwijs voor het omgekeerde geval. Een kleine schuurmachine op een enorm oppervlak zorgt voor onnodig veel werk. Maar niet alleen de grootte van het oppervlak dat je wilt gaan schuren, is van belang. Het is ook handig om te kijken naar hoeveel hoeken en andere ingewikkelde plekken er zitten op het oppervlak dat je wil schuren. Een excentrische schuurmachine is bijvoorbeeld niet geschikt voor een oppervlak met veel hoeken.

Een excentrische schuurmachine is juist wel heel geschikt voor het schuren van grote oppervlakten. Met deze roterende schuurmachine maak je een soort elliptische beweging, omdat hij excentrisch werkt. Op deze manier kun je dus een groot gedeelte tegelijk schuren. De excentrische schuurmachine is dan ook rond van vorm. De tekortkoming van dit apparaat is dus wel dat je er eigenlijk bijna geen hoeken mee kunt schuren. Met de ronde machine kun je daar simpelweg niet goed bijkomen.

Vergelijk de Beste Makita excenterschuurmachines!
Bekijk in winkel

Daarom is het handig om voor deze hoeken bijvoorbeeld een deltaschuurmachine te gebruiken. Die is juist weer geschikt voor het meer verfijnde werk, maar niet voor grote oppervlakten. Overigens is een excentrische schuurmachine ook zeker geschikt voor het gebruik op metalen oppervlakten, zoals bijvoorbeeld een auto.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor een Makita excentrische schuurmachine?

Een van de grootste aanbieders van schuurmachines in de wereld is het welbekende gereedschapsmerk Makita. Het Japanse bedrijf is opgericht in 1915 en sinds die tijd gestaag uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van diverse soorten gereedschappen. In vrijwel elke doe-het-zelf zaak op de wereld worden tegenwoordig wel Makita machines aangeboden. Als bedrijf zijn zij een van de beste in het maken van schuurmachines. Daarom is het absoluut een aanrader om een schuurmachine van dit merk in huis te halen. Bekijk hieronder de 4 beste schuurmachines van het merk Makita.

Assortiment excentrische schuurmachines

Dat geldt zeker ook in het geval van een excentrische schuurmachine. De Makita excentrische schuurmachine zorgt er gegarandeerd voor dat je schuurklus geklaard wordt. Maar welke typen Makita excentrische schuurmachines zijn er? Over het algemeen worden de BO5030K, BO5031K, BO6050J, BO5041 en M9204 als de besten in hun soort beschouwd. Dat zijn dan ook de typen schuurmachines die in deze tekst voorbij gaan komen. We bespreken de eigenschappen van deze machines kort zodat jij een goede keuze kunt maken tussen schuurmachines.

BO5030K

Een van de meest gebruikte excentrische schuurmachines is zonder twijfel de BO5030K. Deze Makita excentrische schuurmachine is een van de beste in het schuren van grote oppervlakten. Met het gebruik van dit apparaat kun je grote oppervlakten relatief snel schuren. Deze excentrische schuurmachine is erg prettig om mee te werken, vanwege onder andere de handzaamheid. Het is gemakkelijk met een hand te gebruiken en is bovendien niet zwaar. Veel excentrische schuurmachines hebben dit niet en zijn soms zelfs lastig om met twee handen te hanteren.

Het feit dat je snel kunt werken blijkt wel uit het feit dat de steunschijf een diameter heeft van 125 mm. De diameter van de excentrische beweging is 2,8 mm. Dit betekent dat je dus vrij vlot grote oppervlakten onder handen kunt nemen. Verder is het prettig dat de schuurzool direct tot stilstand komt bij uitschakeling van de machine. Het is dus niet zo dat de schuurmachine dan nog doorgaat met het maken van roterende schuurbewegingen wanneer je hem hebt uitgezet. Ook kun je m.b.v. een stofzuiger stofvrij (TNO gecertificeerd) werken. Het apparaat is ook erg prettig, omdat het gebruik maakt van klittenband.

BO5031K

Een vergelijkbare Makita excentrische schuurmachine is de BO5031K. Dit type heeft bijna dezelfde naam als de BO5030K. Het is daarom logischerwijs ook qua specificaties grotendeels hetzelfde apparaat. Ook deze schuurmachine heeft een steunschijf met een diameter van 125 mm. En ook deze schuurmachine heeft een excentrische beweging van 2,8 mm. En ook deze schuurmachine werkt volledig stofvrij door de combinatie met een stofzuiger.

Het grote verschil zit het in de variabele elektrische toerenregeling van deze machine. Deze variabele elektrische toerenregeling heeft de BO5030K namelijk standaard. Wie ermee gewerkt heeft, weet dat het uitermate handig is. Hierdoor kun je namelijk ook gemakkelijk precies werken op kleine oppervlakten. De machine kun je namelijk langzamer afstellen. De BO5030K is eigenlijk alleen geschikt voor hele grote oppervlakten. Je kunt veel tegelijk doen, maar werkt niet heel precies. De BO5031K kan ook prima gebruikt worden op wat kleinere oppervlakten. En de grote en de kleinere oppervlakten (zonder hoeken) zijn goed te schuren. Deze Makita excentrische schuurmachine is dus ideaal.

BO6050J

Ook de BO6050J is een zeer goede excentrische schuurmachine van het Japanse Makita. Het apparaat wordt omschreven als een van de meest complete excentrische schuurmachines. Althans dat is zo voor alle excentrische schuurmachines met een steunschijf van 150 mm. Wel moet daarbij gezegd worden dat het gewicht van deze machine relatief groot is. Hij is wat dat betreft dus wat minder makkelijk in gebruik dan de BO5030K of de BO5031K.

Toch staat de BO6050J ook vooral bekend om haar zogenoemde optimale gebruikscomfort. Dat heeft onder andere te maken met het variabele toerental. Die hebben we ook al gezien bij de BO5031K. Hierdoor kun je, voor een excentrische schuurmachine, vrij precies werken. Maar ook is het dus mogelijk om grote oppervlakten in een keer te schuren. Verder maakt het apparaat gebruik van softstart en geeft het relatief weinig trillingen. Ook is de schuurzool van deze machine gemakkelijk te vervangen. Je hoeft hiervoor niet ingewikkeld te doen met gereedschap.

BO5041

Een andere excentrische schuurmachine, die is geproduceerd door Makita, is de BO5041. Deze wordt bij bestelling geleverd met een schuurschijf, stofzak en stofbox. Het opvallende aan deze excentrische schuurmachine is dat aan het apparaat een tweevoudige handgreep zit. Deze zorgt voor extra grip. Het voorste deel van de handgreep is zelfs maar liefst 300 graden te draaien. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de excentrische schuurmachine. Verder kun je ook hier gebruik maken van variabele elektrische toerenregeling. Hierdoor kun je dus de snelheid van het apparaat aanpassen en daarmee preciezer te werk gaan.
M9204.

De M9204 van Makita is ideaal voor mensen die niet gewend zijn om te werken met een (excentrische) schuurmachine. De M9204 wordt ook wel een instapmodel genoemd. Hij is misschien minder krachtig en efficiënt dan de andere hier besproken machines. Toch is het een hele goede excentrische schuurmachine. Door de softgrip is het apparaat heel makkelijk te hanteren. Ook is dat het geval vanwege het lage gewicht van de machine.

De M9204 is perfect voor het snelle werk. Bovendien is het een erg goede schuurmachine voor het schuren van oppervlakten die vrij grof zijn. Qua prijs is de M9204 ook wat lager vergeleken met de andere schuurmachines. Als je eens een excentrische schuurmachine wil uitproberen, dan is deze ideaal. Er zijn al met al genoeg verschillende modellen excentrische schuurmachines van Makita om voor iedereen een ideaal apparaat te kunnen vinden.

Een Makita excentrische schuurmachine kopen, maar heb je nog vragen? Stel deze dan gerust in een reactie. Wij van Schuurmachineskopen.nl helpen je graag verder.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *