Stenen kunnen na verloop van tijd niet meer mooi uitzien. Ook kun je stenen aangeschaft hebben die nog niet afgewerkt zijn. Steen schuren is dan een goede oplossing. Doordat er verschillende soorten afwerkingen zijn, moet je altijd eerst gaan kijken naar de steensoort en het uiteindelijke doel. Het kan daarom een verstandige keuze zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen voor de werkzaamheden. Het is daarom goed om onderstaande informatie goed door te nemen, zodat je voorbereid aan de slag gaat met jouw stenen.

 

Inhoudsopgave

Steen schuren voor een gladde afwerking

Steen schuren is een belangrijk onderdeel van de afwerking van natuursteen. Er is namelijk altijd een gezaagd oppervlak aanwezig wanneer de steen net uit het blok gezaagd is. Je kunt er dan voor kiezen om voor een gladdere of ruwere afwerking te verkrijgen. Het gladder maken van een steen kan op verschillende manieren:

  • Schuren
  • Zoeten (matglans)
  • Polijsten (hoogglans)

De keuze die je maakt hangt af van de steensoort, de locatie en de aard van de afwerking. Zo heb je veel verschillende mogelijkheden en zorg je ervoor dat de stenen er precies uit komen te zien zoals jij dit wilt hebben.

 

De verschillende afwerkingen van steen

Bij steen schuren wordt onderscheid gemaakt op de afwerking. Onderstaande tabel geeft hierbij aan welke methoden er toegepast worden en hoe schuren zich verhoudt ten opzichte van andere methoden.

Gladde afwerking Fijne afwerking Ruwe afwerking

Gezaagd;

Geschuurd;

Geslepen;

Licht gezoet;

Donker gezoet;

Gepolijst.

Gebikt;

Fijn gefrijnd, gepunt, geciseleerd, gescharreerd, geclypeerd, gegradineerd;

Geprikt;

Gestraald;

Oud gemaakt;

Gebouchardeerd.

Ruw gebouchardeerd;

Ruw gefrijnd;

Ruw gepunt, geciseleerd, gescharreerd, geclypeerd, gegradineerd;

Gevlamd;

Gekliefd;

Gekloofd.

 

Vlekken en vuil weghalen uit de stenen

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, gebeurt steen schuren voornamelijk om de stenen gladder te maken. Dit kan bijvoorbeeld een mooie uitstraling geven aan vloeren, tafels en kasten. Tevens kun je ervoor zorgen dat de vlekken van de stenen afkomen. Uiteindelijk zullen er namelijk vlekken en andere ingebrande vuiligheden mee verdwijnen. Hierdoor breng je de stenen dus weer terug in nieuwstaat. Doordat het vaak om grote oppervlakten gaat, is het goed om het schuren machinaal te doen. Daarom wordt het aangeraden om een professioneel bedrijf in te schakelen. Je moet er dan wel op rekenen dat er hoge kosten bij komen kijken. Zo is er altijd een uurtarief te vinden, waarbij de materialen inbegrepen zitten.

 

De prijs is afhankelijk van het oppervlak

De meeste bedrijven geven bij steen schuren in eerste instantie een proefstuk. Zo kun je het uiteindelijke resultaat al vergelijken met de huidige staat van de vloer. Op basis hiervan komt er ook een prijs. Bij de prijzen wordt niet alleen gekeken naar de staat waarin de vloer verkeert, maar ook naar het oppervlak dat behandeld moet worden. Zo kan een ruimte in de woning goedkoper zijn dan de andere. Het is daarom altijd verstandig om eerst zelf te bekijken hoeveel vloeroppervlak er is, zodat je al een eerste schatting kunt maken van de totale kosten die erbij komen kijken. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan en zorg je ervoor dat het ook binnen het budget gaat passen.

 

Altijd opletten bij het bedrijf

Maar waar moet je dan op letten als je een bedrijf uit gaat zoeken om steen te schuren? In eerste instantie is het goed om te zien wat de resultaten zijn die het bedrijf eerder heeft bereikt. Veel bedrijven hebben op de website foto’s of video’s staan van het eindresultaat. Zo zie je of de werkzaamheden naar behoren uitgevoerd worden of dat je toch uit gaat kijken naar een ander bedrijf. Daarbij kun je ook naar de kosten kijken. Als een bedrijf geen eerste inzicht kan geven in de kosten en daarbij ook niet alle werkzaamheden of andere delen van de prijsopbouw meeneemt in de offerte kun je vaak nog voor extra kosten komen te staan. Dit moet je ook zien te voorkomen.

 

Zelf de gereedschappen huren

Je kunt de werkzaamheden uiteraard ook zelf uitvoeren. Steen schuren is een lastige klus waar ook de juiste materialen voor nodig zijn. Je moet daarom altijd gereedschap huren om de werkzaamheden te voltooien. Ook dit brengt altijd kosten met zich mee. Er zijn verschillende bedrijven die de gereedschappen aanbieden tegen een bepaalde prijs. Hierbij wordt vaak gekeken naar het aantal dagen dat je het gereedschap wilt lenen. Zo ontstaat er altijd een prijs per dag, wat uiteindelijk op een totaalbedrag uitkomt. Iedere dag dat je de spullen later inlevert, zal er dus een bepaald bedrag bijkomen.

 

Vergelijk prijzen van bedrijven in de buurt

Wil je zelf bekijken wat de bedrijven in de omgeving vragen voor het steen schuren of wil je weten wat de gereedschappen voor jou gaan kosten? Vraag dan direct offertes op via de website en begin met het vergelijken van de prijsopgaven. Door de prijzen met elkaar te vergelijken kun je altijd de meest goedkope oplossing vinden en zorg je ervoor dat je een bedrijf vindt dat bij jouw budget past. Het enige wat je nog hoeft te doen is een afspraak maken met het bedrijf naar keuze, zodat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *