Verschillende onderdelen van de woning kunnen op den duur gaan roesten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de radiator. Je kunt er dan voor zorgen dat de radiator weer in nieuwstaat komt. Roestvrij maken door te schuren kan ervoor zorgen dat jouw designradiator weer mooi uitziet en er geen afbreuk meer ontstaat aan het interieur. Echter is er wel enige handigheid bij nodig of kun je het beter aan een professioneel bedrijf overlaten. Er komen echter altijd kosten bij kijken en enige informatie over de werkzaamheden is ook wel belangrijk. Lees daarom snel onderstaande informatie door.

 

Inhoudsopgave

Roestvrij maken door te schuren met materialen

Roestvrij maken door te schuren kan een goede oplossing zijn, zolang je maar de juiste materialen in handen hebt. Tevens moet je de radiatoren daarna nog schilderen, zodat het er weer als nieuw uitziet. Er zijn hiervoor een aantal zaken die je nodig hebt:

  • Schuurpapier of eventueel een metaalborstel
  • Ontvettingsmiddel
  • Anti-roest primer
  • Grondverf
  • Radiatorlak
  • Kwast of roller

 

Altijd een goede start door voor te bereiden

Voordat de radiator of een ander metalen meubelstuk weer volledig roestvrij is, moet je deze schuren. Roestvrij maken door te schuren zorgt er namelijk voor dat je ook geen vlekken meer ziet door de verflaag heen. Echter moet je hiervoor wel goed van start gaan. Denk eraan dat als je een radiator gaat schuren, deze altijd uit moet staan. Andere oppervlakten die warm kunnen worden, moeten ook gekoeld zijn voordat je aan de werkzaamheden gaat beginnen. Ondertussen kun je ervoor zorgen dat alles eromheen goed afgedekt is, zodat er geen andere beschadigingen plaats kunnen vinden. Ook heb je hierdoor geen rotzooi meer in huis.

 

Schoonmaken voor minder stof en vuil

Je kunt ervoor kiezen om eerst alles goed schoon te maken. Er kan namelijk een vette laag achter zijn gebleven. Daarna kun je pas gaan schuren. Met fijn schuurpapier kun je alles roestvrij maken door te schuren. Voor de lastig bereikbare plekken kun je ook gebruik maken van een metaalborstel. Echter moet je er dan wel voor zorgen dat je de juiste korrel te pakken hebt. Grof schuurpapier of een grove metaalborstels zorgen voor te diepe krassen, waardoor er uiteindelijk andere beschadigingen plaatsvinden. Zodra de schuurwerkzaamheden klaar zijn, moet je het oppervlak nog een keer reinigen. In principe kan dit met water en ammoniak, maar je kunt ook voor een andere ontvetter gaan.

 

De juiste primer en plamuur gebruiken

Roestvrij maken door te schuren kan ook een bijdrage leveren aan de hechting van een primer. De anti-roest primer zorgt ervoor dat jouw werkzaamheden niet voor niets gedaan zijn en de roest dus ook niet meer terugkomen. Er zijn hiervoor verschillende kleuren te vinden, waardoor je hem aan kunt passen aan de lak die eroverheen komt. Als er nog kuiltjes te vinden zijn in het oppervlak kun je deze ook nog opvullen met plamuur. Daarna doe je nogmaals schuren, zodat er geen oneffenheden meer voorkomen op het behandelde deel. Dit zorgt er ook voor dat de verf goed blijft zitten en je kunt genieten van het eindresultaat. Vergeet het daarna ook niet om weer schoon te maken, zodat er geen stof meer op het oppervlak te vinden is.

 

Een betere hechting van de verflagen

Roestvrij maken door te schuren geeft ook de mogelijkheid om de verflagen op de juiste manier aan te brengen. Als je schuurt, zorg je er namelijk ook voor dat de verf beter hecht en je hierdoor dus ook geen problemen meer ondervindt. Je kunt de verfwerkzaamheden uitvoeren met een kwast, verfroller of spuitbus. Zorg er daarbij altijd voor dat je de juiste grondverf aanschaft, zodat er later geen problemen ontstaan met de lak die er overheen moet. Ook moet je ervoor zorgen dat je de verf er in lagen op doet. Een te dikke laag in een keer leidt tot druipers en geen egaal oppervlak. Na het verven en het drogen van de meubelstukken kun je er gelijk weer gebruik van maken.

 

Meerdere aandachtspunten bij het schuren

Onderstaande tabel geeft nog een aantal andere punten weer waar je rekening mee kunt houden bij het roestvrij maken door te schuren.

Aandachtspunt Informatie
Het juiste bedrijf Als je de werkzaamheden uit laat voeren door een bedrijf, moet je ervoor zorgen dat deze professioneel is. Ook kun je kijken naar de kostenopbouw en eventuele recensies.
De juiste materialen Ze metalen oppervlakten zelf roestvrij maken behoeft de juiste materialen. Je moet dus goed bekijken welk schuurpapier er nodig is en welke verfrollers je nodig hebt.
De verschillende stappen Als je de klus in de verkeerde volgorde uitvoert, krijg je te maken met een verkeerde afwerking. Dit kan op den duur nog grotere problemen opleveren.

 

Maak jouw eigen keuze

Nieuwsgierig geworden naar bedrijven die jouw metalen oppervlakten roestvrij maken door te schuren en wil je weten wat de klussen voor jou gaan kosten? In slechts enkele klikken heb je de offertes in handen, waardoor je een vergelijking kunt maken. De vergelijking helpt jou om altijd een goed bedrijf in te kunnen schakelen en wellicht ook om kosten te besparen. De prijsopgaven zijn eenvoudig aan te vragen, waardoor je weinig kwijt gaat zijn aan de voorbereidingen. Wacht daarom niet te lang en zorg ervoor dat je de kosten kunt overzien.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *