Glas heeft van zichzelf veel scherpe randen. Als je niet uitkijkt, heb je jezelf dus zo aan het glas geslepen. Wanneer het een decoratiestuk is, wil je het liefst dat deze zo veilig mogelijk is. Hiervoor kun je glas schuren. De schuurwerkzaamheden zijn niet eenvoudig, doordat glas tegelijkertijd ook kwetsbaar is. Je moet er daarom voor zorgen dat je de werkzaamheden op de juiste manier uit laat voeren of nog beter: een professional inhuren om de klus te klaren. Na het lezen van onderstaande informatie ben je op de hoogte van alle mogelijkheden en wordt jouw glas weer decoratief.

 

Inhoudsopgave

Glas schuren aan de hand van technieken

Glas schuren kan niet alleen door schuren, maar ook door slijpen. Hierdoor kan het glas niet alleen decoratiever gemaakt worden, maar ook een rand minder scherp te maken. Het afscherpen is voornamelijk bedoeld voor het hanteerbaar maken van het glas. Hiervoor kan de saffrijn-techniek gebruikt worden, waarbij de randen schuin en scherp afgeslepen worden. Hiervoor wordt de rand met schuurpapier bewerkt. Dit is een intensieve klus, doordat het glas ook door het schuurpapier heen kan komen. Het is daarom verstandig om zorgvuldig te werk te gaan, zodat er geen ongelukken meer zijn en het glas niet te scherp is om te dragen.

 

Decoratieve eindresultaten in meerdere vormen

Een andere manier om het te slijpen is vanwege de decoratieve functie van het glas. Hierbij worden de zijkanten machinaal geslepen en bewerkt om er een hoogglans gepolijste vorm aan te nemen. Deze techniek is daarom voornamelijk bedoeld voor glazen meubels, spiegels, traptreden en balustrades. Er zijn hiervoor een aantal verschillende technieken te vinden:

  • Plat Poli
  • Facet
  • Bullnose
  • Triple C
  • Ogee

Bij Plat Poli wordt de zijkant van het glas vlak en afgescherpt, terwijl er bij Facet een van de afgescherpte randen vergroot wordt. Dit is voornamelijk aan de voorkant van het glas. Bij Bullnose wordt de gehele zijkant rond, Triple C kent drie ronde vormen en Ogee maakt van de zijkant een S-vorm.

 

De werkzaamheden van professionals bekijken

Doordat glas voornamelijk geslepen wordt met volautomatische machines kun je deze werkzaamheden het beste aan een professional overlaten. Er zijn veel verschillende bedrijven die dit kunnen uitvoeren. Echter brengen deze allemaal andere kosten met zich mee vanwege de intensiviteit van de werkzaamheden. Je moet er daarbij ook op letten dat de mate van polijstwerk goed is. Zo mogen er geen matte vlekken op het glas komen. Mocht je het toch zelf uit willen voeren, dan is het goed om het schuurpapier in een blokje hout te wikkelen en deze in de rechte lijn over de rand van het glas te halen. Door het op en neer te schuren gaat het scherpe eraf en kun je het glas gaan gebruiken.

 

Alle aandachtspunten bij elkaar

Glas schuren mag er daarbij ook niet voor zorgen dat het glas te warm wordt. Wanneer het glas te warm wordt, kan het namelijk kapot gaan. Hierdoor heb je helemaal geen glas meer. Secuur werken en daarbij het glas regelmatig rust gunnen zorgt ervoor dat er geen problemen kunnen ontstaan en jouw glazen platen ge√Įntegreerd kunnen worden in het interieur. Onderstaande tabel geeft daarom verschillende aandachtspunten aan, zodat je goed voorbereid aan het werk kunt gaan.

Aandachtspunt Kenmerk
De juiste techniek Het is afhankelijk van het einddoel wat de techniek gaat zijn die je gebruikt. Je moet daarom goed weten waar je aan toe bent.
De juiste materialen Als je wilt gaan slijpen of schuren, dan moet je ook het juiste materiaal hebben. Dat wil zeggen dat je ook moet kijken naar het goede schuurpapier en eventueel extra versteviging.
Te warm glas Te warm glas zorgt voor veel problemen. Binnen een korte tijd heb je meer beschadigingen dan je al had voordat je ging schuren.
Uit laten voeren door een professional Door een professioneel bedrijf in te huren zorg je ervoor dat alles naar behoren uitgevoerd wordt.

 

Ga aan de slag met een vergelijking

Als je gaat kijken naar een professioneel bedrijf moet je goed opletten wat de kwaliteit is die geleverd wordt. Lang niet ieder bedrijf kan namelijk een goed eindresultaat neerzetten. Het is daarom goed om te bekijken welke kosten erbij komen kijken. Vraag daarom vandaag nog offertes op van bedrijven in de omgeving en zorg ervoor dat je altijd de beste oplossing hebt voor jouw werkzaamheden. Door de prijsopgaven naast elkaar te leggen zorg je ervoor dat je tevens een keuze kunt maken aan de hand van jouw budget. Aan het einde van de vergelijking hoef je alleen nog maar een afspraak te maken en wordt jouw glas weer in nieuwstaat gemaakt.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *