Kast doorschuren

Kast doorschurenDoorschuren van een verflaag wordt ook wel distressing genoemd en wordt steeds vaker toegepast. Zoals de benaming van deze techniek al duidelijk maakt; doorschuren zorgt ervoor dat op sommige plekken er meer van de verflaag wordt verwijderd. De onderliggende laag of het oorspronkelijk hout wordt hierdoor weer zichtbaar.

Doorschuren van meubelstukken of accessoires geeft de objecten een mooie vintage uitstraling. Het leuke aan doorschuren is dat het helemaal niet moeilijk is om zelf te doen. Het is een leuk klusje voor mensen die graag hun eigen draai aan hun interieur willen geven. Om het je nog eenvoudiger te maken leggen we hier uit welk effect doorschuren geeft en hoe je dit het beste zelf kunt doen.

Inhoudsopgave

Welk effect geeft doorschuren?

Het belangrijkste effect dat doorschuren geeft is de oude doorleefde look. Deze techniek houdt in dat het oorspronkelijke hout of de onderliggende verflaag hier en daar zichtbaar wordt. De zichtbaarheid van de onderliggende laag geeft een doorleefde en vintage uitstraling aan het object. In deze vintage look is echter enorm veel variatie mogelijk met doorschuren. Deze techniek kan bijvoorbeeld op een subtiele en niet heel opvallende manier worden toegepast. Maar je kunt ook op een grovere en ruigere manier schuren, waardoor er nog meer de nadruk wordt gelegd op de vintage look.

Op welke manier jij de doorschuurtechniek precies wilt toepassen, is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak. Of je subtiel of grover doorschuurt is niet alleen afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, maar ook de vorm en grootte van het object spelen hierbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij een grote kist zullen veel mensen namelijk kiezen voor een grove afwerking, terwijl bij een kleine kandelaar een subtiele doorschuurlook over het algemeen beter oogt.

Hoe werkt de doorschuurtechniek?

Nadat je het te bewerken object en de gewenste doorschuurtechniek hebt bepaald, is het tijd om de te kiezen welke plekken je wilt gaan doorschuren. Vaak kiest men voor de hoeken of randen van een meubelstuk om door te schuren, dit zijn immers de plekken waar zich normaal gesproken ook als eerst slijtage voor zal doen.

In onderstaand filmpje, van ongeveer 2 minuten, wordt precies weergegeven hoe de basistechniek werkt.

Meest toegepaste doorschuurtechniek

De doorschuurtechniek kan op verschillende manieren worden toegepast. De wax- of kaarsvetmethode is momenteel de meest gebruikte manier om door te schuren. Om deze methode toe te passen wrijf je eerst de plekken die je wilt gaan doorschuren in met wax of kaarsvet. Dit zorgt ervoor dat de verf, die je op dit vettige oppervlak wilt aanbrengen, tijdens het schuren eenvoudiger is te verwijderen.

Beginnen met verven en schuren

De volgende stap is het aanbrengen van de verf. In de meeste gevallen wordt krijtverf aangeraden voor het toepassen van de doorschuurtechniek. Deze verf is namelijk eenvoudig door te schuren en de krijtverf zal bovendien niet voor krasjes en glansverschillen zorgen na het doorschuren. Wanneer de verflaag is aangebracht en opgedroogd kun je beginnen met het schuren. Je zult merken dat de krijtverf eenvoudiger loslaat op de plekken waar je de wax of kaarsvet hebt aangebracht. Schuur de verflaag door totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Afwerking

Voor de afwerking is het mogelijk om een beschermende laag aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van boenwas of vernis. Wil je doorschuren met twee kleuren? Dan is het belangrijk dat je voor het aanbrengen van de wax of het kaarsvet de onderste verflaag al is aangebracht. Let op! Zorg ervoor dat deze verlaag goed is opgedroogd, voordat je verder gaat.

Welk schuurpapier is geschikt?

Afhankelijk van de gewenste afwerking kun je voor het doorschuren nog een keuze maken voor specifiek schuurpapier. Voor een wat ruigere afwerking kun je kiezen voor grof schuurpapier zoals P30 of P60. De cijfers achter de P staan hierbij voor de korrelgrootte van het schuurpapier. Middelfijn schuurpapier P80 tot en met P120 wordt vaak gebruikt voor deze manier van schuren. Dit schuurpapier zorgt voor een afwerking die tussen grof en subtiel inzit.

Fijn schuurpapier P120 tot en met 180 is geschikt voor doorschuren met een fijne afwerking. Een nog subtielere afwerking kan worden bereikt door voor zeer fijn schuurpapier P200 tot en met P600 te kiezen. Voor de meeste doorschuurklussen is echter middelfijn of fijn schuurpapier het meest geschikt.

3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *