Parketschuurmachine

ParketschuurmachineEen parketschuurmachine is de meest ideale machine voor het schuren van een parketvloer (houten vloer). Zo wordt deze vloerschuurmachine met name ingezet voor het grove schuurwerk, waaronder de planken. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om een houten vloer van een schuurbeurt te voorzien? Nou, wanneer een vloer wordt gelegd sluiten de planken meestal niet goed op elkaar aan. Hierdoor ontstaan er oneffenheden, welke met het blote oog goed zichtbaar zijn en het loopt ook nog eens niet fijn. Daarnaast is een schuurbeurt nodig als je de vloer wilt gaan verven.

Meer weten over de parketschuurmachine? Scroll dan snel verder voor informatie over: de soorten vloerschuurmachines, het gebruik, onderhoud, accessoires en de ervaringen van andere gebruikers. Tenslotte wordt een antwoord gegeven op de volgende vraag: “Parketschuurmachine huren of kopen?”.

Vlakschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Wat is een parketschuurmachine?

Een parketschuurmachine is, zoals de naam al aangeeft, geschikt voor het schuren van parketvloeren. Daarnaast kunnen sommige machines ook de vloer oli√ęn of waxen. Hierdoor is deze vloerschuurmachine uitermate geschikt voor het renoveren van oude houten vloeren. Met als belangrijkste functie het verwijderen van oneffenheden en/of verflagen. Ook kun je een parketschuurmachine wel een beetje vergelijken¬†met een schoonmaakmachine of grasmaaier. Deze zijn qua vorm en manier van voortbewegen namelijk ongeveer hetzelfde. De werking is natuurlijk wel anders.

De parketschuurmachines worden over het algemeen onderverdeeld in twee varianten. Namelijk de parketschuurmachines met een roterende schuurschijf en die met een ronddraaiende schuurband (zie afbeeldingen). De schuurbreedte van deze machines varieert tussen de 10 en 40 centimeter. Dit betekent dat wanneer je een vloer van 6 meter breed wilt schuren je ongeveer 15 a 20 banen maakt. Hieronder kom je nog meer te weten over het gebruik van een parketschuurmachine.

Parketschijfschuurmachine

Parketschijfschuurmachine

Parketbandschuurmachine

Parketbandschuurmachine

Hoe gebruik je een parketschuurmachine?

Het is erg belangrijk om te weten hoe je een parketschuurmachine gebruikt. Eén verkeerde beweging en je vloer kan zichtbaar beschadigd raken. Niet elke parketschuurmachine werkt hetzelfde, maar voor het gemak gaan we uit van één machine (merk Boels). Namelijk de schuurband versie. Daarnaast kun je gebruik maken van een aantal stappen, welke je kunnen helpen bij het goed en veilig gebruiken van deze vloerschuurmachine. Let op! Vergeet geen mond- en oorbescherming te dragen als je met een parketschuurmachine gaat werken.

Stappenplan parketschuurmachine gebruiken

Wanneer je gaat schuren met een parketbandschuurmachine, dan is het verstandig om de volgende stappen te doorlopen:

 1. Bepaal de draairichting van de schuurband.
 2. Schuif de schuurband over de schuurwals.
 3. Bevestig de stofzak aan de stofafvoerpijp (max. 1/3 vol).
 4. Gebruik een geaard stopcontact.
 5. Ontsluit de borging die de rode aan/uit hendel borgt en duw de rode aan/uit hendel helemaal naar beneden. Dit mechanisme zet de motor in werking.
 6. Ontgrendel de walshendel en houd de rode aan/uit hendel, zwarte handgreep en walshendel alle drie vast.
 7. Beweeg de machine in de betreffende schuurrichting en knijp de walshendel langzaam in. Hoe verder je de walshendel inknijpt, hoe meer druk de schuurband uitoefent op de houten vloer.
 8. Wil je even stoppen met schuren? Laat dan altijd eerst de walshendel langzaam terugzakken. Hiermee voorkom je namelijk dat de schuurmachine zich gaat ingraven in het hout.
 9. Ga weer terug naar de beginpositie en begin aan de volgende baan.

In het filmpje worden de stappen nog eens duidelijk weergegeven, zodat je precies weet hoe je deze parketschuurmachine het beste kunt gebruiken.

Onderhoud

Door zuinig met de vloerschuurmachine om te gaan, is de kans op beschadigingen klein. Toch bestaan deze machines uit veel bewegende onderdelen. Deze onderdelen lopen na verloop van tijd slijtage op en dienen vervangen te worden. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met een speciaalzaak of de verhuurder van de betreffende machine. Hierbij weet je zeker dat de reparatie van de parketschuurmachine op een professionele manier wordt uitgevoerd en de originele onderdelen worden gebruikt.

Naast reparaties en ander onderhoud is het ook mogelijk om hier de jaarlijkse keuring uit te voeren. Tijdens deze keuring wordt de staat van de machine beoordeeld, een keuringsrapport opgesteld en eventuele reparaties uitgevoerd.

Accessoires

Bij de meeste verhuurders en speciaalzaken is het ook mogelijk om de nodige accessoires te verkrijgen. Denk hierbij aan schuurbanden, schuurschijven, stofzakken, luchtreinigers en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het schuurpapier, waaronder de schuurbanden en ‚Äďschijven, is bij de meeste parketschuurmachines eenvoudig te verwisselen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de korrelgrote. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om bij een grondige schuurbeurt voor een grove korrel te kiezen. Hierdoor neemt de productiviteit van het schuren toe, omdat er binnen een korte tijd veel materiaal wordt verwijderd.

Tijdens het schuren komt er veel schuurstof vrij, waarvan het meeste wordt opgevangen in de stofzak van deze machine. Deze stofzakken zijn van papier en worden om de zoveel tijd vervangen. Echter wordt niet al het stof opgevangen, waardoor het verstandig is om ook andere maatregelen te treffen. Denk hierbij aan een luchtreiniger of stofafscheider, welke ervoor zorgen dat ook het fijnstof wordt opgevangen. Naast al deze accessoires blijft het wel gewoon belangrijk om veiligheidsmiddelen te dragen, waaronder een stofmasker.

Ervaringen

In onderstaande opsomming worden de ervaringen van het schuren met een parketschuurmachine beschreven. In dit geval gaat het om een aantal tips, welke je helpen om een nog beter schuurresultaat te realiseren.

 • Parketbandschuurmachines zijn met name geschikt voor het grove schuurwerk, terwijl excentrische vloerschuurmachines voornamelijk worden gebruikt voor de afwerking.
 • Beide machines vragen om ervaring, waardoor uitbesteden aan een professional soms een verstandige keuze kan zijn.
 • Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan een roterende vloerschuurmachine. Deze is ook geschikt voor het impregneren van olie in de vloer.
 • Gebruik voor het schuren van de plinten en hoeken een kantenschuurmachine. Voor de wat kleinere oppervlakken is een handschuurapparaat ook uitermate geschikt.
 • Het wordt aangeraden om met de draairichting van de schuurzool mee te schuren, omdat je hiermee oneffenheden voorkomt.
 • Verhoog de korrelgrote per schuurbeurt (van grof naar fijn) voor het beste resultaat.
 • Na het schuren is het verstandig om de vloer grondig te zuigen en vervolgens met een licht vochtige dweil af te nemen.

Parketschuurmachine huren of kopen?

Je kunt een parketschuurmachine huren, maar het is ook mogelijk om deze machine te kopen. Echter geven de meeste klussers de voorkeur aan het huren van deze vloerschuurmachine. Dit heeft met name te maken met de hoge investeringskosten en relatief beperkte gebruikstoepassingen. Zo schuur je een houten vloer namelijk √©√©n keer in de 8 a 15 jaar. Mocht je als zzp’er of ondernemer een parketschuurmachine kopen, dan kun je rekening houden met de volgende prijzen. De prijzen (excl. btw) van huren zijn in dit geval per dag en verschillen per type machine.

Huren (per dag) Kopen
‚ā¨ 35 – 75 ‚ā¨ 2000 – 4000

Wat je moet weten bij huren of kopen

Mocht je deze machine willen gaan huren of kopen dan is het belangrijk om naar een aantal eigenschappen te kijken. Om het een beetje overzichtelijk te houden zijn deze kort samengevat in een opsomming:

 • Vermogen (W): hoeveel arbeid de machine kan verwerken en dus de sterkte weergeeft.
 • Schuurbreedte (mm): het oppervlakte wat in √©√©n schuurbeweging wordt meegenomen.
 • Toerental (omw/min): het aantal schuurbewegingen (of draaiingen) die de machine in een minuut maakt.
 • Afmetingen (mm/cm): de grote van de machine, zodat je weet of deze wel makkelijk op de plaats is te krijgen.
 • Gewicht (kg): hoe zwaar de machine is (handig om te weten hoeveel handjes je nodig hebt voor het tillen ;))
5/5 - (1 stemmen)

E√©n gedachte over “Parketschuurmachine

 1. Dankjewel voor dit artikel over de schuurmachines voor parket. Mijn schoonvader heeft laatst zijn vloer op laten schuren en het zorgt er inderdaad voor dat de vloer er als nieuw uitziet. De fase erna is de vloer wel kwetsbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *