Kunststof schuren

Kunststof schurenKunststof schuren, is dat wel mogelijk? Bij het schuren van materialen zullen veel mensen direct aan hout denken. Maar ook andere materialen, zoals metaal en kunststof kunnen en moeten soms geschuurd worden. Dit is met name het geval wanneer deze materialen van bijvoorbeeld een verflaag worden voorzien. Schuren zorgt er namelijk voor dat de aangebrachte verflaag beter blijft hechten.

In deze tekst gaan we het hebben over het schuren van kunststof. Het schuren van kunststof is over het algemeen een vrij eenvoudige klus, die iedereen zou moeten kunnen uitvoeren. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt en dat je goed weet wat je doet. Anders zou je namelijk krassen of andere oneffenheden kunnen veroorzaken op het kunststof oppervlak.

Schuurpapier voor kunststof vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Waarom kunststof schuren?

Wanneer je kunststof wilt gaan verven of op een andere manier wilt bewerken, is het belangrijk dat het oppervlak eerst goed geschuurd wordt. Het schuren is belangrijk voor de latere afwerking van het kunststof. Wanneer het oppervlak van kunststof eerst goed geschuurd is, zal het uiteindelijke resultaat namelijk gladder en mooier worden.

Andere goede redenen om kunststof te schuren kunnen bijvoorbeeld zichtbare machineslagen in een plexiglas- of acrylaatplaat zijn. Ook kan het zijn dat een gemaakte zaagsnede splinters vertoont of dat er een mat oppervlak ontstaat. Het schuren van een plexiglas- of acrtylaatplaat kan dan een uitstekende oplossing zijn.

Hoe schuur je kunststof?

Kunststof schuren maakt in veel gevallen onderdeel uit van een stappenplan voor het verven van het kunststof. Dit proces begint vaak met het afdekken, afplakken en reinigen van het te bewerken object. Vervolgens kun je met het schuren van het kunststof beginnen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat het oppervlak gelijkmatig en grondig geschuurd wordt. Ook is het gebruik van het juiste schuurpapier essentieel voor een mooi resultaat. Welk schuurpapier je het best kunt gebruiken, wordt later besproken in het gedeelte over materiaal.

Nadat het kunststof geschuurd is, is het belangrijk het oppervlak opnieuw goed te reinigen, aangezien er vaak veel stof achterblijft na het schuren. Wanneer het kunststof object stofvrij is, kan begonnen worden met het aanbrengen van een primer. Het kiezen van een geschikte primer voor het type kunststof is hierbij essentieel. De juiste primer zorgt namelijk voor een mooier en duurzamer eindresultaat. Na het aanbrengen van de primer is het verstandig het kunststof opnieuw te reinigen.

Wanneer de primer is opgedroogd en de ondergrond schoon is, kan begonnen worden met het aanbrengen van de eerste verflaag. Vaak wordt de verf aangebracht in twee verschillende lagen. De eerste laag is de zogeheten hechtlaag. Na het aanbrengen van deze laag is het verstandig de ondergrond nogmaals te reinigen en licht op te schuren. Tenslotte kan de laatste laag worden aangebracht, dit kan bijvoorbeeld een hoogglans aflak zijn.

In onderstaand filmpje (45 seconden) wordt uitgelegd hoe je hard kunststof schuurt en van een verflaag voorziet.


Welke voorwerpen van kunststof schuren?

Nagenoeg alle soorten kunststof en alle voorwerpen van kunststof kunnen geschuurd en geverfd worden. Belangrijke uitzonderingen zijn polypropeen en polytheen. Het schuren van kunststof kozijnen en deuren zijn de voornaamste klussen wanneer het om kunststof schuren gaat. Kozijnen en deuren moeten namelijk met regelmaat geverfd worden en zullen dan vaak eerst geschuurd worden.

Welke materialen gebruiken?

Het belangrijkste benodigde materiaal bij schuren van kunststof is natuurlijk het schuurpapier. Er zit veel verschil in het resultaat van het geschuurde kunststof, omdat er schuurpapier met diverse korrelgroottes gebruikt kan worden. Wanneer een ondergrond van kunststof relatief glad is, wordt meestal schuurpapier met een fijne korrelgrootte gebruikt. Schuren met een fijne of zeer fijne korrelgrootte voorkomt namelijk krasjes op het kunststof oppervlak. Wanneer met een te grove korrel wordt geschuurd ontstaan er wel zichtbare krassen, welke je natuurlijk wilt voorkomen. Deze krassen blijven ook na het verven gewoon zichtbaar.

De korrelgrootte van schuurpapier wordt aangegeven met de letter P in combinatie met een cijfer. Voor dit cijfer geldt: hoe lager het cijfer hoe groter de korrel. Voor grove klussen, zoals het verwijderen van machineslagen, kan schuurpapier met een grovere korrel worden gebruikt. Bijvoorbeeld de korrelgrootte P60.

Voor het mooi en egaal schuren van fijnere kunststofoppervlakken kan het beste fijn schuurpapier van P150 of iets kleiner worden gebruikt. Voor een nog fijner resultaat kan schuurpapier met een zeer fijne korrel gebruikt worden. Zeer fijn schuurpapier van bijvoorbeeld P600 is geschikt voor deze schuurklussen. Bedenk wel dat je lang bezig bent om met dit zeer fijne schuurpapier een mooi resultaat te creëren. Uiteraard kan kunststof schuren zowel met de hand als met een schuurmachine.

4.2/5 - (5 stemmen)

4 gedachten over “Kunststof schuren

  1. Ik wil een aantal kunststof pijpen, horende bij de dakgoot, gaan verven. Is het dan verstandig om deze pijpen licht op te schuren? Of is dit afhankelijk van de soort verf?

    Mvg,

    Jan

    1. Hallo Jan,

      In de meeste gevallen is dit wel verstandig, gewoon even snel opschuren met handschuurpapier. Daarnaast is het verstandig om eerst de pijpen schoon te maken, omdat deze meestal smerig zijn. Mocht je het zeker willen weten, dan staat het ook op de betreffende verf vermeld.

      Veel succes!

      Met vriendelijke groet,

      Team Schuurmachineskopen.nl

  2. Ik wil mijn RVS look kunststof douchedeur hang strip opschuren en weer aflakken. De RVS look schilfert af. Hoe haal ik het beste de RVS look van de strip af voordat ik kan primeren?

  3. Ik wil mijn deuren van kunststof schuren. Ik heb nu een schuurmachine gekocht waar je driehoekjes op kan plakken. Is dit schuurpapier wel geschikt voor deze klus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *