Steeds vaker gebruiken mensen gipsplaten om de woning af te kunnen werken. Deze platen geven namelijk een gladde uitstraling, waarna je deze ook nog in de juiste kleur kan schilderen. Hiervoor moet je een gipsplaat schuren. Het schuren behoeft enige kennis, zodat alles naar behoren uitgevoerd wordt. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een bedrijf in te schakelen. Welke optie je ook kiest, met behulp van onderstaande informatie weet je precies hoe het schuren in zijn werk gaat en hoe je een goed bedrijf in kunt gaan schakelen. Lees daarom snel verder en ontdek de mogelijkheden.

 

Inhoudsopgave

De gipsplaat schuren en verven in stappen

Een gipsplaat schuren gebeurt alleen wanneer je deze gaat gebruiken als afwerking voor de muur. Door middel van schuren zorg je er namelijk voor dat je de platen kunt gaan verven, zodat deze dezelfde stijl krijgen als de rest van de muren in de woning. Hiervoor moeten wel eerst de naden en schroefgaten opgevuld worden door middel van een gipsplaatvuller. Ook moet de muur in de voorstrijk gezet worden. Hiervoor moeten wel de juiste benodigdheden aangeschaft worden. Ook moet je een aantal stappen doorlopen:

  • Alles goed afdekken
  • De stroom in de ruimte uitschakelen
  • Het kitpistool voorbereiden
  • De gipsplaten reinigen
  • De platen schuren
  • Nogmaals reinigen
  • Verven

 

Oneffenheden weghalen met een plamuurmes

Nadat je de vloer afgedekt hebt en de stroom uitgeschakeld is, kun je aan de slag gaan met de voorbereidingen. Hierbij begin je met het reinigen van de gipsplaten. Er kan vuil op zitten, wat je mee schuurt als je zonder reiniging gelijk begint. Daarna ga je kijken naar de oneffenheden en gaten in de plaat. Deze kun je door middel van een gipsplaatvuller opvullen. Je hebt hierbij wel te maken met nieuw vuiligheid en extra oneffenheden. De overtollige vuller verwijder je met een plamuurmes. Ook moet je ervoor zorgen dat de gipsplaatvuller goed gedroogd is voordat je aan de schuurwerkzaamheden gaat beginnen. Zo voorkom je dat je extra tijd verliest.

 

Goed schuurpapier om de platen klaar te maken

Een gipsplaat schuren gebeurt altijd met speciaal schuurpapier. Je moet namelijk middelgrof papier gebruiken, het liefst met korrel P120. Om ervoor te zorgen dat het papier niet kapotgaat, kun je deze om een schuurblok heen wikkelen. Ook voorkom je hiermee dat je jezelf bezeert. De gipsplaten hoef je niet volledig te schuren, maar alleen op de oneffen plekken. Zo gaan ze weer egaal aanvoelen en zorg je ervoor dat je aan de slag kunt gaan met het verven. Vergeet echter niet om het stof van de platen af te halen. Een goede reiniging is dus van belang. Doe je dit niet, dan zit het binnen een korte tijd door de verf heen en moet je opnieuw beginnen met schuren.

 

Voorstrijk aanbrengen op de gipsplaten

Na het gipsplaat schuren kun je aan de slag gaan met het verven van de platen. Je kunt hiervoor het beste de verfrollers eerst natmaken met lauwwarm water, zodat er geen loszittende pluisjes in de verf terecht komen. Je kunt dan de voorstrijk aanbrengen op de platen. Als je een voorstrijk pakt die dekkend is voor latex, kun je de droge ondergrond behandelen, zodat de zuigende werking opgeheven wordt. Zo hoef je minder lagen aan te brengen tijdens het maken van een eindlaag dan wanneer de muur onbehandeld wordt. Met slechts een emmer van vijf liter kun je tot wel 50 vierkante meter behandelen, waardoor je nooit met hoge kosten komt te zitten.

 

Nogmaals schuren en aflakken

Zodra deze droog is en je de scheuren dicht gekit hebt, kun je wederom de gipsplaat schuren om de laatste oneffenheden weg te halen. Het kan immers altijd zijn dat je nog iets overgeslagen hebt. Daarna kun je de laatste lagen erop gaan zetten. Hiervoor moet je beginnen bij de randen van de platen. Met behulp van een blokkwast zorg je ervoor dat je deze werkzaamheden altijd goed uitvoert. Daarna ga je door naar de hoeken, wat met een ronde kwast gebeurt. Zorg er daarbij altijd voor dat de verf niet van de kwasten af druipt. Zo voorkom je dat je uiteindelijk strepen gaat krijgen. Pas wanneer de randen gedaan zijn, ga je aan de slag met een verfroller om de grote oppervlaktes te schilderen. Ook hierbij moet je opletten dat alles goed over de roller verdeeld is, zodat er geen verschillen zichtbaar zijn.

 

Ga voor meer gemakken

Vind je dit veel werk en laat je het liever aan een professional over? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven die een gipsplaat schuren kunnen. De prijsopgaven worden dan direct naar jou toegezonden, zodat je weet welke kosten je kunt gaan verwachten. Hiervoor hoef je slechts enkele gegevens in te vullen, zodat de offertes op maat gemaakt worden. Zodra je de kosten onder ogen hebt, kun je een vergelijking gaan maken tussen de verschillende bedrijven en de juiste keuze maken aan de hand van jouw budget. Zo hoef je alleen nog maar een afspraak te maken met het bedrijf en kun je de werkzaamheden volledig uit laten voeren. Je zult merken dat het jou weinig tijd gaat kosten en het eindresultaat iets is om trots op te kunnen zijn.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *