Heb je in huis iets van keramiek? Dan ga je merken dat er eens in de zoveel tijd onderhoud uitgevoerd moet worden. Tevens kan het zijn dat je uitgekeken raakt op de kleur van tegels. Voordat je er een nieuwe kleur aan kunt geven moet je keramiek schuren. Dit behoeft echter wel een grotere voorbereiding dan bijvoorbeeld het schuren van hout. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg en kan tevens leiden tot het inschakelen van een bedrijf om de werkzaamheden uit te laten voeren in jouw woning.

 

Inhoudsopgave

Keramiek schuren en daarna kleuren

Keramische tegels kunnen op den duur hun uitstraling verliezen. Ook zijn er veel tegels die wellicht een verkeerde kleur hebben ten opzichte van een ander interieur. Keramiek schuren zorgt ervoor dat je deze kunt gaan bewerken in iedere kleur en hierdoor dus zonder al te hoge kosten de woning kunt verbeteren. Je hoeft immers niet meer de hele boel uit te breken, wat vaak enkele honderden euro’s kan gaan schelen. Je moet dan wel weten hoe je de voorbereidingen moet gaan treffen en welke stappen er doorlopen moeten worden om een goed eindresultaat te verkrijgen. Volg je de adviezen niet op, dan kan het eindresultaat niet naar wens worden en zal de levensduur van de keramiek ook niet verlengd worden.

 

Het juiste schuurpapier gebruiken

Keramiek schuren begint dus met de juiste voorbereiding. Zeker als je de keramiek ook wilt gaan verven, moet je ervoor zorgen dat de juiste materialen in huis zijn gehaald. Zo moeten er reinigingsmiddelen aangeschaft worden, goed schuurpapier, plamuur of kit om de gaten te dichten en een goede afwerkingslaag. Te beginnen met het schuurpapier. Hiervoor moet korrel P220 gebruikt worden. Dit is een vrij fijn schuurpapier, waardoor er geen onnodige beschadigingen kunnen komen. Je kunt hiermee ook niet direct te ver doorschuren, waardoor je de tegel niet volledig kapot maakt. Wel wordt de glanslaag hiermee afgebroken, zodat het eenvoudiger is om de tegels te bewerken. Voor een nog beter eindresultaat kun je ook een schuurmachine inzetten.

 

Een goede reiniging tegen oneffenheden

Voordat het keramiek schuren gaat beginnen moet je eerst het vuil van de tegels halen. Er kan veel vuil achter zijn gebleven op de keramiek, wat je met het schuren verder de tegels in brengt. Je kunt hiervoor een ontvetter gebruiken, zodat het vuil direct weg gaat. Daarna kan het schuren beginnen. Doordat hier veel stof bij vrij kan komen, is het belangrijk om ook na de schuurwerkzaamheden weer te reinigen. Dit zorgt weer voor een beter eindresultaat wanneer de verflagen erop komen. Stof zorgt immers voor een minder egaal eindresultaat, wat weer extra werkzaamheden met zich meebrengt. De juiste voorbereidingen en uitwerkingen kunnen jou dus veel tijd gaan besparen.

 

Verven in twee verschillende lagen

Voor het verven zijn er twee verschillende lagen die aangebracht moeten worden na het keramiek schuren:

  • De grondverf
  • De eindlaag

De grondverf moet afgestemd worden op de ondergrond. Er is daarom speciale keramiek grondverf te verkrijgen. Je begint hierbij in de hoeken met een borstel, waarna je de rest van het oppervlak met een verfroller bewerkt. Door horizontaal en verticaal met elkaar af te wisselen zorg je ervoor dat er een egale kleuring plaatsvindt. Deze laag laat je in eerste instantie drogen, waarna er nog een tweede laag bovenop komt.

 

Een goed eindresultaat door twee eindlagen

Tussen beide verflagen kun je het keramiek schuren nogmaals herhalen. Zo zorg je ervoor dat er nog meer oneffenheden ontstaan. Zodra beide grondverflagen gedroogd zijn, kun je over op de eindlaag. Ook deze moet twee keer herhaald worden om een goed eindresultaat te behalen. Je zorgt hiermee voor een goede dekking, waardoor je weer plezier kunt hebben van de tegels aan de muur. Wanneer je niet zeker bent van jouw eigen kunnen, dan kun je hier ook een professioneel bedrijf voor inschakelen. Een professional zorgt ervoor dat je te allen tijde een goed eindresultaat kunt bereiken, zonder dat je jouw eigen tijd hierin hoeft te steken. Een bedrijf rekent wel andere kosten dan alleen de kosten voor de materialen.

 

Krijg een goed beeld van de kosten

Wil je weten wat een professioneel bedrijf op het gebied van keramiek schuren rekent voor de werkzaamheden en wil je de bedrijven in de omgeving met elkaar vergelijken? Vraag dan direct offertes op via de website en zorg ervoor dat je een helder beeld krijgt van de kosten. De prijsopgaven zijn eenvoudig op te vragen, waarna de vergelijking kan beginnen. Je kunt zo in een oogopslag zien waar je niet te veel gaat betalen. Let daarbij wel op de prijsopbouw, zodat je voorkomt dat er nog extra kosten worden gerekend aan het einde van de werkzaamheden. Het enige wat je nog hoeft te doen is een afspraak te maken met het desbetreffende bedrijf zodat de schuurwerkzaamheden kunnen beginnen.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *