Tijdens een verbouwing komen veel werkzaamheden kijken. Zo ook bij de muren. Het stucwerk moet uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat de muren weer egaal zijn. Echter is het lang niet altijd egaal na het stucwerk. Je moet het stucwerk schuren voor een goed eindresultaat. Doordat dit een lastige klus is en het stucwerk ook wordt uitgevoerd door een specialist, kun je het schuren ook aan een professioneel bedrijf overlaten. Dit brengt keuzes met zich mee. Of je het nu zelf uitvoert of door een professional laat doen, na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waar je aan toe bent.

 

Inhoudsopgave

Stucwerk schuren met de juiste middelen

Stucwerk schuren kent weer andere werkzaamheden dan bijvoorbeeld hout of kunststof. Dit komt doordat deze muren bestaan uit gips en kalk, wat over het algemeen sneller kapot gaat dan andere materialen. Je moet daarom goed op gaan letten welke materialen je gaat gebruiken. Dit leidt er vaak toe dat de werkzaamheden beter door een professional uitgevoerd kunnen worden, omdat er anders meer schade wordt toegebracht dan dat er daadwerkelijk vooruitgang te zien is. Mocht je de werkzaamheden toch zelf uit willen voeren, dan is het goed om te bekijken wat je allemaal nodig hebt. Laat je hierbij ook altijd adviseren, zodat je niet met het verkeerde thuis gaat komen.

 

Schuurpapier aan de klus aanpassen

Zo moet er voor stucwerk schuren het juiste schuurpapier aangeschaft worden. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van schuurgaas. Ook zijn er een aantal verschillende soorten terug te vinden:

  • Rond
  • Rechthoekig

De ronde variant wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met en schuurmachine, de rechthoekige variant voor handmatig gebruik. De oneffenheden gaan hierdoor direct weg, wat ervoor zorgt dat je de muren zo af kunt werken dat het bij de rest van jouw interieur gaat passen. Je moet dan nog wel goed opletten welke korrel je gaat gebruiken. Het wordt aangeraden om P120 aan te schaffen voor de eerste laag. Dit is een medium korrel, welke de grove oneffenheden weg kan halen. Daarna kan er door gegaan worden naar P180 of P220. Dit is een fijnere korrel, welke geschikt is voor het volledig glad maken van de muur.

 

Na reparaties opnieuw schuren

Stucwerk schuren gebeurt voordat de muur of het plafond gesausd wordt. De gladde ondergrond zorgt ervoor dat het sauzen op de juiste manier kan gebeuren. Het gaat immers geleidelijker, waardoor er een mooi eindresultaat wordt gerealiseerd. Ook na reparaties moet het altijd uitgevoerd worden, omdat er dan weer andere oneffenheden te vinden zijn. De scheurtjes worden dan namelijk opgevuld met gipsmortel, wat een stuk uit kan steken. Ook hiervoor moet fijn schuurpapier gebruikt worden, zodat er op de rest van de manier geen extra krassen komen. De grote oppervlakten hoeven hierbij niet helemaal aangepakt te worden, tenzij het behang en de plafondplaten ervan af zijn gehaald.

 

Schuurmachine uitzoeken op gemak

Stucwerk schuren gebeurt niet alleen met het juiste schuurpapier, maar ook met het juiste gereedschap. Je moet namelijk een schuurmachine hebben die als eigenschap heeft om grote oppervlakten gelijkmatig te schuren. Hiervoor wordt de vlakschuurmachine aangeraden. Deze kan namelijk niet alleen de grote oppervlakten bewerken, maar ook in de moeilijk bereikbare hoekjes het werk uitvoeren. Wand- en plafondschuurmachines kunnen deze klussen ook uitvoeren. Deze hebben als groot voordeel dat het minder arbeidsintensief is, maar kunnen niet in de hoeken komen. Je zult hierdoor de afwerking in de hoeken toch met een vlakschuurmachine uit moeten voeren.

 

Extra kosten bij een bedrijf

Het hanteren van het gereedschap is niet lastig. Echter wordt er vaak al een professioneel bedrijf ingehuurd voor het sauzen, waardoor het stucwerk schuren ook door dit bedrijf uitgevoerd kan worden. Doordat een vakman vaak weet wat er gedaan moet worden, is de klus ook veel sneller klaar. Deze mensen kunnen de werkzaamheden daarom in een keer meepakken, waarbij weinig tijd verloren gaat. Echter brengt dit wel extra kosten met zich mee. De bedrijven rekenen namelijk vaak een uurtarief of geven een totaalprijs aan de hand van een aantal vierkante meters. De prijs kan hierdoor sterk wisselen per bedrijf dat er ingeschakeld wordt. Je moet daarom altijd goed opletten hoe de prijsopbouw in elkaar steekt.

 

Ga voor de beste oplossing

Wil je jouw stucwerk schuren en hiervoor de beste bedrijven kunnen selecteren bij jou in de omgeving? Doe dit dan direct door de offertes op te vragen en te ontdekken wat de totale kosten gaan worden voor de werkzaamheden. Je kunt deze prijsopgaven naast elkaar leggen, zodat je in een oogopslag ziet hoe de kosten opgebouwd zijn en waar je het goedkoopste uit bent. Zo voorkom je dat je meer geld uit gaat geven dan nodig, waardoor je alleen nog maar kunt gaan genieten van de voordelen die de werkzaamheden met zich meebrengen. Wacht daarom niet te lang en ontdek de beste keuze aan de hand van jouw budget.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *