Beste schuurmachines

Inhoudsopgave

Een houten vloer schuren en lakken hoe doe je dat?

Houten vloeren zijn een populaire keuze voor huizen en gebouwen vanwege hun natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en sterkte. Door blootstelling aan dagelijkse slijtage en tijd, kunnen houten vloeren verouderen en zien ze er niet mooi meer uit. Het schuren van houten vloeren is een effectieve manier om ze weer als nieuw te laten uitzien en tegelijkertijd de levensduur te verlengen. Hieronder bespreken we de voordelen van het schuren van houten vloeren en hoe het proces in zijn werk gaat.

Voordelen van het schuren van je houten vloer

Het grote voordeel van een houten vloer is dat deze erg lang meegaat. Het schuren verwijdert oppervlaktebeschadigingen en krassen. Doordat je je vloer steeds opnieuw kunt schuren ziet hij er keer op keer weer als nieuw uit. Nadat je de vloer hebt geschuurd kan deze opnieuw in de lak worden gezet en voorzien van een beschermende laag die voorkomt dat de vloer in de toekomst beschadigt.

Kun je zelf je houten vloer schuren?

Als je een beetje handig bent en de stappen weet die komen kijken bij het schuren van een houten vloer kun je deze klus prima zelf klaren. Met een goede voorbereiding kun je tot een prima resultaat komen. Er zijn houten vloeren die volgens een bepaalde schuurtechniek moeten worden geschuurd, hierbij kun je denken aan een houten visgraat vloer. Deze vloeren kun je niet met de nerf van het hout schuren en beschadig je al snel. Heb je een houten visgraat vloer dan kun je beter de hulp van een professional inschakelen.

Welke vloeren kun je schuren?

Alle houten vloeren kunnen worden geschuurd, behalve laminaat. Een laminaatvloer bestaat uit samengeperste houtvezels die zijn afgewerkt met een print van hout. Is de toplaag versleten dan is er niet veel dat je kunt doen. De vloer moet dan vervangen worden. Parketvloeren en zachthouten vloeren kunnen wel geschuurd worden. 

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de kamer leeg en schoon is. Om de vloer vooraf goed schoon te maken kun je kiezen voor een chemische reiniging. Hiermee worden vuil en vetten van de vloer verwijderd en zwarte plekken worden minder.

Met de hand schuren

Je vloer van hout met de hand schuren kost veel werk en ook voor je knieën is het een flinke belasting, maar het heeft wel een aantal voordelen. Je schuurt namelijk minder weg van de planken. Daarnaast kun je secuurder te werk gaan en kun je ook de randen goed schuren.

 

Schuren met een machine

Het snelste kun je werken met een parketschuurmachine. Er zijn verschillende soorten schuurmachines die je kunt huren of kopen. Sommige machines kun je op diepte instellen, bij andere machines bepaalt je looptempo hoeveel van het hout er wordt geschuurd. Het beste kun je beginnen met schuurpapier met korrel 80 en daarna het werk nogmaals herhalen met korrel 120. Voor de zijkanten van de vloer gebruik je een vlakschuurmachine. 

Houten vloer lakken 

Is de vloer helemaal geschuurd en egaal? Dan is het tijd om de nieuwe lak aan te brengen. Voordat je begint met lakken is het belangrijk dat de vloer helemaal stofvrij is. Haal daarom eerst zoveel mogelijk stof weg met een schone bezem. Stofzuig de vloer daarna nogmaals om al het stof te verwijderen. Bij sommige houten vloeren is het noodzakelijk om deze eerst voor te bereiden met een primer, bij andere vloeren is dit niet nodig. Zoek van te voren uit of dit bij jouw vloer nodig is. Je kunt kiezen uit oliegedragen en watergedragen lak. Olie gedragen lak breng je normaalgesproken twee keer aan. Bij watergedragen lak is twee tot drie keer noodzakelijk. Het beste kun je eerst de randen met een kwast aanbrengen. Verdeel daarna de rest van de lak egaal over het oppervlak van de vloer met een roller. Laat de lak een dag drogen en breng daarna de volgende laag lak aan. Herhaal dit tot je tevreden bent met het resultaat.

Je houten vloer onderhouden

Is je houten vloer opnieuw geschuurd en gelakt? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Gebruik regelmatig vloerreiniger om de vloer schoon te houden. Onderhoud je vloer ook eens in de paar jaar met een vloerpolish. Zo heb je langer plezier van je houten vloer.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *