Veel mensen hebben houten meubelstukken in huis staan. Doordat er veel. Mee gedaan kan worden, biedt dit ook mogelijkheden voor het veranderen van het interieur zonder direct een enorme kostenpost te hebben. Je kunt namelijk houten meubels schuren om er een nieuwe uitstraling aan te geven. Of je dit nu zelf uit laat voeren of door een bedrijf, je krijgt altijd te maken met bepaalde kosten. Ook is er enige kennis voor nodig om dit op de goede manier uit te kunnen voeren. Aan de hand van onderstaande informatie zorg je ervoor dat jouw meubelstukken er weer als nieuw uitzien.

 

Inhoudsopgave

Houten meubels schuren is een intensieve klus

Houten meubels schuren is een vrij eenvoudige klus, waar je wel intensief mee bezig bent. Verschillende meubelstukken zijn namelijk niet goed te bereiken en kennen ook een andere aanpak. Er is namelijk specifiek gereedschap en bepaalde verf nodig die voor een lange levensduur kan zorgen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om het werk uit te besteden aan een schilder, zodat je er zeker van bent dat het gewenste eindresultaat behaald wordt. Uiteraard kan het ook gewoon zelf uitgevoerd worden, zolang je weet wat er bereikt kan worden en welke mogelijkheden hiervoor zijn. Er is namelijk meer te doen dan alleen een keukenkastje van een nieuwe kleur te voorzien.

 

Meerdere meubelstukken te bewerken

Er zijn verschillende meubelstukken die vernieuwd kunnen worden door middel van verf. Denk daarbij aan:

  • Keukenkastjes
  • Salon- en eettafels
  • Nachtkastjes
  • Stoelen

Voordat je met de verf aan de slag kunt, moet je de houten meubels schuren. Alleen dan blijft de verf op de juiste manier zitten en kun je een nieuwe uitstraling geven aan jouw woning zonder dat je hiervoor direct een nieuwe inrichting hoeft te kopen.

 

Uurtarieven of vaste prijzen gehanteerd

Wanneer je het houten meubels schuren overlaat aan een schilder, dan krijg je te maken met een uurtarief. Bij veel schilders wordt hier 30 euro per uur voor gerekend. Hier zitten de materialen ook bij inbegrepen. Als de moeilijkheidsgraad niet al te hoog is, kan er bij sommige bedrijven ook een vaste prijs afgesproken worden voor alle werkzaamheden. Hierdoor weet je op voorhand al waar je aan toe bent en weet je ook of de werkzaamheden binnen het budget gaan vallen. Dit kan echter alleen wanneer er bijvoorbeeld een meubelstuk geverfd moet worden waar weinig poespas aan te vinden is.

 

Enkele stappen doorlopen voor het schuren

Houten meubels schuren gebeurt altijd op basis van verschillende stappen. Een van deze stappen overslaan, zorgt ervoor dat je niet het gewenste eindresultaat kunt behalen en de meubelstukken er nog niet nieuw uitzien. Onderstaande stappen kun je daarom het beste volgen:

  • De meubels opschuren (middelfijn schuurpapier)
  • Stof- en vetvrij maken
  • Grondverf
  • Aflakken met een kleur naar keuze

De laatste stap is in feite overal mee te doen. Zo kun je de verschillende soorten verf gebruiken. Echter is latex niet geschikt op bijvoorbeeld tafels, omdat deze verf kan verdwijnen wanneer het vochtig wordt.

 

Tijd en geld besparen door andere methoden

Er zijn nog enkele tips om de meubelstukken of een ander deel van de woning te schilderen. Houten meubels schuren is immers niet het enige, zoals je kunt zien aan bovenstaand stappenplan. Zo kun je onder andere de muren direct over het behang schilderen, waardoor je jezelf veel tijd kunt besparen en het ook minder gaat kosten dan wanneer je het behang laat vervangen of de muren moet laten stucen. Tevens moet je er te allen tijde aan denken dat er geen latex gebruikt wordt op plekken waar het vochtig kan worden. De verf zal hierdoor sneller verdwijnen, waardoor je binnen een korte tijd opnieuw aan de slag moet gaan met het verven van de meubelstukken.

 

Ook een luxe uitstraling mogelijk

Na het houten meubels schuren zou je ervoor kunnen kiezen om een grey wash of white wash toe te voegen. Deze geven een ander effect dan wanneer je een gewone kleur gaat kiezen. De meubelstukken zien er hierdoor luxer uit en het gaat ook veel langer mee. Hiervoor moet je de meubels wel goed geschuurd hebben, omdat de verf anders niet goed weet te hechten aan het hout. Ook kan de verf afbladderen, waardoor je opnieuw aan de slag moet gaan met verven. Het verven krijgt dan een veel minder mooi effect dan wanneer je het direct goed gedaan hebt. Ook hiermee kun je dus veel profijt hebben van een goede voorbereiding.

 

Ontdek de prijs aan de hand van offertes

Wil je zelf een schilder inschakelen die ook houten meubels schuren kan of wil je de materialen aanschaffen om de werkzaamheden uit te voeren? Binnen enkele klikken heb je alle offertes in handen, zodat je een vergelijking kunt gaan maken. Door de prijsopgaven naast elkaar te leggen zie je in een oogopslag waar je het goedkoopste uit bent en kun je vanaf het begin geld gaan besparen. Doordat de offertes snel en eenvoudig aan te vragen zijn, hoef je het ook niet meer te laten. Je gaat merken dat je alleen nog maar gemakken overhoudt en je kunt gaan genieten van jouw nieuwe meubelstukken.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *