Eens in de zoveel tijd moet het schilderwerk bijgewerkt worden. De verf die op de kozijnen en deuren zitten, kunnen immers af gaan bladderen of beschadigen. Verf en lak schuren behoeft echter een andere manier van werken dan wanneer je aan de slag gaat met onbewerkt hout. Als je het namelijk niet goed doet, dan zal er geen mooi eindresultaat ontstaan en heb je er ook geen profijt van. Het is daarom goed om alles te weten te komen over de werkzaamheden en de mogelijkheden. Onderstaande informatie helpt jou hierbij.

 

Inhoudsopgave

Verf en lak schuren voor beter hout

Verf en lak schuren is niet eenvoudig. Echter is het wel noodzakelijk om deze werkzaamheden uit te voeren om een langere levensduur van het hout te hebben. Je wilt immers uiteindelijk niet voor onnodige kosten komen te staan doordat het hout begint te rotten. Het is daarom goed om alles direct goed uit te voeren. Er zijn namelijk veel blunders die gemaakt kunnen worden, welke wel voorkomen kunnen worden met de juiste kennis. Voorbereiden is daarom een must. Zo moet je bijvoorbeeld de juiste materialen aanschaffen. Alleen wanneer je de juiste materialen in handen hebt, kun je het beste eindresultaat verkrijgen.

 

Geen reiniging of op de verkeerde volgorde

Een van de meest gemaakte blunders is het schuren voordat er gereinigd wordt. Als je wilt gaan verven wil je het liefst zo snel mogelijk aan de slag gaan met het schuurwerk. Door eerst te gaan schuren wrijf je echter het vuil in de groeven, waardoor er geen effen resultaat ontstaat. Door eerst te reinigen, gaat het vuil ervan af. Ook zijn de vetresten verdwijnen, zodat je goed aan de slag kunt gaan met het schuren. Na het schuren zal de verf ook weer beter hechten aan de ondergrond. Verf en lak schuren doe je dus voornamelijk om de oneffenheden weg te halen en de verfresten uit de weg te halen. Vergeet het dan niet om het daarna nogmaals te reinigen, zodat ook het stof weer verdwijnt.

 

Andere veelgemaakte blunders

Verf en lak schuren kan ook niet wanneer het verkeerde reinigingsmiddel gebruikt wordt. Terpentine of allesreiniger kunnen allebei ervoor zorgen dat het vuil verder verdeeld wordt over het oppervlak en dat er een vettig laagje achterblijft. De glans die achterblijft komt wederom door het vet. Je moet er daarom voor zorgen dat je een goede reiniger gaat gebruiken. Er zijn speciale reinigers die ervoor zorgen dat het schilderwerk op de juiste manier schoongemaakt is. Er worden geen sporen van het reinigingsmiddel achtergelaten, waardoor je direct kunt beginnen met het schuren ervan.  Andere blunders zijn:

  • Te veel schuren
  • Niet schuren
  • Schilderen bij vochtig weer
  • Schilderen bij te warm weer
  • Te dik de verf erop doen
  • Geen grondverf gebruiken
  • Verkeerde afwerkingskleur gebruiken

 

Voorkom beschadigingen aan het hout

Te veel schuren zorgt voor extra beschadigingen en dus ook voor meer werk. De kosten kunnen hierdoor ook veel hoger oplopen dan nodig is. Je gaat hierdoor door alle lagen verf heen, wat tot kale plekken gaat leiden. Deze plekken moeten eerst weer behandeld worden met een speciale grondverf. Wanneer je de oude verf er wel af wilt hebben is het ook van belang dat je weer een grondverf gebruikt. Deze zorgt er namelijk voor dat er geen plekken meer te zien zijn en dat de afwerklaag beter blijft zitten. Wanneer het voornamelijk bedoeld is om het bestaande schilderwerk te verbeteren kun je na het verf en lak schuren direct weer een nieuwe laag aanbrengen. De grondverf is in dit geval niet meer nodig.

 

Weersinvloeden zorgen voor een andere droging

De weersinvloeden dragen ook veel bij aan het eindresultaat. Te vochtig weer geeft condens, waardoor er een onthechting optreedt bij de verf. Dit is niet alleen ter sprake wanneer het regent of net geregend heeft, maar ook als er een hoge vochtigheid te vinden is. Te warm weer is ook niet goed. De verf droogt hierdoor vele malen sneller, waardoor de verf geen tijd meer heeft om te vloeien. Zo kun je de kwaststrepen veel beter zien en wordt de levensduur van de verflaag aanzienlijk verkort. Ook kunnen er sneller luchtbellen ontstaan in de verf. Smeer de verf er in welke weersomstandigheid dan ook niet te dik op, waardoor de verwerking lastig is.

 

De grondverf en aflak goed combineren

Of je verf en lak schuren zelf uitvoert of juist uit laat voeren door een professional, je moet er te allen tijde voor zorgen dat je de kleuren goed op elkaar afstemt. Zo moet je dezelfde kleur grondverf en aflak niet in dezelfde kleur uitvoeren, doordat dit met het uitvoeren van de werkzaamheden problemen oplevert. Ook heb je bepaalde kleuren die lastiger dekken, waardoor een onjuiste kleur grondverf ook problemen op gaat leveren. Onderstaande tabel geeft daarom in het kort aan welke kleuren er bij elkaar gebruikt moeten worden, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met de werkzaamheden.

Kleur afwerklaag Kleur grondverf
Geel, oranje, heldergroen, helderrood Wit
Rood Lichtgrijs
Donkergroen Donkergrijs

 

Laat de werkzaamheden uitvoeren

Wil je er zeker van zijn dat de werkzaamheden naar behoren uitgevoerd wordt en dat alle blunders voorkomen worden? Bekijk dan direct wat de schilders in jouw omgeving rekenen voor de werkzaamheden. De offertes zijn binnen een korte tijd aangevraagd, waarna de vergelijking gemaakt kan worden. Je kunt op deze manier bekijken bij welk bedrijf je het beste uit bent en welke het beste bij jouw budget gaat passen. Je kunt dan direct een afspraak maken met het desbetreffende bedrijf, zodat de werkzaamheden uitgevoerd gaan worden en jij kunt gaan genieten van de nieuwe verflagen in de woning. Wacht daarom niet te lang en zorg dat je de prijsopgaven in handen hebt.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *