Handpalmschuurmachine

HandpalmschuurmachineDe handpalmschuurmachine heeft zijn naam te danken aan de handpalm. Daarnaast is de naam ‚Äėpalm‚Äô een veelgebruikte maat in de scheepsbouw rond de 18e eeuw. In die tijd maakten klussers meestal geen gebruik van meetinstrumenten en werden er bepaalde maten aangehouden, zoals de maat van duim of hand. Palm staat in dit geval voor de maat van ‚Äėde vlakke hand‚Äô. Hiermee¬†wordt bedoeld dat de handgreep van de schuurmachine¬†precies is ontworpen voor de hand (oftewel palm).

Als we de handpalmschuurmachine nog verder onderzoeken zien we dat deze qua functies niet is in te delen onder een nieuwe soort. De naam is alleen bedoeld voor de handgreep, waarover een delta- of vlakschuurapparaat kan beschikken. Wel hebben we op basis van de bovenstaande gegevens een goed voorbeeld kunnen vinden van een handpalmschuurmachine. In de afbeelding hier linksboven zie je er één van het merk Makita.

Handpalmschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Wat is een handpalmschuurmachine?

Een handpalmschuurmachine is dus een andere benaming voor een delta- of vlakschuurmachine. Toch kun je ook handpalmschuurmachines defini√ęren. Namelijk alle schuurmachines met een laag vermogen en een ronde kop (handvat) die niet groter is dan de handpalm. Geschikt voor het schuren van kleine oppervlakken die vaak moeilijk zijn te bereiken.

De schuurzool is in vergelijking met een vlakschuurmachine niet rechthoekig maar vierkant. Daarnaast mag je ervan uitgaan dat de schuurmachine een vermogen heeft van ongeveer 200 Watt. Ook kent deze schuurmachine een aantal belangrijke onderdelen. Denk hierbij aan een aan/uit knop, klittenband- of klembevestiging en stoffilter. Meer weten? Bekijk dan het één minuut durende filmpje en kom te weten wat een handpalmschuurmachine jou allemaal te bieden heeft.


Draadloos

Net als bij andere handschuurapparaten zijn er ook accu varianten. Denk hierbij aan de Bosch PSM 18 LI. Dit is een accu handpalmschuurmachine met een delta schuurzool. Het gaat om een krachtige en compacte machine met een 18 V Lithium accu. Deze accu staat bekend om zijn lange levensduur, omdat er geen sprake is van een geheugeneffect (afname vermogenscapaciteit). Daarnaast kun je met een volle accu ongeveer één uur draadloos schuren. Omdat er geen sprake is van een kabel, kun je eenvoudig de moeilijke oppervlakken bereiken.

Stofafzuiging

De meeste handpalmschuurmachines beschikken over een stofafzuiging. Het schuurstof, wat tijdens het schuren vrijkomt, wordt door middel van deze afzuiging opgevangen in een stofzak of -box. Wanneer de machine over een stofbox beschikt wordt deze standaard meegeleverd. In geval van een stofzak, moet je deze nog apart aanschaffen.

Handpalmschuurmachine kopen of huren?

Een handpalmschuurmachine kopen? Dan is het belangrijk om precies te weten hoeveel dit je gaat kosten. In bijna alle gevallen gaat het om een bedrag tussen de 70 a 80 euro (max.). Mocht de schuurmachine toch duurder zijn, dan gaat het waarschijnlijk om een schuurmachine van merken als Festool of DeWalt. Ook is het verstandig om de schuurmachine aanbiedingen in de gaten te houden, want er worden soms leuke kortingen gegeven.

Een andere mogelijkheid is een handpalmschuurmachine huren. In dit geval huur je een professionele machine, welke over de nodige functies beschikt. Je betaald voor het huren van deze machine ongeveer 8 euro per dag. Wanneer het huurtermijn langer is, dan wordt de prijs al veel lager. Zo betaal je voor een week maar 16 euro. Let op! Je betaald meestal nog wel borg, wat de kosten van bijvoorbeeld slijtage dekt.

In de volgende opsomming zijn de merken opgenomen, welke handpalmschuurmachines op de markt hebben gebracht:

  • Black & Decker
  • Bosch
  • DeWalt
  • Festool
  • Hitachi
  • Makita
  • Metabo
  • Powerplus
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *