Hout herstellen na houtworm

Hout herstellen na houtwormHoutwormen behoren tot de meest schadelijke ongediertesoorten die er bestaan. Wanneer houtwormen in houten planken, constructiebalken of meubels voorkomen dan kunnen zij grote schade aanrichten. Houten meubels waarin lange tijd houtwormen hebben geleefd kan je weggooien, omdat deze haast niet meer te herstellen zijn. Ontdek je de aanwezigheid van houtwormen op tijd, dan is er nog een kans dat je het hout kan herstellen na houtworm bestrijden.

Bij de herstelwerkzaamheden van het aangetaste hout komt een nieuwe schuurmachine natuurlijk goed van pas. De machine maakt het schuren van het hout, om deze weer van een nette afwerking te voorzien, een stuk makkelijker.

Aanwezigheid van houtworm herkennen

Een houtworm is de larve van een kever. De kever legt haar eitjes in onbehandeld hout. Uit de eitjes komen houtwormen die zich zullen voeden met het hout waarin zij geboren zijn. De houtworm blijft gangen door het hout eten, totdat zij zich verpoppen en uiteindelijk in een volwassen kever veranderen en uit het hout vliegen. Vanaf dat moment begint de levenscyclus weer opnieuw. Om uit te kunnen vliegen als volwassen kever heeft de houtworm een opening nodig. Dit zijn kleine ronde gaatjes met een breedte van 2 tot 3 mm, die je in het hout kunt zien zitten waarin houtwormen leven.

Als de houtwormen in het hout actief zijn dan zal er uit de gaatjes een zeer fijn zaagsel vallen. Dit is het boormeel dat door de houtworm geproduceerd wordt, nadat zij het opgegeten hout hebben verwerkt. De openingen in het hout en het boormeel dat hieruit komt vallen is een duidelijk teken van de aanwezigheid van houtworm.

Met een schuurmachine houtwormen voorkomen

Belangrijk om te weten is dat een houtworm enkel eitjes zal leggen in onbewerkt hout. Als het materiaal van een goede verf-, lak- of waslaag is voorzien dan zal je geen last van deze insecten krijgen. Door dit feit is het dus mogelijk om met een schuurmachine, houtwormen te voorkomen. Je kan namelijk de schuurmachine gebruiken om het hout zo glad mogelijk te maken, voordat deze van een nieuwe beschermlaag wordt voorzien. De schuurmachine met een kwast en een pot verf is de beste remedie om voortijdig houtwormen te bestrijden.

Hout herstellen na succesvolle bestrijding

Is de bestrijding van houtwormen succesvol verlopen? Dan moet je het hout nog herstellen. Dit is althans nog mogelijk wanneer het ongedierte geen onherstelbare schade heeft aangericht. Bij het herstellen van de schade aan het hout komt een schuurmachine opnieuw goed van pas. Men kan hiermee namelijk het hout opnieuw vlakschuren nadat je de boorgaten met plamuur hebt gevuld. Vergeet als laatste niet om het hout ook van een goede laag verf, lak, was of beits te voorzien. Houtwormen houden niet van behandeld hout en zullen daarom zeker niet meer terugkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *