Kunststof schuren klinkt niet zo vanzelfsprekend. Vaak denken mensen bij het schuren van materialen voornamelijk aan hout of metaal. Echter kan kunststof ook bewerkt worden, waardoor er een nieuwe uitstraling gerealiseerd wordt. Tevens is het vaak noodzakelijk om uit te voeren. Voordat je ermee aan de slag gaat, moet je wel goed weten hoe je dit uit kunt voeren. Alleen dan krijg je immers het gewenste eindresultaat. Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waar je rekening mee moet houden en welke kosten er eventueel bij kunnen komen kijken.

 

Inhoudsopgave

Geen oneffenheden met kunststof schuren

Kunststof schuren wordt door de meeste mensen niet gedaan. Dit komt doordat er gewoon niet aan gedacht wordt. Eens in de zoveel tijd wordt het schuren wel uitgevoerd wanneer er een nieuwe verflaag overheen moet. Voor de meesten is dit een vrij eenvoudige klus, zolang je maar de juiste materialen in huis hebt gehaald. Je wilt immers niet dat er krassen of oneffenheden op het oppervlak komen, zodat je de verflaag op de juiste manier aan kunt brengen en je er voor een langere tijd mee vooruit komt. Daarom blijft het altijd belangrijk om alert te blijven en de juiste gereedschappen aan te schaffen.

 

Jouw kozijnen en deuren weer in nieuwstaat

Maar waarom is kunststof schuren dan zo belangrijk? Als je dit materiaal wilt bewerken moeten de schuurwerkzaamheden eerst uitgevoerd worden. Zo ook voor de afwerking van het materiaal. Zonder deze werkzaamheden zal het uiteindelijke resultaat glad en mooi worden. Daarbij zijn er ook geen zichtbare machineslagen meer te vinden, vertoont het oppervlak geen splinters in de zaagsnede en is er geen mat oppervlak meer. Uiteindelijk breng je de kunststof weer in de nieuwstaat, waardoor je er weer jarenlang mee vooruit kunt. Hierdoor blijft het ook veel langer goed dan bijvoorbeeld hout.

 

Sla geen enkele stap meer over

Je moet dan wel weten hoe je kunststof schuren moet. Er is een bepaald stappenplan te volgen, zodat je ook de juiste afwerking kunt realiseren. Onderstaande stappen zou je hiervoor kunnen volgen:

  • Afplakken en afdekken
  • Reinigen van de kunststof
  • Schuren van het oppervlak
  • Reinigen en stofvrij maken
  • Aanbrengen van een primer
  • Opnieuw reinigen
  • Verven van het oppervlak

 

Reinigen en minder beschadigingen met het juiste schuurpapier

Het reinigen van het oppervlak is belangrijk om het vet ervan af te halen. Er kan namelijk veel aanslag op zitten, waardoor het schuren er alleen maar voor zorgt dat dit vuil in het kozijn komt te zitten. Kunststof schuren begint pas nadat alles is gereinigd en de ramen zijn afgedekt. Het schuren doe je door het juiste schuurpapier te gebruiken. Je moet namelijk papier hebben wat geen krassen achterlaat, waardoor middelfijn papier de beste oplossing is. Alleen op deze manier krijg je het beste eindresultaat en zal er ook geen beschadiging plaatsvinden. Vergeet het daarna niet opnieuw te reinigen, zodat de stofresten niet achterblijven. Deze blijven immers zowel in de primer als in de verf achter.

 

De levensduur verlengen van kunststof

Je kunt vrijwel alle soorten kunststof schuren. Alleen polypropeen en polytheen kunnen niet bewerkt worden en moeten daarom worden vervangen. Het schuren van de kozijnen en deuren wordt echter wel vaker uitgevoerd. Uiteindelijk zul je toch het beste onderhoud uit moeten voeren om de levensduur te kunnen verlengen. Onderstaande tabel geeft daarom aan welke materialen je kunt gebruiken en wat de kenmerken hiervan zijn.

Materiaal Kenmerken
Schuurpapier Het schuurpapier mag niet te grof zijn. Zo moet je altijd een korrelgrootte van P150 of kleiner gebruiken. P600 geeft het beste eindresultaat.
Primer Deze zorgt ervoor dat de kunststof niet beschadigd en laat de verf beter hechten op het oppervlak.
Verf Verf kan in alle kleuren voorkomen. Je kunt daarom zelf kiezen welke kleur jouw kozijnen en deuren worden.

 

Prijzen afspreken voor de gehele klus

Je kunt het kunststof schuren ook aan een professional overlaten. Deze rekent echter wel een bepaald uurtarief. Je kunt er al gauw op rekenen dat de schilder een uurtarief van 30 euro rekent, waardoor de prijzen fors op kunnen lopen. Indien mogelijk is het daarom aan te raden om een vaste prijs af te spreken voor de klus, zodat je op voorhand al weet wat je kunt verwachten. Welke prijzen er ook gelden, je hebt er altijd alle materialen bij in zitten. Deze hoef je daarom ook niet meer zelf aan te schaffen en worden er ook niet achteraf bij opgeteld. Hierdoor heb je te allen tijde een totaalpakket en weet je zeker dat de werkzaamheden naar behoren uitgevoerd zijn.

 

Ontdek de oplossing voor jouw budget

Wil je voor jezelf bekijken welke schilders in de omgeving de klus voor jou uit kunnen voeren of hoe duur de materialen zijn wanneer je alles zelf gaat doen? Vraag dan direct de offertes op van bedrijven in de buurt en ontdek de kosten. De prijsopgaven zijn in slechts enkele klikken aan te vragen, waarna je deze met elkaar kunt vergelijken. Je ziet in een oogopslag waar je het goedkoopste uit bent en waar je ervoor kunt zorgen dat je altijd een bedrijf vindt dat bij jouw budget past. Hierdoor kun je alleen nog maar genieten van het eindresultaat en een langere levensduur van jouw kozijnen en deuren.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *