Metaal schuren is een interessante oplossing voor wanneer je een ijzeren meubelstuk van een nieuwe look wilt voorzien. Je kunt hiermee zonder veel kosten ervoor zorgen dat jouw interieur weer vernieuwd is. Hoewel de werkzaamheden goed zelf uit te voeren zijn, kun je deze ook door een professional laten doen. Dit brengt uiteraard weer nieuwe kosten met zich mee. Voordat je met het metaal aan de slag gaat, is het goed om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en welke materialen hiervoor nodig zijn. Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg, zodat er altijd een goed eindresultaat is.

 

Inhoudsopgave

Metaal schuren aan de hand van enkele stappen

Metaal schuren en verven behoeft een juiste aanpak. Alleen op deze manier kun je ervoor zorgen dat het eindresultaat volledig naar wens is. Als voorbeeld een ijzeren kruk. Er zijn hiervoor een aantal stappen om te doorlopen:

  • De voorbereidingen
  • Het demonteren van de poten
  • Het metaal schuren
  • Het schuurstof verwijderen
  • Het metaal verven
  • De kruk monteren

 

Het gereedschap klaarleggen voor de klus

Het voorbereiden van metaal schuren gebeurt op basis van een schuurmachine. Ook het schuurpapier is nodig om te kunnen schuren. Je kunt hiervoor een standaard machine gebruiken, waar je schuurpapier korrel 180 op plaatst. Ook een schuurspons is handig om te hebben voor wanneer er lastig bereikbare plekken zijn. Vergeet daarbij ook niet om metaalreiniger, een doek, grondverf met roestbescherming, verf, een kwast, een verfroller en lijmklemmen klaar te leggen. Tevens kun je enkele beveiligingsmaatregelen treffen, zodat het stof niet in jouw ogen en luchtwegen komt. Daarna schroef je de poten van het krukje los, zodat je overal het beste aan gaat komen en alles goed te reinigen is.

 

Moeilijk bereikbare plekken met een schuurspons bewerken

Daarna ga je aan de slag met het metaal schuren. Je moet ervoor zorgen dat je deze licht opschuurt. Hoe grover het schuurpapier, hoe sneller er krassen in de materialen komen. Zorg er daarom voor dat je niet boven korrel 180 uitkomt. De moeilijk bereikbare plekken worden bewerkt door middel van een schuurspons. Als er helemaal geen verf meer op de metalen meubelstukken mag zitten, kun je ook een haakse slijpmachine gebruiken. Hierdoor ontstaat er weer blank materiaal. Ook hierbij geldt dat je niet te ver door moet gaan, zodat de krassen uitblijven. Na het schuren zorg je ervoor dat het meubelstuk schoongemaakt wordt door middel van een metaalreiniger. Wrijf de oppervlakte daarna droog.

 

Verf het metaal in een gewenste kleur

Na het metaal schuren kun je aan de slag gaan met het verven van het meubelstuk. Je kunt hiervoor zelf bekijken in welke kleur je deze wilt hebben. Gebruik hiervoor een verfroller, zodat de verf egaal over het meubelstuk verdeeld kan gaan worden. Ook een kwast kun je gebruiken voor de iets lastiger bereikbare plekken. Het is van belang dat je de verflagen opbouwt. Zo voorkom je dat er druipers terug te vinden zijn. Als er nog roestvlekken aanwezig zijn, moet je het meubelstuk eerst bewerken met antiroest grondverf. Hierdoor zal de roest niet meer zichtbaar zijn en kun je ervoor zorgen dat het metaal weer jarenlang meegaat.

 

De werkzaamheden uit laten voeren

Ondanks dat de stappen niet heel lastig zijn om te volgen, is metaal schuren ook uit te voeren door een professional. Een bedrijf heeft vaak alle mogelijkheden in huis om ieder metalen onderdeel te kunnen bewerken en een goed eindresultaat te behalen. Hier zitten uiteraard wel andere kosten aan verbonden dan wanneer je zelf de werkzaamheden uitvoert. De kosten hiervan zijn altijd op aanvraag. Hierbij wordt gekeken naar de totale oppervlakte dat behandeld moet worden. Een ijzeren hekwerk zal daarom meer gaan kosten dan wanneer je een kruk op laat schuren. Je kunt daarom altijd bekijken of het beter bij jouw budget past om de werkzaamheden zelf uit te gaan voeren.

 

Een korte samenvatting van de werkzaamheden

Onderstaande tabel geeft in het kort een samenvatting van de werkzaamheden, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met het metaal schuren.

Werk Kenmerk
Voorbereiden Zorgen voor de juiste benodigdheden om de werkzaamheden uit te voeren.
Demonteren van poten De poten demonteren zorgt voor meer bereikbaarheid.
Metaal schuren Het metaal schuren door middel van een schuurmachine en een schuurspons.
Schuurstof verwijderen Met een vochtige doek het stof eraf halen, waarna je deze droogwrijft.
Metaal verven Verf het metaal in een kleur naar keuze en laat het drogen.
De kruk monteren Zet het meubelstuk weer in elkaar.

 

Ontdek de kosten van de schuurwerkzaamheden

Benieuwd geworden naar wat de materialen voor het metaal schuren voor jou gaan kosten of welke specialist de werkzaamheden tegen de beste prijzen voor jou kan uitvoeren? Vraag dan in slechts enkele klikken alle offertes op en ontdek de mogelijkheden. De prijsopgaven zijn eenvoudig via de vergelijkingstool te krijgen, zodat je kunt beginnen met het maken van jouw keuze. Je ziet in een oogopslag waar je niet te veel gaat betalen en hoef je alleen nog maar een afspraak te maken met het bedrijf of de producten te bestellen. Daarna is de klus binnen een korte tijd geklaard.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *