Kozijnen restaureren

Kozijnen restaurerenWanneer je al jarenlang in hetzelfde huis woont, heb je waarschijnlijk al het nodige aan onderhoud uitgevoerd of uit laten voeren. Vaak wordt dit onderhoud pas uitgevoerd wanneer het ook echt noodzakelijk is. Enkele kleine dingen worden daarom nogal eens vergeten.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij kozijnen. Het is denkbaar dat je dit niet goed in de gaten hebt gehouden en de kozijnen al behoorlijk versleten zijn. In dit geval kun je ervoor kiezen om nieuwe kozijnen te kopen en te laten plaatsen door een glaszetter, maar je kunt je kozijnen ook restaureren. Hoe je dat doet lees je in onderstaande tekst.

Schuurmachines voor kozijnen
Meer informatie

Glaszetter inschakelen

Een kozijn heeft vaak veel te lijden. Dit geldt met name voor het deel van het kozijn dat aan de buitenkant van de woning zit. Dit deel wordt namelijk blootgesteld aan allerlei verschillende weersomstandigheden. Hierdoor is een kozijn vaak ook alleen aan de buitenkant beschadigd, waardoor het zonde is om hem in zijn geheel te vervangen.

Wanneer je jaren niet hebt omgekeken naar je kozijnen, is het hout mogelijk al verrot. In dat geval is het zaak om snel een glaszetter in te schakelen. Mogelijk kan hij het kozijn nog redden. Indien dat niet zo is, kan hij vast en zeker een nieuw kozijn voor je plaatsen.

Kozijnen schuren

Wil je geen geld betalen voor een glaszetter? Dan kun je ook zelf proberen om je kozijn te restaureren. Voordat je begint met het schuren van het kozijn, moet je ervoor zorgen dat het materiaal goed schoon is. Vervolgens kun je beginnen met schuren. Dit is echter alleen mogelijk bij een houten kozijn.

Voor het schuren kun je gebruik maken van ouderwets handschuurpapier, maar het gaat stukken sneller wanneer je het schuren doet met een schuurmachine. Met dit apparaat heb je binnen de kortste keren alle oneffenheden uit het kozijn. Let er bij het schuren van een kozijn met een schuurmachine wel op dat je niet het glas raakt. Dit kan namelijk zorgen voor beschadigingen, waardoor het glas mogelijk vervangen moet worden.

De laatste hand

Wanneer je alles goed geschuurd hebt, is het tijd voor de laatste fase zodat de kozijnen volledig gerestaureerd zijn. Na het schuurwerk neem je het kozijn weer af met een doekje, zodat enig vuil en stof wordt verwijderd. De laatste stap is uiteindelijk het schilderen van het kozijn.

Wanneer je de authentieke stijl van het oude kozijn weer terug wilt laten keren, doe je er goed aan om voor dezelfde soort verf te kiezen. Dit geeft een bepaalde uitstraling aan je woning. Na het verven is het verstandig om een laklaag aan te brengen, zodat het gerestaureerde kozijn goed bestand is tegen de wisselende weersomstandigheden in Nederland.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *