waterproof-schuurpapier

Waterproof schuurpapierWaterproof schuurpapier is zoals de naam al aangeeft bestand tegen water. Dat wil zeggen dat dit schuurpapier in vergelijking tot andere schuurpapieren meer voordelen kent. Wanneer normaal schuurpapier in aanraking komt met water verliest het al snel zijn functie. De schuurkorrels laten niet alleen los, maar ook zal het papier veel sneller scheuren. Bij schuurpapier dat waterproof is wordt het effect juist versterkt! De positieve eigenschappen die hierdoor ontstaan creëren vele mogelijkheden, welke onder het kopje ‘werking’ worden uitgelegd. Wil je meteen waterproof schuurpapier bestellen? Bezoek dan meteen de vergelijkingspagina, door op onderstaande button te klikken.

Waterproof schuurpapier bestellen?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Werking waterproof schuurpapier

Waterproof schuurpapier is zo ontworpen dat het bestand is tegen water. Het is belangrijk dat je het schuurpapier voor het eerste gebruik ongeveer twee uur in water laat weken. Hierdoor kan het papier straks nog meer water absorberen. Daarnaast is het schuurpapier uitwringbaar, waardoor er nog een voordeel ontstaat. Namelijk dat de schuurkorrels niet meer vollopen met schuursel en hun werking verliezen. Door het steeds weer uitwassen van het waterproof schuurpapier blijven de korrels schoon en het schuureffect hetzelfde.

Het schuurpapier is beschikbaar in vele formaten en te herkennen aan zijn zwart/grijze kleur. Papier wat een bruin/rode kleur heeft kan nooit waterproof zijn. Daarbij is dit schuurpapier verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Dit kan variëren van 60 tot wel 6000 korrels. Voor polijsten wordt een korrelgrootte van 1500 of hoger geadviseerd. Een lagere korrel, oftewel grof papier, is weer geschikt voor het verwijderen van verfresten.

In het 30 seconden durende filmpje wordt precies weergegeven hoe dit schuurpapier werkt.

Wat zijn de voordelen?

Zoals al duidelijk werd heeft watervast schuurpapier meerdere voordelen. In onderstaande opsomming hebben we de belangrijkste voordelen beschreven. Dit is gedaan op basis van de ervaringen van andere gebruikers.

 • Het is steviger dan normaal schuurpapier;
 • Wanneer het papier nat is kun je veel preciezer schuren;
 • Nat schuren gaat een stuk sneller;
 • Met nat schuren kun je het oppervlak heel glad maken (spiegeleffect);
 • Absorbeert het vrijgekomen schuurstof.

Wanneer gebruik je waterproof schuurpapier?

Misschien een rare vraag, maar waarvoor gebruik je dit papier eigenlijk? In dit geval beschrijven we drie voorbeelden waarbij je het beste waterproof schuurpapier kunt gebruiken. Het zal je opvallen dat dit vaak nauwkeurige bewerkingen zijn die een hoogstaande kwaliteit vereisen. Denk hierbij eens aan het schuren van epoxy, polyester, een laklaag, maar ook topcoat of gelcoat kan met dit papier worden geschuurd.

Beitels wetten

Waterproof schuurpapier is het ideale hulpmiddel voor het wetten van beitels. Het wetten van beitels gebeurt nadat deze zijn geslepen. De bramen die door het slijpen ontstaan worden met dit schuurpapier weggenomen. Zie het als een soort ‘finishing touch’! Maak hiervoor wel eerst het waterproof schuurmateriaal nat, zodat je nog beter de beitels kunt wetten.

Autolak schuren

Je auto schuren? Het klinkt raar, maar je kunt met waterproof schuurpapier gewoon autolak schuren. Voor wanneer er bijvoorbeeld een krasje in de lak zit. Let wel op dat je dit doet met een korrelgrootte groter dan 1500, want hoe kleiner de korrelgrootte hoe agressiever het papier. Hieronder wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe het nat schuren van autolak in zijn werking gaat:

 1. Benodigdheden: een schuurblokje, heel fijn watervast schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 2500) en water.
 2. Met de hand of machinaal schuren?: als beginner is het verstandig om gewoon de autolak met de hand te schuren. Machinaal schuren gaat wel sneller, maar de kans is groot dat je teveel afneemt en er oneffenheden ontstaan.
 3. Het schuurpapier laten weken: voor het beste resultaat is het verstandig om het waterproof schuurpapier voor ongeveer 2 uur te laten weken in water.
 4. Water toevoegen: tijdens het schuren moet er water worden toegevoegd. Zorg er daarom voor dat er voldoende water in de buurt is (bakje met water of plantenspuit).
 5. Beginnen met nat schuren: zit er een kras op je auto en wil je deze verwijderen? Ga dan een aantal keer over de kras heen met het schuurpapier. Voor het beste resultaat is het verstandig om de korrelgrote te laten oplopen, dus van bijvoorbeeld 2000 tot 3000.
 6. Polijsten: na het schuren zal er een dove plek ontstaan. Het is dan verstandig om te gaan polijsten. Laat in dit geval ook weer de korrelgrote oplopen tot zeer fijn.
 7. Wax aanbrengen: tenslotte breng je nog een beschermende wax aan op de behandelde plek. Hierdoor is de autolak weer bestand tegen invloeden van buitenaf en blijft de glans zichtbaar.

Let op! Voordat je hier aan begint is het belangrijk om de handleiding van het waterproof schuurpapier te raadplegen en/of een professional in te schakelen.

Stofvrij schuren

Ook is het mogelijk om met waterproof schuurpapier stofvrij te kunnen werken. Het schuurpapier is namelijk nat, waardoor het schuursel ook nat zal worden. Hierdoor wordt het vrijgekomen stof zwaarder, waardoor het niet de lucht in wordt geslingerd. Hiermee voorkom je dat er stof in je longen of ogen terecht komt. Wel moet je hiervoor steeds weer water toevoegen, want het schuursel absorbeert heel veel water.

5/5 - (2 stemmen)

6 gedachten over “Waterproof schuurpapier

 1. Waterproof schuurpapier is ook zeer geschikt om verweerde kunststoffen te behandelen. Doordat je er een klein laagje afschuurt ziet het er weet als nieuw uit.

  1. Super bedankt Chiel! Had ik inderdaad nog niet aan gedacht, maar dat is ook zeker mogelijk.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 2. Is het ook mogelijk om waterproof schuurpapier te bevestigen op een schuurmachine? Of is dit alleen verkrijgbaar als handschuurpapier?

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Frederieke,

   Bedankt voor je reactie. Het meeste waterbestendige schuurpapier is geschikt voor gebruik als handschuurmiddel, schuurblok of op de schuurmachine. Het gaat dan in de meeste gevallen om een band- of vlakschuurmachine.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *