Tafel schuren met excenterschuurmachine
Tafel schuren met excenterschuurmachine van het merk Festool.
Tafel schuren met excentrische schuurmachine met stofafzuiging van Festool

Een eettafel is een belangrijk meubelstuk om de sfeer in een woonkamer of keuken te bepalen. Zo geeft een mooie tafel de gehele ruimte een prettige uitstraling. Maar een tafel is natuurlijk een gebruiksvoorwerp, welke na een tijdje er minder mooi uit gaat zien. Met name om deze reden knappen veel mensen om de zoveel jaar hun houten tafel op. Het onderhoud bestaat in de meeste gevallen uit de tafel schuren en lakken. In deze blog wordt met name aandacht besteed aan de eerste stap, het schuren van een tafel.

Tafel schuren? Welke schuurmachine gebruiken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Algemene tips tafel schuren

Een tafel schuren is niet zo eenvoudig als veel mensen denken, daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel bij het schuren van een tafel. Denk hierbij aan het volgende:

 • Beschadigingen herstellen:  zorg dat er op de tafel geen sporen van ernstige slijtage of scheuren zitten. Wanneer dit wel aanwezig is kun je deze gebreken het beste eerst herstellen. Dit doe je met behulp van houtvulmiddel en een spatel.
 • Tafel schoonmaken: wanneer er geen sprake meer is van beschadigingen ontvet je de tafel. In dit geval maak je gebruik van water, een doek en schoonmaakmiddel. Hiermee zorg je ervoor dat er geen vet of vuil achterblijft op de tafel.
 • Meubelstukken afdekken en deuren sluiten: bescherm de andere meubelstukken in de kamer, door deze af te dekken. Ook is het verstandig om de deuren te sluiten. Bij het schuren van een tafel komt er namelijk veel stof vrij. Je kunt het beste andere meubels afdekken met bijvoorbeeld lakens om ze tegen het vrijgekomen stof te beschermen. Dichte deuren helpen het stof binnen de kamer te houden.

Schuren

Wanneer je goed bent voorbereid kan het schuren beginnen. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

 • Welke korrelgrote gebruiken?: is de tafel voorzien van een oude laklaag, welke nog intact is? Dan kun je het beste schuurpapier gebruiken met een korrelgrote tussen de 240 en 320. Wanneer de tafel in een slechte staat verkeerd, is het verstandig om eerst een verfkrabber te gebruiken. Vervolgens geef je de tafel een schuurbeurt (K80 of K120). Bij ongeschaafd hout gebruik je K180, geschaafd hout daarentegen hoef je niet te schuren.
 • Met de hand schuren: wanneer je met de hand schuurt is schuurpapier met een gemiddelde korrelgrootte de meest verstandige keuze. Dit schuurpapier kun je op een houten blokje of schuurblok bevestigen. Bij elektrisch schuren moet de schijf of band ook over een middelmatige korrelgrote beschikken.
 • Beginnen met schuren: het is verstandig om met de poten en eventuele lades van de tafel, wanneer je met de hand schuurt, te beginnen. Vervolgens doe je de randen van het tafelblad en tenslotte het tafelblad zelf. Probeer gedurende het hele schuurproces een en hetzelfde tempo aan te houden. Hiermee zorg je ervoor dat het oppervlak egaal blijft en dus geen oneffenheden vertoond.
 • Elektrisch schuren: wanneer je van plan bent elektrisch te schuren moet je altijd zorgen dat je met de richting van de houtnerf mee schuurt.
 • Gladde afwerking: het tafelblad moet geschuurd worden totdat deze volledig glad is. Als dit nog niet het geval is moet de bewerking met de schuurmachine worden herhaald.
 • Blijf de schuurmachine bewegen: blijf met een schuurapparaat niet te lang op eenzelfde plek schuren. Hierdoor ontstaan er verbrande plakken of groeven in de tafel, waardoor deze niet meer egaal is.
Apparaten voor elektrisch schuren vergelijken?
Naar winkel

Moeilijke plekken schuren

Moeilijke plekken schuren met deltaschuurmachine.
Randen tafelblad schuren met een accu deltaschuurmachine

Wanneer je bij het tafel schuren alle eerder genoemde tips hebt opgevolgd, dan moet een goed resultaat wel lukken. Toch zijn er altijd moeilijk bereikbare plekken, welke lastig glad zijn te schuren. Voor het schuren van deze moeilijke plekken is het verstandig om een schuurmachine met driehoekvormige schuurzool te gebruiken. Met de uiteinden van de schuurzool zijn deze moeilijke plekken goed bereikbaar. Deze schuurzool is te gebruiken met speciaal ontworpen schuurpapier, dat ook een middelgrote korrel heeft.

Echter is het met deze machines ook niet altijd mogelijk om alle oppervlakken goed glad te schuren. Daarom is het verstandig om soms genoegen te nemen met een iets minder glad resultaat. Gelukkig zijn dit toch meestal oppervlakken welke niet meteen zichtbaar zijn.

Afwerking

Wat betreft de afwerking is het belangrijk om eerst het stof van de tafel te verwijderen. De meest eenvoudige manier om dit te doen is door gebruik te maken van een stofzuiger. Vervolgens kun je met een vochtige doek de rest van het stof afnemen. Hierna laat je de tafel drogen en kun je deze verder afwerken met olie of beits. Wanneer je niet zo handig bent of geen tijd/zin hebt in het onderhoud van jouw tafel, dan kun je natuurlijk ook de tafel laten schuren en lakken. Er zijn namelijk genoeg klussers, die dit klusje voordelig voor je willen uitvoeren. Weten welke stappen je moet verrichten voor het onderhoud van je houten tafel? Bekijk dan het filmpje!

Hoe schuur je welke tafel?

Voor iedere soort tafel is een bepaalde schuurtechniek gewenst. Zo wordt er een onderscheid gemaakt op basis van de houtsoort. In dit geval geven we meer informatie over het schuren van een eiken, teak of grenen tafel.

Eiken tafel schuren

Eiken is een populaire houtsoort, omdat het hout sterk is en toch eenvoudig is te bewerken. Bovendien komt eiken van nature voor in Nederland en waarderen veel mensen de robuuste en rustige uitstraling van eikenhouten tafels. Eikenhouten tafels zijn onder andere verkrijgbaar in moderne, wagonhouten en andere stoere uitvoeringen. Voor eettafels is eiken op dit moment nog steeds de meest populaire houtsoort.

Het schuren van een eiken tafel doe je met behulp van schuurpapier met een fijne korrel. Na het schuren is het verstandig om de eikenhouten tafel af te nemen met een vochtige doek. Hiermee voorkom je dat er stof achterblijft. Laat de tafel vervolgens goed drogen, voordat je eventueel olie of lak gaat aanbrengen.

Teak tafel schuren

Teak tafel schuren en lakken
Een geschuurde teak tafel, welke van een laklaag wordt voorzien

Een andere populaire houtsoort voor tafels is teak. Er zijn verschillende soorten uitvoeringen van teak beschikbaar. Zo is doorleefd teak met name populair door het reliëf en de authentieke uitstraling. Voor een strakkere uitstraling kun je beter voor afgewerkt teak kiezen. Ook een tafel van geborsteld teak heeft vaak de voorkeur, omdat het hout een warme uitstraling heeft.

Schuren van een teak tafel is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer je vetvlekken van het tafelblad wilt verwijderen of gewoon als onderhoudsbeurt. Sommige teak tafels hebben echter een donkere afwerking, welke door schuren lichter kan worden. Denk daarom goed na of je een lichte teak tafel in huis wilt halen, voordat je van plan bent deze te gaan schuren.

Grenen tafel schuren

Wanneer je een grenen tafel gaat schuren moet je deze eerst schoonmaken. Dit kun je doen met behulp van ammoniak, zodat het tafelblad stof- en vetvrij is. Vervolgens schuur je de grenen tafel met grof schuurpapier (K80 of K100) en neem je deze af met een vochtige doek (alleen water gebruiken).

De grenen tafel heeft nu een ruw oppervlak gekregen, waardoor je deze nog een keer moet schuren. In dit geval maak je gebruik van nog fijner schuurpapier (K120). Vervolgens kun je overwegen om de tafel nog licht na te schuren met nog fijner schuurpapier (K180). Neem na elke schuurbeurt de tafel af met een vochtige doek. Wanneer de tafel volledig droog is kun je deze bijvoorbeeld voorzien van een laklaag. Over het algemeen zijn er meerdere laklagen nodig voor het beste resultaat.

Benodigdheden

Om niets aan het toeval over te laten, is het handig om een lijstje met benodigdheden paraat te hebben. Je weet dan namelijk dat er niets ontbreekt, wanneer je gaat beginnen met een tafel schuren. Voor het schuren van een tafel zijn de volgende benodigdheden aan te raden:

 • Stofzuiger;
 • Vochtige doeken;
 • Lakens of zeil om andere meubels af te dekken;
 • Houtvulling en een spatel om eventueel slijtage en scheuren te herstellen;
 • Schuurpapier van verschillende formaten met een gemiddelde korrelgrootte;
 • Schuurblok voor het handmatig schuren;
 • Band-, vlak-, delta- of roterende schuurmachine voor het elektrisch schuren.
Benodigde accessoires vergelijken?
Vergelijk nu

Tafel laten schuren?

Wil je niet zelf een tafel schuren? Dan kun je dit ook uitbesteden aan een meubelrenovatiebedrijf. In dit geval wordt de tafel eerst gestraald, zodat oneffenheden en een verf- of laklaag worden verwijderd. Vervolgens moet de tafel goed geschuurd worden (fijn schuurpapier), voordat er met de afwerking kan worden begonnen. Mocht je bepaalde werkzaamheden wel zelf willen uitvoeren, dan is dit in overleg mogelijk.

Voor het stralen van een tafel betaal je ongeveer 125 euro, voor het schuren daarentegen 135 euro. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat alleen de zichtbare oppervlakken worden behandeld, dus niet de onderkant van een tafel. Wanneer de tafel ook nog wordt afgewerkt met lak of olie, dan betaal je al gauw 300 euro. In de meeste gevallen blijft het dus verstandig om de meeste werkzaamheden gewoon zelf te doen.

Een tafel schuren, maar heb je nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter! Wij van Schuurmachineskopen.nl helpen je graag verder. Ook voor het delen van ervaringen, tips, adviezen mag het reactieveld gebruikt worden 😉

3.8/5 - (9 stemmen)

21 gedachten over “Hoe schuur je een tafel?

 1. Is een afwerking met bijvoorbeeld lak of beits daadwerkelijk nodig? Dit zorgt er toch alleen voor dat de levensduur van de betreffende tafel toeneemt? Anders ben ik van plan om mijn tafel alleen een schuurbeurt te geven.

  Mvg,

  Cor

  1. Hallo Cor,

   Niks moet natuurlijk, maar of het nodig is. Dan zou ik zeggen ja. Lak en beits kunnen worden gezien als een beschermlaag waarbij de nerven en unieke eigenschappen van hout niet vergaan. Schilderen daarentegen zou niet verstandig zijn bij duurdere houtsoorten zoals eiken. Daarnaast hebben vele tafels ook groeven, putjes of grove hoogte verschillen op het blad. Het beitsen of lakken kan ervoor zorgen dat het weer een vlak geheel wordt. Waardoor etensresten hier niet in verdwijnen en op ten duur een onsmakelijk gevoel geven, handig dus tijdens het schoonmaken van de tafel!

   Mocht je meer vragen hebben laat het gerust weten!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 2. Hallo, ik ben een eiken eettafel paar jaar geleden gelakt (grijs effect) en wil nu de tafel opnieuw schuren en lakken met hetzelfde lak. Welke schuurpapier(maak gebruik van een schuurmachine) kan ik het beste gebruiken voor deze handeling?

  1. Hallo önder,

   Ik zie dat je een gelakte tafel wilt schuren met een schuurmachine. Het is wel belangrijk over wat voor schuurmachine het gaat, maar ik ga ervan uit dat je een vlakschuurmachine gebruikt. Het heel licht opschuren is al voldoende, omdat voor zover ik begrijp je dezelfde kleur lak weer wilt gebruiken. Teveel schuren met een grove korrel (kleiner dan K200) kan voor onnodige diepteverschillen zorgen die na de laklaag goed te zien zijn.

   Mijn voorkeur gaat er zelfs naar uit om misschien met de hand het met een korrel 200+ een beetje op te schuren. Het is alleen nodig om een betere aanhechting te hebben tussen de oude en nieuwe laklaag.

   Mocht je nog vragen hebben laat het ons weten, veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Schuurmachineskopen.nl

 3. Hoe kan ik een tafelblad met diepe krassen/gebruikerssporen het beste behandelen? Is schuren alleen voldoende om een egaal oppervlak te krijgen?

  Gr,

  Niek

  1. Hallo Niek,

   Als je echt spreekt over diepe krassen dan kun je onderstaande manieren van meest tot minst agresief:
   1. Schaafmachine: het wegnemen van de gehele bovenlaag om weer één vlak geheel te krijgen.
   2. Bandschuurmachine: het vlak en egaal schuren van onevenheden en krassen.
   3. Vlakschuurmachine: het wegnemen van kleinere krassen die niet diep zitten.
   4. Schuurpapier (grof): met een groffe korrel afnemen.
   5. Schuurpapier (fijn): met een fijne korrel afnemen.

   Tip: mocht je echt hele diepe krassen/beschadigingen hebben dan kun je ook met bepaalde opvulmaterialen het weer egaal maken. Werkt het beste als je de tafel erna weer gaat verven, want bij lak of de bestaande houtlaag intact houden zal dit stoorbaar zichtbaar blijven.

   Veel succes Niek!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 4. Ik heb een eiken tafel opgeschuurd en gelakt met parketlak. Hij zag er prachtig uit. Echter toen hij droog was, was hij erg vlekkerig. Enig idee hoe dit kan?

  1. Korte stroken met de kwast misschien ? Lastig exact te zeggen zonder beeld, maar meestal is dit het gevolg van het over elkaar heen lakken van grensvlakken. Als je langere stroken maakt heb je minder overlap, en overal evenveel laklagen.

 5. Hoe moet ik een eiken tafel schuren, waar was op zit.ik heb hem helemaal blank hebben en daarna beitsen of lakken, maar hij mag miet donker worden.

 6. Bij was is het niet verstandig om te gaan schuren. Al je schuurpapier loopt direct vol. Het beste kun je de was eerst verwarmen met een heteluchtpistool en of afnemen of opnieuw opwrijven. Soms geeft verwarmen en opnieuw opwrijven al een prachtig effect. Indien helemaal kaal gewenst dan net zolang doorgaan met afnemen van verwarmde was dat er niets meer afkomt. Hierna met korrel 40 en daarna korrel 80 afwerken.

 7. Goedenavond,
  Ik ben een ronde eikenhouten tafel aan het schuren met een ronde poot.
  Het ding heeft ook een aantal rondingen, randen en inkepingen in de poot verwerkt (zeg maar zo’n ouderwets, blank gelakt jaren “80 model) en mijn ouders vonden dat mooi.
  Deze zijn moeilijk bereikbaar en zitten wel echt in het zicht.
  Is er een manier om deze rondingen / inkepingen toch goed te kunnen schuren ?

 8. Hi, Ik heb een boomstamtafel opgeschuurd met een schuurmachine alleen nu zitten er allemaal schuurstrepen en 1 deel is een stuk lichter dan de rest van de tafel. Hebben jullie tips hoe ik dit weer mooi kan krijgen?

 9. Hallo,
  Wij hebben past een nieuwe teak tafel gekocht.
  En er werd ons aangeraden om het blad met een lak op waterbasis op het blad te doen.
  Nou dit wilde wij inderdaad doen in verband met condens van glazen drinken en onze dochter haar kinderhandjes en het knoeien.
  Maar nu kwamen mijn partner & ik op het idee hey zullen we niet ook een stuk van de poten van de tafel doen 10 centimeter in verband met dweilen van de vloer..
  Dit leekt ons een strak plan..
  Ze gezegd zo gedaan..
  Maar het begon te drogen en je zag toch duidelijk waar wij met de lak die 10 centimeter van de tafel poten hebben gedaan..
  Toch beslist de dag er na de doen de poten helemaal.
  Hopa dat is klaar..
  Maar je blijft die eerste 10 centimeter er door zien..
  Oké niet erg we doen nog een laat vanaf die 10 centimeter wat we hadden gedaan..
  Helaas blijf je het zien..
  Wat kunnen we nu beste doen zo laten en hopen dat het weg slijt..
  Of helemaal eraf schuren en de poten opnieuw doen?

 10. Ik heb mijn koloniale tafel geschuurd (blad is prachtig geworden:) ) nu heeft het blad een andere kleur dan de poten (andere structuur van hout?) ik wil deze met een matte transparante meubellak verven maar zie nu kleurverschil tussen de poten en het blad.

 11. Goedemiddag,

  Ik heb een nieuwe eiken tafel die is afgewerkt met een semi-beschermende watergedragen lak. Beschermt niet tegen vlekken, alleen bescherming van de kleur. De groeven van het hout zijn ook gewoon open, dus is een heel dun oppervlakkig laagje lak. Nu wil ik de tafel voor een betere bescherming gaan lakken met een ultra matte lak. Hoe moet ik de tafel dan schuren? Alleen licht opschuren met korrel 320 voor de hechting of moet die dunne laklaag er echt af met een grovere korrel?

 12. Goedemorgen,
  Onlangs is de laklaag van mijn eiken (gebeitste) eettafel beschadigd door spiritus. Ik zou de schade bij voorkeur herstellen door de laklaag te verwijderen, zonder de bestaande beitslaag weg te schuren. Wat is de beste manier? Machinaal of met de hand? Welk type schuurpapier?

 13. Hoi,

  Ik heb de vissengraat class tafel van dutchbone. Hij zwelt snel op en krassen zijn heel zichtbaar wat kan ik doen om de tafel beter te beschermen? Een lak erover heen? Er zijn ook diepe strepen tussen de vissengraat waar viezigheid tussen komt kan ik dat ook vullen met bijv een soort lak?

 14. Ik wil mijn geborstelde eiken eetkamer tafel voorzien van een nieuwe laklaag.
  Kan ik de tafel schuren of is het beter dat ik dit met afbijt ga doen om het het borstel effect te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *