Tafel schuren met excenterschuurmachine

Tafel schuren met excenterschuurmachineEen eettafel is een belangrijk meubelstuk om de sfeer in een woonkamer of keuken te bepalen. Zo geeft een mooie tafel de gehele ruimte een prettige uitstraling. Maar een tafel is natuurlijk een gebruiksvoorwerp, welke na een tijdje er minder mooi uit gaat zien. Met name om deze reden knappen veel mensen om de zoveel jaar hun houten tafel op. Het onderhoud bestaat in de meeste gevallen uit de tafel schuren en lakken. In deze blog wordt met name aandacht besteed aan de eerste stap, het schuren van een tafel.

Tafel schuren? Welke schuurmachine gebruiken?
Meer informatie

Algemene tips tafel schuren

Een tafel schuren is niet zo eenvoudig als veel mensen denken, daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel bij het schuren van een tafel. Denk hierbij aan het volgende:

 • Beschadigingen herstellen:  zorg dat er op de tafel geen sporen van ernstige slijtage of scheuren zitten. Wanneer dit wel aanwezig is kun je deze gebreken het beste eerst herstellen. Dit doe je met behulp van houtvulmiddel en een spatel.
 • Tafel schoonmaken: wanneer er geen sprake meer is van beschadigingen ontvet je de tafel. In dit geval maak je gebruik van water, een doek en schoonmaakmiddel. Hiermee zorg je ervoor dat er geen vet of vuil achterblijft op de tafel.
 • Meubelstukken afdekken en deuren sluiten: bescherm de andere meubelstukken in de kamer, door deze af te dekken. Ook is het verstandig om de deuren te sluiten. Bij het schuren van een tafel komt er namelijk veel stof vrij. Je kunt het beste andere meubels afdekken met bijvoorbeeld lakens om ze tegen het vrijgekomen stof te beschermen. Dichte deuren helpen het stof binnen de kamer te houden.

Schuren

Wanneer je goed bent voorbereid kan het schuren beginnen. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

 • Welke korrelgrote gebruiken?: is de tafel voorzien van een oude laklaag, welke nog intact is? Dan kun je het beste schuurpapier gebruiken met een korrelgrote tussen de 240 en 320. Wanneer de tafel in een slechte staat verkeerd, is het verstandig om eerst een verfkrabber te gebruiken. Vervolgens geef je de tafel een schuurbeurt (K80 of K120). Bij ongeschaafd hout gebruik je K180, geschaafd hout daarentegen hoef je niet te schuren.
 • Met de hand schuren: wanneer je met de hand schuurt is schuurpapier met een gemiddelde korrelgrootte de meest verstandige keuze. Dit schuurpapier kun je op een houten blokje of schuurblok bevestigen. Bij elektrisch schuren moet de schijf of band ook over een middelmatige korrelgrote beschikken.
 • Beginnen met schuren: het is verstandig om met de poten en eventuele lades van de tafel, wanneer je met de hand schuurt, te beginnen. Vervolgens doe je de randen van het tafelblad en tenslotte het tafelblad zelf. Probeer gedurende het hele schuurproces een en hetzelfde tempo aan te houden. Hiermee zorg je ervoor dat het oppervlak egaal blijft en dus geen oneffenheden vertoond.
 • Elektrisch schuren: wanneer je van plan bent elektrisch te schuren moet je altijd zorgen dat je met de richting van de houtnerf mee schuurt.
 • Gladde afwerking: het tafelblad moet geschuurd worden totdat deze volledig glad is. Als dit nog niet het geval is moet de bewerking met de schuurmachine worden herhaald.
 • Blijf de schuurmachine bewegen: blijf met een schuurapparaat niet te lang op eenzelfde plek schuren. Hierdoor ontstaan er verbrande plakken of groeven in de tafel, waardoor deze niet meer egaal is.

Moeilijke plekken schuren

Moeilijke plekken schurenWanneer je bij het tafel schuren alle eerder genoemde tips hebt opgevolgd, dan moet een goed resultaat wel lukken. Toch zijn er altijd moeilijk bereikbare plekken, welke lastig glad zijn te schuren. Voor het schuren van deze moeilijke plekken is het verstandig om een schuurmachine met driehoekvormige schuurzool te gebruiken. Met de uiteinden van de schuurzool zijn deze moeilijke plekken goed bereikbaar. Deze schuurzool is te gebruiken met speciaal ontworpen schuurpapier, dat ook een middelgrote korrel heeft.

Echter is het met deze machines ook niet altijd mogelijk om alle oppervlakken goed glad te schuren. Daarom is het verstandig om soms genoegen te nemen met een iets minder glad resultaat. Gelukkig zijn dit toch meestal oppervlakken welke niet meteen zichtbaar zijn.

Afwerking

Wat betreft de afwerking is het belangrijk om eerst het stof van de tafel te verwijderen. De meest eenvoudige manier om dit te doen is door gebruik te maken van een stofzuiger. Vervolgens kun je met een vochtige doek de rest van het stof afnemen. Hierna laat je de tafel drogen en kun je deze verder afwerken met olie of beits. Wanneer je niet zo handig bent of geen tijd/zin hebt in het onderhoud van jouw tafel, dan kun je natuurlijk ook de tafel laten schuren en lakken. Er zijn namelijk genoeg klussers, die dit klusje voordelig voor je willen uitvoeren.

Weten welke stappen je moet verrichten voor het onderhoud van je houten tafel? Bekijk dan het filmpje!

Hoe schuur je welke tafel?

Voor iedere soort tafel is een bepaalde schuurtechniek gewenst. Zo wordt er een onderscheid gemaakt op basis van de houtsoort. In dit geval geven we meer informatie over het schuren van een eiken, teak of grenen tafel.

Eiken tafel schuren

Eiken is een populaire houtsoort, omdat het hout sterk is en toch eenvoudig is te bewerken. Bovendien komt eiken van nature voor in Nederland en waarderen veel mensen de robuuste en rustige uitstraling van eikenhouten tafels. Eikenhouten tafels zijn onder andere verkrijgbaar in moderne, wagonhouten en andere stoere uitvoeringen. Voor eettafels is eiken op dit moment nog steeds de meest populaire houtsoort.

Het schuren van een eiken tafel doe je met behulp van schuurpapier met een fijne korrel. Na het schuren is het verstandig om de eikenhouten tafel af te nemen met een vochtige doek. Hiermee voorkom je dat er stof achterblijft. Laat de tafel vervolgens goed drogen, voordat je eventueel olie of lak gaat aanbrengen.

Teak tafel schuren

Teak tafel schuren en lakkenEen andere populaire houtsoort voor tafels is teak. Er zijn verschillende soorten uitvoeringen van teak beschikbaar. Zo is doorleefd teak met name populair door het reliëf en de authentieke uitstraling. Voor een strakkere uitstraling kun je beter voor afgewerkt teak kiezen. Ook een tafel van geborsteld teak heeft vaak de voorkeur, omdat het hout een warme uitstraling heeft.

Schuren van een teak tafel is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer je vetvlekken van het tafelblad wilt verwijderen of gewoon als onderhoudsbeurt. Sommige teak tafels hebben echter een donkere afwerking, welke door schuren lichter kan worden. Denk daarom goed na of je een lichte teak tafel in huis wilt halen, voordat je van plan bent deze te gaan schuren.

Grenen tafel schuren

Wanneer je een grenen tafel gaat schuren moet je deze eerst schoonmaken. Dit kun je doen met behulp van ammoniak, zodat het tafelblad stof- en vetvrij is. Vervolgens schuur je de grenen tafel met grof schuurpapier (K80 of K100) en neem je deze af met een vochtige doek (alleen water gebruiken).

De grenen tafel heeft nu een ruw oppervlak gekregen, waardoor je deze nog een keer moet schuren. In dit geval maak je gebruik van nog fijner schuurpapier (K120). Vervolgens kun je overwegen om de tafel nog licht na te schuren met nog fijner schuurpapier (K180). Neem na elke schuurbeurt de tafel af met een vochtige doek. Wanneer de tafel volledig droog is kun je deze bijvoorbeeld voorzien van een laklaag. Over het algemeen zijn er meerdere laklagen nodig voor het beste resultaat.

Benodigdheden

Om niets aan het toeval over te laten, is het handig om een lijstje met benodigdheden paraat te hebben. Je weet dan namelijk dat er niets ontbreekt, wanneer je gaat beginnen met een tafel schuren. Voor het schuren van een tafel zijn de volgende benodigdheden aan te raden:

 • Stofzuiger;
 • Vochtige doeken;
 • Lakens of zeil om andere meubels af te dekken;
 • Houtvulling en een spatel om eventueel slijtage en scheuren te herstellen;
 • Schuurpapier van verschillende formaten met een gemiddelde korrelgrootte;
 • Schuurblok voor het handmatig schuren;
 • Band-, vlak-, delta- of roterende schuurmachine voor het elektrisch schuren.

Tafel laten schuren

Wil je niet zelf een tafel schuren? Dan kun je dit ook uitbesteden aan een meubelrenovatiebedrijf. In dit geval wordt de tafel eerst gestraald, zodat oneffenheden en een verf- of laklaag worden verwijderd. Vervolgens moet de tafel goed geschuurd worden (fijn schuurpapier), voordat er met de afwerking kan worden begonnen. Mocht je bepaalde werkzaamheden wel zelf willen uitvoeren, dan is dit in overleg mogelijk.

Voor het stralen van een tafel betaal je ongeveer 125 euro, voor het schuren daarentegen 135 euro. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat alleen de zichtbare oppervlakken worden behandeld, dus niet de onderkant van een tafel. Wanneer de tafel ook nog wordt afgewerkt met lak of olie, dan betaal je al gauw 300 euro. In de meeste gevallen blijft het dus verstandig om de meeste werkzaamheden gewoon zelf te doen.

Hoe schuur je een tafel?
3.4 (68%) 5 votes

2 gedachten over “Hoe schuur je een tafel?

 1. Is een afwerking met bijvoorbeeld lak of beits daadwerkelijk nodig? Dit zorgt er toch alleen voor dat de levensduur van de betreffende tafel toeneemt? Anders ben ik van plan om mijn tafel alleen een schuurbeurt te geven.

  Mvg,

  Cor

  1. Hallo Cor,

   Niks moet natuurlijk, maar of het nodig is. Dan zou ik zeggen ja. Lak en beits kunnen worden gezien als een beschermlaag waarbij de nerven en unieke eigenschappen van hout niet vergaan. Schilderen daarentegen zou niet verstandig zijn bij duurdere houtsoorten zoals eiken. Daarnaast hebben vele tafels ook groeven, putjes of grove hoogte verschillen op het blad. Het beitsen of lakken kan ervoor zorgen dat het weer een vlak geheel wordt. Waardoor etensresten hier niet in verdwijnen en op ten duur een onsmakelijk gevoel geven, handig dus tijdens het schoonmaken van de tafel!

   Mocht je meer vragen hebben laat het gerust weten!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *